Recept na štěstí

recenze

Pod španělským sluncem (2019) / knihomolka_elka
Pod španělským sluncem

Když se snoubí přímořská atmosféra, rodinné vztahy a kapka romantiky umícháme něco, co lze s trochou dobré fantazie nazvat Pod Španělským sluncem. Vzniká nám tedy kniha ideální pro letní válečku u moře, či u bazénu, prostě pro správnou letní pohodu.

Abych vám nějak shrnula, o čem to celé je. Tak tedy hlavní hrdinové jsou v tomto případě sourozenci Ava a Rory žijící dlouhá léta pod vlivem „výchovy“ své, teď již mrtvé, matky, jež je jako děti opustila a vydala se za vlastním štěstím. Kniha zobrazuje, na kolik dokážou rodiče poznamenat budoucí život svých dětí, a na kolik je pro tyto děti následně těžké se dostat z důsledků výchovy takovýchto rodičů. Jelikož Rorymu a Ave umře babička žijící již dlouhá léta ve Španělsku, je třeba se postarat o její pozůstalost a tak protože na rozdíl od Roryho, Ava nemá žádné závazky, vydává se do španělského městečka Mariposa,kde jako děti trávívaly prázdniny. Zde Ava zjišťuje, že místa, která v jejím dětství zažívala období slávy a rozkvětu dnes již pustnou a chátrají a jedním z těchto míst je například restaurace přímo naproti babiččina domu, Café Estrella. Doma v Anglii zažívá Rory a Calire nepokoje v manželství i práci a nakonec se je Rory rozhodne vyřešit tím, že vezme synka Maxe a vydá se do přímořského letoviska za Avou. Zde se setkají v restauraci naproti domu a je rozhodnuto, restauraci se pokusí zachránit.

Ač se jedná o letní romantickou knížku, najdeme zde i určitou přidanou hodnotu. V průběhu příběhu nedochází jen k záchraně upadající restaurace, ale i vztahu Roryho a Claire, Roryho a synka Maxe. Autorka Jenny Oliver prostřednictvím této knihy zdůrazňuje důležitost opravovat a né zahazovat. Klade důraz na rodinu a přátele. Dále silně poukazuje na nešvary doby mobilních telefonů. A v neposlední řadě se v knize nachází i místo pro lásku.

Teď už vám jen povím, že jde opravdu o krásnou knížku, která vyšla pod nakladatelstvím Motto v edici Srdcovky. Což jak už jsme zvyklí, značí příjemný cestovatelský formát a krásné zpracování knižní obálky. Knížka je psaná v er-formě, a celá je tak nějak pohodová. Když totiž přemýšlím, napadá-li mě vůči této knize vůbec nějaká výtka, mám v hlavě pusto. Prostě není, co knize vytknout. Koupě této knihy rozhodně litovat nebudete a jsem si jistá, že splní vaše očekávání klasické letní pohoďárny a jako bonus s přidanou hodnotou.

"Člověk schopný nalézat zálibu a dobrodružství ve všedních věcech života je mnohem šťastnější, než ten, kdo věčně hledá novou zábavu. "


Pod španělským sluncem Pod španělským sluncem Jenny Oliver

Každé léto má svůj příběh… Prázdninové vzpomínky Avy Fisherové jsou nerozlučně spojené s letním domkem její babičky v ospalém přímořském španělském městečku Mariposa. Nyní se naposledy vrací a vrhá se do projektu, na který by byla... více


Komentáře (0)

Přidat komentář