Láska a pravda vždy zvítězí

recenze

Uvězněná královna (2019) 5 z 5 / knihomolka_elka
Uvězněná královna

„Sestra jí tvrdila, že vybudovat armádu, svrhnout tyrana a provdat se za krále zabere rok. Roa to dokázala za pouhé tři měsíce.“




Na počátku stojí příběh, jenž vypráví o dvojčatech Roi a Essie propojených nepředstavitelnou silou, díky níž jsou mezi sebou schopny komunikace beze slov. Zásahem ruky osudu se však stane něco strašného a Essie je uvržena do světa po životě. Kouzelné propojení mezi Roi a Essie i nadále přetrvává a tak se může Essie ke své sestře vracet v podobě bílého jestřába. Roi mezitím sama bojuje za práva svého lidu a jako princezna rodu Písní tak uzavře dobře promyšlený sňatek s Králem Firgaardu – Daxem, bratrem Ashy, hlavní hrdinky předchozího dílu. Stane se tak i přesto, že již byla zasnoubena s princem rodu Nebes Theem, kterého miluje celým svým srdcem. Co by však princezna neobětovala pro blaho svého lidu. Ačkoli měl král Dax představovat spásu pro lid Písní opak se zdá být pravdou...

„Jejich rozhovor přerušilo hlučné zachrápání. Nová královna s jestřábem na rameni se prudce odvrátila od prázdné židle k mladíkovi, který seděl vedle ní. Oknem dovnitř proudilo hřejivé odpolední slunce a ozařovalo jeho neposlušné hnědé kučery. Lokty měl položené na stole a hlavu opřenou o zaťatou pěst. Dlouhé tmavé řasy se mu dotýkaly tváří. Dračí král usnul během důležitého jednání.“

Dračí král Dax pravidelně usíná na jednáních o míru, či o zrušení sankcí uvalených jeho otcem, svrženým králem, na lid rodu Písní, čímž zaujímá jednoznačně negativní postoj vůči slibům, které dal své královně. Důvody proč se Roa za krále provdala tak nebyly naplněny a nastává situace, kterou si Roa nenechá líbit. Musí začít jednat a to velice brzy.

Příběh prosycený zradou, bojem, láskou, i poznáním. Příběh skvěle vystavěný a propracovaný, kombinující dějové linky z minulosti i přítomnosti s pradávnými bájemi, to je Iskari. Série knih, které mě velmi mile překvapily svou kvalitou. Sama se kolikrát divým kolem jakých braků nacházím na internetu obrovský hype (chápej humbuk) avšak bohužel o dobrých knihách se často nemluví. Je to škoda. Iskari je jedna z těch sérií, která by si zasloužila více pozornosti, než se jí dostává. Postavy jsou uvěřitelné, sympatické a příběh zajímavý. Ačkoli byl děj tohoto dílu předvídatelnější než ten předchozí, a na draky zde narazíte spíše náhodou, kniha se mi opravdu moc líbila. Zpočátku jsem byla zklamaná, že se hlavní dějová linka netočí kolem Ashy a Torwina, které známe z předchozího dílu. Když jsem se však začetla do tohoto milostného čtyřúhelníku, překvapivě mi to vůbec nevadilo.

Za zmínku stojí i fakt, že se jedná spíše o new adult fantasy než-li o young adult fantasy. Sexem, ikdyž jemně podaném a i bez zbytečných detailů se zde rozhodně neplýtvá. Avšak oproti knihám stylu Her o trůny je kniha slabý odvárek lásky.

Co mi na knize bohužel hodně vadilo, je špatně zvládnutá korektura. Rozhodně je to záležitost, na kterou by si nakladatelství Alpress mělo dát u dalšího pokračování těchto krásných dračích příběhů pozor.

V závěru chci dodat, že se jedná opravdu o hezkou fantasy pro dívky a ženy. Postavy si zamilujete a doufáte, že to prostě dopadne tak jak má. Sama se už moc těším na další pokračování série, protože jak je vidět, Kristen Ciccarelli nám má stále co nabídnout.

Komentáře (0)

Přidat komentář