Griša: Světlo a stíny aneb zase trochu jiná YA fantasy

recenze

Světlo a stíny (2017) 4 z 5 / ZapisnikTerky
Světlo a stíny

Je pro vás důležité, přečíst knihu dřív než přijde premiéra nějakého očekávaného seriálu?
.
Protože to byl právě ten důvod, proč jsem slyšela na pozvání do společného čtení na IG .
.
Jak jsem psala už u Dědictví krve, nejsem moc na carsko-ruské prostředí a tundry s lezavou zimou. I tady jsem to ale docela rychle překonala. K příběhu to celkově sedí. K tomu, jak se mi líbí magie, se dostanu v části níže, ale trochu mě mrzelo, že jim ta super moc nebrala dost energie. Anebo jen někdy. Protože přece víme, že magie není zadarmo.
Trochu mi chybí lepší popis. Uznávám, že často zaznívá barva očí, obzvlášť jedněch, ale jinak jsem jen těžko hledala indicie pro přehrávání děje v mojí fantazii.
A jako dost často, i tady musím napomenout pozornost korektury. Chápu, že se nenajde vše, ale já našla ještě dost chyb. Hlavně tvary jmen a skloňování.
.
Tahle série mě vůbec, ale vůbec nelákala. Šest vran jsem tak nějak v plánu měla, ale Grišu ne. Víte proč? Zaprvé kvůli těm příšerným obálkám (k těm se dostaneme později) a za druhé kvůli světu.
A dokážete si představit, jak jsem byla překvapená, když jsem se hned napoprvé začetla. Magický svět je suprový – detaily keft (plášťů) a různých “kast“ podle schopností a právě barvy keft. To mě opravdu zaujalo. Zatím jsem se dozvěděla jen základy, doufám, že se to více rozvine v dalším díle.
Kdo mě nejvíc dostal? Temnyj! Uznávám, že to není velké překvapení. Musím podotknout, že s Benem Barnesem se mi opravdu trefili do vkusu. Když vyšlo pár věcí v příběhu najevo, tak jsem vytřeštěně koukala do tabletu a nemohla uvěřit. Oceňuji, když mě nějaký autor dokáže překvapit. Hlavní hrdinka je tady ale Alina Stark a ta mi celkem sedla. Bylo zajímavé sledovat její postupný vývoj. Jak se v ní moc probouzela. A jak jí to začalo měnit... Jsem hodně zvědavá na další díly.
.
Bože, kdo vymýšlel ty obálky? Omlouvám se, nerada něco takhle haním, ale jsou fakt příšerné. Když vidím tu parádu, která byla v originále nebo třeba povedené francouzské obálky…
Teď ale v blízké době bude nové vydání s novou obálkou – a ta vypadá super. Takže na to si rozhodně počkejte.
Moc se mi líbí vzhled kapitol, ovšem s eknihou to moc neocením – objeví se mi jen obrázek a číslo uvnitř není – ale to bude nejspíš formátem…
.
Moc jsem nečekala, že dám vyšší hodnocení jak trojku, takže jsem příjemně překvapená. Těším se, jak hned začnu číst další díly.

Komentáře (0)

Přidat komentář