Kniha o mužích, pro muže, od muže

recenze

Makléř (2018) / knihomolka_elka
Makléř

Kniha o mužích, pro muže, od muže. Tak by se dal velmi krátce shrnout debutový román Martina Kodýdka z prostředí české burzy, který střílí na branku tím, že zvolil typ knihy, který v české literatuře doposud nemá velké zastoupení. Makléř je kniha o tom, jak vysoká je cena peněz a co všechno je obyčejný člověk ochoten obětovat na cestě za bohatstvím. Pohybujeme se zde v prostředí pražské burzy v době před krachem americké banky Lehman Brothers. Autor knihy nám dává ojedinělou možnost nahlédnout do světa peněz a pochopit moc i úskalí, jež se s nimi pojí. Zajímavé je na knize to, že ač se samotná kniha dle autora nezakládá na pravdivém příběhu, vychází on sám z vlastních zkušeností, jež nasbíral za roky strávené v investiční bance Patria Finance. Podobnost mezi Martinem Kodýdkem a hlavní postavou knihy Ondrou Dohnalem, je nepopiratelná.

Díky autorovu lehce neopracovanému stylu, působí příběh jako by vám ho popisoval vlastní kamarád. Text nerozvádí do detailů, ale naopak zvolil velmi úsporný styl. Jednotlivé zvraty v ději vyjadřuje spíše ve zkratce. Osobně bych leckdy ocenila, kdyby autor jednotlivé pasáže více rozvedl a lépe usadil do děje. Nicméně věřím, že se najdou tací čtenáři, kterým právě tento styl textu vyhovuje. Co mi ale opravdu chybělo, je popis charakteru postav. Tomu se autor nevěnuje téměř vůbec, až se mi zdálo, že čtu Middle-Grade literaturu. I toto však dokážu přehlédnout. Jako zásadní problém této knihy, však vnímám její nesoulad. Děj nám totiž neustále skáče a to ať už v čase, místě, formě či postavách, čímž způsobuje v textu zmatek. Nejednou jsem se musela při čtení o nějakou tu stránku vrátit, abych si ujasnila, kde tedy v ději jsme, co se děje, či kdo mluví. Bohužel, ne vždy jsem našla odpověď a to mi při četbě velmi vadilo.

A teď něco ke struktuře. Kniha je totiž rozdělena na dvě části. První, v níž se děj točí kolem příležitosti vydělat peníze, nese velice charakteristicky označení Peníze. Tato část nám dává spíše možnost vidět leckdy paradoxní kariérní růst obyčejného mladíka, kterému se po vysoké škole „poštěstilo.“ Ve druhé části už se začíná děj komplikovat a více vstupuje na scénu Ondrova rodina. Hlavní postava je tak nucena k leckdy těžkým volbám mezi rodinou a povoláním a tato část nese naopak název Smysl . Tímto označením však autor lehce naznačuje, jakým směrem se bude příběh dále ubírat a tak mi to připadá jako docela nešťastné řešení. Konečná myšlenka knihy ukrytá v Epilogu je pak natolik silná a důležitá, že uzemňuje všechny nevysvětlené skutečnosti z knihy. Poukazuje na to, abychom se zamysleli nad svými životy a žili tak, abychom toho jednou na smrtelné posteli nemuseli litovat. Tímto dodatkem uděluje autor knize určitý přesah, za který u mně tato kniha rozhodně získává hvězdičku navíc.

Mám-li tedy knihu v závěru nějak krátce shrnout, mohu vám s čistou hlavou říci, že je to opravdu zajímavá a příjemná kniha, cílená převážně na mužskou populaci. Samu mě překvapilo, jak kniha zaujala i mého muže-nečtenáře, a že ji doslova zhltnul za jedno odpoledne. Je to něco jako Vlk z Wall Street i Velký Gatsby v jednom, zasazený do českého prostředí. Sama už vidím příběh Ondry Dohnala na filmových plátnech, no snad se někdy dočkáme. Co však mohu s jistotou říci už teď, je fakt, že v září na nás bude v knihkupectvích čekat další „chlapská“ kniha od Martina Kodýdka, tentokráte z fotbalového prostředí. Je jisté, že se máme na co těšit.

Komentáře (0)

Přidat komentář