Posol přehled

Posol https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435584/bmid_posol-K16-435584.jpg 4 1220 1220

Smrtka / Žatva smrti série

< 3. díl >

Finále dystopickej trilógie, ktorá si získala čitateľov po celom svete. A nielen tých young adult! Prešli tri roky, odkedy Rowan a Citra zmizli bez stopy – počas katastrofy, čo má na svedomí kosec Goddard, ktorý nemilosrdne zlikvidoval svojich protivníkov a konečne sa dostal k moci. Sú to tri roky, odkedy sa Nimbus odmlčal – a jediný človek, s ktorým ostal v kontakte, je Greyson Tolliver. A je to práve tretí diel dystopickej série zo sveta Koscov, v ktorom sa osud ľudstva, „odsúdeného na večný život“, zavŕši. Predtým však budú musieť nové spojenectva aj staré priateľstvá prejsť najťažšou skúškou a možno opäť raz poraziť smrť.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Toll , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posol. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (300)

Alethea_k
11.05.2024 5 z 5

4,5*/5*

Půjdu asi proti proudu, ale poslední díl jsem si rozhodně užila mnohem víc, než ten druhý. Oblíbené postavy se tu sice objevují, ale hrají nějakou roli pouze zprostředkovaně, za pomoci okolí. A to hodnotím kladně. Nejsou to konečně žádní superhrdinové, kteří zachrání lidstvo sami, pouhým lusknutím prstu. Tahle podstatná věc je na příběhu asi nejrealističtější. Jenom sami by to fakt nedali.
Souhlasím s tím, že by si knížka zasloužila proškrtat. Na druhou stranu, pokud člověk nehodlá knihu přečíst za jeden den a dávkuje si to, dokáže lépe docenit šíři příběhu. Takže mi ta "rozvleklost" vlastně nevadila.
Větší problém jsem měla s tím, že se do příběhu pletly třeba některé změny na základě toho, jestli svítí slunce. To mi přišlo zbytečné a dost na sílu.
Váhám, zda mi konec příběhu přišel překombinovaný. Možná trošku, na druhou stranu oceňuju, že se autor nevydal směrem, který by asi napadl většinu čtenářů na první dobrou. Shusterman mě naučil, že mám jen číst a nechat se překvapit. Veškeré moje domněnky byly úplně mimo, a to již od prvního dílu. Rozhodně si přečtu i povídky. Ten konec mi vlastně svým způsobem přišel zvráceně logický. Jen pořád nechápu, proč (když to měly smrtky jako pojistku tak dobře vymyšlený), to tak nefungovalo celou dobu a smrtky se samy nezrušily po pár letech :D ale tak detail.
Jediné, co mě mrzí, je to, že záporáci příběhu nedostali prakticky žádný prostor. Všechno se jim kazilo a jejich charakter tu vlastně nebyl. Nechali si to povětšinou prostě líbit.

TynaBehuncikova
06.05.2024 4 z 5

Nejslabší díl série, trochu překombinované, do čtení už jsem se musela nutit. Přitom první 2 díly jsem zhltla s totálním nadšením. Nicméně jako celek hodnotím sérii pozitivně, ty myšlenky autora jsou geniální.


ivca79
02.05.2024 5 z 5

Závěrečný díl série. Díky "mezeře" mezi díly jsem si musela přečíst ty předchozí dva, protože sice jsem pamatovala, jak předchozí díl skončil (to se mi moc nestává), ale nebyla jsem si jistá tím, kterou postavu mám znát a kterou ne.
Určitě si jednou přečtu celou serii zas.

všechny komentáře

Související novinky (8)

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

02.09.2021


10 právě čtených knih podle uživatelů (srpen)

16.08.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (12)

(...) teatrálnost je typickým znakem obřadu a obřad je prubířským kamenem náboženství. (kaplan Mendoza)


(...) trocha zoufalství není špatná věc, pokud vede k přínosnému sebezpytování. (Nimbus)


Vždyť už všechno má, tak co ještě chce? zeptala se. (...) Possuelo jí věnoval blahosklonný úsměv, který ji popudil. Tvoje naivita je osvěžující, Anastázie. Ale pravda je taková, že získávání moci čistě pro moc je pohlcující závislost. Pozře celý svět, a stejně nebude spokojený.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Posol v seznamech

v Právě čtených43x
v Přečtených1 607x
ve Čtenářské výzvě364x
v Doporučených118x
v Knihotéce664x
v Chystám se číst456x
v Chci si koupit198x
v dalších seznamech14x

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Neal Shusterman
americká, 1962
2018  88%Smrtka
2019  90%Nimbus
2019  83%Sucho
2021  85%Zvon
2020  85%Bez šance