Alicina síť

recenze

Alicina síť (2018) 5 z 5 / Lena91
Alicina síť

Velkou zálibu v historii pěstoval již od útlého věku ve své dceři Kate její otec, profesor historie. Kate Quinn si oblíbila nejvíce období antiky, kam také zasadila děj svého prvního románu Paní Říma z roku 2011. O sedm let později přichází s novým románem Alicina síť, který nás také zavádí do historie, ačkoliv ne tak vzdálené.
Rok 1915. Francie okupovaná Němci a mlaďičká sekretářka s vadou řeči Evelyn dostane možnost podílet se na zničení nepřítele a ukončení války. Jako špionka je umístěna do restaurace La Lethe, kterou vlastní René Bordelone, prospěchář hostící německé důstojníky. Její úkolem je odposlouchávat hosty, kteří u jídla utrousí informace o válečných plánech. Eve pro to musí obětovat nejen své pohodlí ale i své tělo, díky čemuž se ale stane důležitým článkem Aliciny sítě, sítě špionek pod vedením velitelky Alice neboli Lili. Když pak požádá Eve o doprovod přes hranice, aby jednu z nejdůležitějších zpráv, jakou kdy získala, předala osobně, zpečetí si tím svůj osud.
O třicet let později, v roce 1947 se v poválečné Evropě odehrává příběh mladé dívky jménem Charlotte, která se přes své neplánované těhotenství a problémy s tím spojené vydává hledat svou nezvěstnou sestřenici Rose a jediná indicie, kterou má, je jméno Evelyn Gardinerová.
Alicina síť je opravdu sítí spletenou ze dvou příběhů dvou žen, které se propojí v okamžiku, kdy mladičká Charlotte vyhledá Evelyn, ženu, jež by měla vést k nalezení Rose. Najde však starou, zatrpklou, opilou ženu se zmrzačenými rucemi, která na ni míří pistolí. Ačkoliv se to zdálo nepravděpodobné, Evelyn a její poskok Finn se opravdu připojí k Charlotte a vydají se pátrat po zmizelé sestřenici, ale také po osobě, která staré Evelyn už třicet let nedá spát.
Kate Quinn dokázala bravurně propojit příběhy dvou žen, tak odlišných a přesto obou bojovnic, které svedla dohromady touha po vědění, spravedlnosti a pomsta. Každá se žene za něčím jiným, ač netuší, že vlastně hledají to stejné. Nebo spíš někoho stejného. Obě dějové linky se promyšleně střídají po krátkých kapitolách, čímž se postupně odhalují střípky minulosti a tajemství a vše začíná dávat smysl.
Celý příběh je vystaven na mnoha detailech, které se napříč třemi desítkami let tak úžasně propojují, že to doslova bere dech. Kniha je neuvěřitelně čtivá, děj je nabitý akcemi a nenajdete žádná hluchá místa, která by příběh zdržovala. Styl vyprávění mě naprosto pohltil, vše jsem prožívala s hrdinkami příběhu, hlavně tedy s mladou špionkou Eve, a s napětím sledovala každý její krok, až k velkolepému závěru.

Moc děkuju nakladatelsví Moba za recenzní výtisk tak skvělé knihy.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
09.06.2021

Chtělo by se dodat, že i slza u čtení ukápla. A nemyslím to pejorativně, prostě po porodu dětí pohlcená příběhem občas brečím a tato kniha tak silná je!