Duch znojemských katakomb

recenze

Duch znojemských katakomb (2019) / lada.ladislav
Duch znojemských katakomb

Vlastimil Vondruška ve spolupráci s nakladatelstvím MOBA vydává další knihu! Pokud i vy patříte k jeho fanouškům/fanynkám, tak to nejspíš sami velmi dobře víte a rozhodně to nepotřebujete od nikoho připomínat. A možná už dokonce máte stejně jako já jeho novinku doma. Možná ale Vlastimila Vondrušku tak úplně dobře neznáte. A možná váháte nad tím, zda se do některého z jeho děl pouštět. Tak pak jste snad narazili na správnou recenzi, která vás přesvědčí o tom, že příběhy z pera tohoto autora stojí za přečtení.

Věřte mi, že recenzovat knihu, která je už 24. dílem série, není jednoduché. Nemohu vám toho příliš prozradit o ději, protože je zde návaznost na předchozí knihy. A pak také proto, že autor si (alespoň podle mě) stále drží stejně vysokou laťku, takže pozitiva jednoho příběhu zpravidla platí i pro všechny ostatní. Na druhou stranu je i spousta autorů, o kterých tohle neplatí, takže už to by vás mělo přesvědčit o tom, že si tuto sérii opravdu chcete přečíst.

Nejnovější díl nese název Duch znojemských katakomb. Je to skutečně tak, milovníci série Hříšní lidé Království českého se dočkali dalšího pokračování vyprávějícím o osudu Oldřicha z Chlumu. Opět mě velmi bavilo, do jakého prostředí je děj zasazen. Vždy se moc těším, jaké intriky, spletité vztahy a temná tajemství autor svým čtenářům tentokrát odhalí. A ještě se nestalo, že bych byl zklamaný.

Za sebe mohu říct, že tato série je naprosto skvělá. Mám rád tohoto autor a samozřejmě také jeho styl psaní. Moc mě baví spojení historie a detektivky. Je pravda, že někteří tvrdí, že z hlediska historických faktů jsou místy Vondruškova díla nepřesná. Za sebe však mohu říct, že se z jeho příběhů vždy dozvím něco nového, co rozhodně nepatří k základnímu přehledu běžného občana. V každém příběhu najdu nejednu zajímavost. Bonusem je potom jistě i čtivá forma, kterou autor v každém svém díle dokáže vytvořit. Stejně tak spojení s románovými či detektivními prvky - právě díky tomu jsou jeho díla tolik oblíbená. V tomto díle navíc najdete i řadu mouder, která vám jistě zvednou koutky úst do úsměvu.

Do ženských duší vidí možná Bůh, ani to není jisté, mužům však je takové poznání obvykle odepřeno.

A ještě jednu věc Vondruška umí: závěry svých děl. U knihy Duch znojemských katakomb se mu opravdu velmi povedl. Věřím, že tentokrát vás autor i pobaví. I když můj názor je subjektivní, tak jsem rád, že Vlastimil Vondruška stále tolik publikuje a moc se těším na další jeho příběhy.

Komentáře (0)

Přidat komentář