Boj o čest

recenze

Paní temnot (2005) 5 z 5 / Carmen13
Paní temnot

Již po desáté se setkáváme se sestrou Fidelmou a jejím blízkým přítelem bratrem Eadulfem. Tentokrát se příběh odehrává v opatství Faerna, kde je abatyší sestra Fainder. Ta je až fanatickou stoupenkyní novým způsobů pocházejících z Říma. Jednou z těchto novinek je i zavedení tzv. penitenciálných zákonů, které vůbec poprvé v historii této země povolují trest smrti. Právě k němu je odsouzen bratr Eadulf, který se za velice pobezřelých okolností dostane před místní soud. Jakmile se o tom dozví sestra Fidelma, vrací se ze své pouti ke hrobu st. Jakuba, aby Eadulfa zachránila. Její situace však není vůbec jednoduchá, proti ní stojí jak staří nepřátelé ze soudní oblasti, tak i samotný král. Hlavním nepřítelem je však čas, kterého mají na očištění dobrého jména a zachránění cti bratra Eadulfa oba velmi málo.
Samotný název jakoby se vázal k osobě, která stojí za vším zlem, které prostoupilo zdi opatství a které se šíří i za jeho hranice. Ovšem pravda je jiná, Paní temnot je lidem pozměněný název sochy anděla, která je umístěna nad hlavní bránou do opatství. Dříve tuto sochu nazývali Naše paní světla, ale poté, co se vlády nad společenstvím, které silně ovlivňuje život lidí ve svém okolí, ujala tvrdá a neústupná abatyše Fainder, lidé sochu přejmenovali.
Paní temnot nás zavádí do království Laigin sedmého století. Díky tomu se můžeme opět nenásilnou a velice čtivou formou dozvědět nové poznatky z historie, ale především informace o běžném životě lidí žijících v dané době. Stejně tak se dozvídáme velmi zajímavé a mnohdy i překvapující informace z počátku křesťanství. Např. jsou velmi zajímavé zmínky o vývoji pojetí celibátu. Stejně tak nás zaujme i popis právního systému, který se od našeho velmi liší. S ním do jisté míry souvisí i časté latinské citace, které autor používá.
Celá kniha je profesionálně napsaná a je na první pohled vidět, že ji psal někdo, kdo má danou problematiku dobře zvládnutou, tudíž ji mohu doporučit jak milovníkům historie, tak především těm, které láká řešení komplikovaných detektivních případů, protože v této knize rozhodně nic není tak, jak se na první pohled zdá.
Jedinou vadou na kráse, kterou tato kniha má, je používání často těžko zapamatovatelných jmen, která nám znějí opravdu velmi zvláštně.
To, zda se sestře Fidelmě podaří bratra Eadulfa zachránit, sice neprozradím, ale myslím, že si každý čtenář udělá názor sám, vzhledem k tomu, že tato postava vystupuje v dalších dílech 

Komentáře (0)

Přidat komentář