Draci kam se podíváš...

recenze

Poslední Namsara (2018) / knihomolka_elka
Poslední Namsara

Tohle feminismem zavánějící dračí young-adult fantasy, na jehož stránkách se setkáváme s absolutně novým vymyšleným světem, mě překvapivě ohromě bavilo. Zhruba prvních čtyřicet stran textu se tedy četlo vcelku náročně, ale jakmile člověk pochopil, jak tento nový svět funguje, četlo se již téměř samo.

Na první pohled kniha upoutá žhnoucím dračím okem. Pokud draky nemáte moc v oblibě, tuhle knihu radši nekupujte. Draky se to v knize hemží na každé straně. Jejich kouzlo řev i oheň, to vše na vás přímo prýští z těchto tří set stran textu.

Hlavní postava Asha, je mladičká lovkyně draků zaslíbená veliteli královské armády Jareqovi. Po této svatbě Asha zrovinka netouží, a jediná možnost, díky které jí umožní její otec-král se ze svatby vyvléknout, je zabít nejvyššího draka Kozua. To ale není zdaleka jednoduché. Postupně se dozvídáme, že ne všechny věci jsou tak, jak je nám předkládáno, a že i v tomto kouzelném světě existují lži a intriky. Odhalí Asha pravdu dříve, než bude pozdě?

Dobrá zpráva pro všechny romantičky, ano i v této knize se nachází romantická linka. Koho si nakonec Asha vybere, vám nemohu prozradit. Samotnou mě velice zajímá, jak bude tento křehký vztah pokračovat v dalších knihách této série.

V knize nechybí ani krásná přehledná mapa tohoto kouzelného světa. V tomto díle se nacházíme pouze v hlavním městě Firgaardu, ale doufám, že další pokračování nám umožní tuto zemi více prozkoumat.

Další perličkou této knihy je fakt, že se v ní nachází nejen samotný příběh, ale i staré báje z tohoto světa, příběhy které milují draci. Dodávají jim sílu a nejen díky tomu po nich draci až nezdravě touží. Na oplátku za jeden váš příběh, vypráví svůj příběh i drak a tenhle nápad jsem si neskutečně zamilovala. Ach těším se, až se tohoto dílka ujmou filmaři.

„Popošla k drakovi a uchopila jeho čenich do sepjatých dlaní. A opět se jí v hlavě rozjiskřily dávné výjevy. To drak. Asha si uvědomila, že dračí samička se jí na oplátku snaží vyprávět zase svou báj – ale místo slov a vět vysílala do Ashina vědomí záblesky výjevů. Hrnuly se jako změť střepů, občas příliš ostrých, aby se dali uchopit, občas příliš chaoticky…“

Kniha je prostě nádherná, dokonalá, poutavá fantasy, kterou mohu doporučit jak mladým snílkům tak i těm kteří si myslí, že už jsou na tuhle knihu příliš staří. Pro tuhle knihu prostě neexistují hranice. Budete moc spokojení a to vám všem slibuji.


Poslední Namsara Poslední Namsara Kristen Ciccarelli

Iskari - dítě krve a měsíčního svitu. Ničivá síla, co rozsévá smrt. Spíše zbraň než lidská bytost. Ve Firgaardu neexistuje člověk, který vzbuzuje větší strach než Asha, královská dcera a proklínaná i obávaná lovkyně draků, pozn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář