Fantom mlhy

recenze

Mlha nad Shadow Sands (2020) 5 z 5 / a.k
Mlha nad Shadow Sands

Bývalá detektiv konstábl Kate Marshallová tráví se svým dospívajícím synem příjemné odpoledne u vodní nádrže Shadow Sands. Idylka končí v okamžiku, kdy při potápění narazí na mrtvé tělo mladíka. Přivolaná policie brzy případ označí za nešťastnou náhodu. Mrtvola ale měla na sobě mnoho ran a modřin, proto se tomu nechce Kate věřit. Když o pár týdnů později vyhledá Kate matka mrtvého a potvrdí jí, že jako šampion v plavání se nemohl sám utopit, Kate je nadobro rozhodnutá přijít podivnému úmrtí na kloub.

Katin život je dost komplikovaný. Od policie musela odejít za velmi dramatických okolností, které poznamenaly celý její život. Syn vyrostl v péči prarodičů a ona ještě nyní dochází na setkání anonymních alkoholiků. Přesto se zdá, že nejhorší už je dávno pryč. Pracuje na univerzitě a přednáší milovanou kriminologii. Má bezva kolegu, univerzitního asistenta Tristana Harpera, který jí dříve pomohl dopadnout sériového vraha. A bude to opět Tristan, který se s ní zapojí do pátrání spojeného s množícími se nejasnostmi okolo Shadow Sands. Když se na silnici mezi útesy a vodní nádrží snese mlha, záhadně se tu ztrácí lidé. Tak jako teď. Právě zmizela další mladá žena a Kate s Tristanem ji za každou cenu chtějí nalézt živou.

Skvěle rozehranou zápletku protínají pasáže z pohledu zvrácené osoby, která se kochá strachem svých obětí. Čtenář má navrch a ví, že tady se hraje o čas, protože pachatel je schopný čehokoliv.

Tísnivý pocit autor zesílil i zasazením děje do působivých kulis. Nebezpečná, vtírající se mlha, při které netušíš, co se v ní ukrývá. Divné otisky stop, které by mohly potvrdit dávné legendy. Vodní nádrž Shadow Sands, která je nebezpečně hluboká a neumíš si ani představit, co je na jejím dnu.

Bryndza vsází ve svých detektivkách na silné ženské vyšetřovatelky, které zaujmou svým zápalem pro věc i nelehkým životním příběhem. Tentokrát přichází ještě bonus, díky kterému poznáme i některé podrobnosti života univerzitního asistenta Tristana. Svou horlivost prokázal tento sympatický mladíček již v prvním dílu série a více prostoru v příběhu si určitě zasloužil.

„Mlha nad Shadow Sands“ je druhou epizodou detektivní série s Kate Marshallovou. Nechybí zde základní informace o životě hlavní hrdinky z předchozího dílu, proto lze číst knihu bez obav i jako samostatnou detektivku.

Bryndzovy detektivky mají společné rychlé tempo a promyšlenou zápletku. Platí to i tentokrát, příběh se do vás zakousne hned první stránkou a čte se výborně. Na začátku má volnější tempo, které se však rychle stupňuje. Zápletka je hodně neprůhledná, ale až ji prokouknete, tak ve své podstatě vlastně není nijak složitá. Budete si spílat, že jste na to nepřišli mnohem dřív. Tohle se moc povedlo.

Koncem autor naznačuje, že se můžeme těšit na další pokračování. Taky vám připadá, že čekání na každou Bryndzovu knihu je nekonečné? Tak nám přeji, aby to netrvalo moc dlouho. Bryndza je zkrátka závislost.

Komentáře (0)

Přidat komentář