Griša - Světlo a stíny

recenze

Světlo a stíny (2021) 4 z 5 / barcasknihou
Světlo a stíny

Knihu jsem četla jako e-knihu v rámci spolupráce s @humbook a @endlessbibliophile za zaslání jim děkuju. Od Leigh Bardugo byla tohle moje prvotina a rozhodně nezklamala, i když jsem četla spoustu negativních recenzí, které mě od knihy dlouho odrazovaly. Nakonec jsem si knihu přečetla díky seriálu, který se podle mě hodně povedl a hlavní postavy mi tam byly sympatičtější jak v knize. Knihu jsem četla ještě před seriálem jen tak mimochodem. Tím, že se knihy od této autorky dost prolínají a nějakým způsobem na sebe navazují, je nejlepší začít sérií Griša, pak pokračovat duologií Šest vran, která je za mě lepší a až pak Zjizveným králem, aby jste v tom neměli zmatek.
Děj knihy se odehrává v zemi jménem Ravka, celá tato země je inspirovaná Ruskem. Hlavní hrdinka Alina je sirotek a vyrůstala v Keramzinu se svým nejlepším přítelem Malem. Myslela si, že je normální holka a nikdy by ji nenapadlo, že by mohla být griša. To se změnilo v ten okamžik, kdy vstoupila do Vrásy stínů. V tento moment se rozjíždí koloběh událostí a Alině se mění úplně celý život. Moje nejoblíbenější postava z celé knihy je rozhodně generál Temnyj, do kterého se zamilovali snad všichni a ani mě to neminulo. Podle mě dodával knize takovou menší jiskru. A další postava, která stojí za zmínku je griša Žeňa, kterou jsem si taky moc oblíbila. Naopak postava, která mě neustále vytáčela byl Mal, prostě toho kluka fakt nemám ráda a Alina se chovala taky hrozně.
Autorka píše velmi čtivě, takže vám čtení utíká rychle. Bohužel za mě bylo v knize málo akce a děj se docela táhl. Trochu se to změnilo na konci, kde se stala spousta věcí, které mě fakt dost překvapili a nečekala jsem že se děj bude takhle vyvíjet. Chyběl mi tam větší popis toho světa, moc jsem ze začátku nepochopila to rozdělení grišů apod. V knize se vyskytuje taky dost námi známé klišé v podobě milostného trojúhelníku a vlastně i to, že hlavní hrdinka nalézá svou neporazitelnou moc je taky dost velké klišé. Musíme, ale taky brát v potaz to, že tahle kniha je z roku 2012, takže tyhle věci nebyli ještě tak moc klišoidní. I když kniha byla jaká byla, tak se mi to líbilo, romantická linka byla pomalá a to já u téhle autorky naprosto miluju, žádné projevy lásky už v páté kapitole, nic takového. Zvrat byl taky skvělí a konec vás prostě donutí si přečíst další díl. Kniha je vypravována z pohledu Aliny, ale brala bych i pohled Temnyje, podle mě by byl dost zajímaví a zase by to dodalo tomu příběhu něco víc. Knihu bych určitě doporučila někomu, kdo začíná s fantasy a je ještě ve školních letech třeba 13-16 let. Pro mě to už byla průměrná fantasy, ale její čtení jsem si moc užila a i když se tam vyskytovalo tolik věcí, kvůli kterým bych měla dát knize max. 3 hvězdičky, tak nemohu jinak něž že moje hodnocení je 4 hvězdičky z 5.

Komentáře (0)

Přidat komentář