Medvědín přehled

Medvědín
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390262/bmid_medvedin-s5t-390262.jpg 4 2192 2192

Medvědín / Medveďovce série

1. díl >

Co se může stát, když si na bedra naložíme tíhu snů ostatních lidí. Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno. Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace i talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před většími městy v kraji. Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, stojícího jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií. Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou — a najednou je všechno jinak. Jako vlny po rybníce se celým Medvědínem začnou šířit obvinění. V honbě za úspěchem týmu je obtížné rozpoznat hranici mezi pravdou a lží, slepou loajalitou a opravdovou důvěrou. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas to, co nikdo zjevně nechce slyšet.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Björnstad , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Medvědín. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (616)

Kate3003
18.07.2024 3 z 5

“My jsme Medvědi. Medvědi z Medvědína!“
Kniha sleduje životy lidí z malého města Medvědím, kde v podstatě všichni žijí hokejem. Nyní víc než kdykoliv jindy, protože se blíží juniorské mistrovství a oni potřebují vyhrát. Na první pohled městečko působí idylicky, ale Medvědín pomalu upadá a vítězství by jim mohlo pomoci. Proto mnoho lidí vkládá v hokejový tým své naděje.
Jenže životy obyvatel Medvědína nejsou takové, jak se na první pohled zdá a jedna osudná událost je změní ještě víc. Autor vypráví několik životních příběhů, které se v knize postupně střídají. Každý je jiný, ale vzájemně se doplňují a postupně zapadají jeden do druhého. Jedná se o velmi silný a zamotaný příběh, který ve vás zanechá velkou řádku emocí.
Ze začátku jsem měla trošku problém se do knihy začíst, protože se příběh tak nějak točí v kruhu a seznamování se s jednotlivými postavami je maličko zdlouhavé. Poté, ale přišel zvrat a příběh najednou nabral úplně jiný směr. Ten výbuch emocí byl naprosto nečekaný a v tu chvíli je člověku až úzko s toho co se stane a jak to jednotlivé postavy vnímají. Je překvapivé kolik lidských osudů zvládl autor proplést do toho jediného zvratu.
Autor navíc umí skvěle pracovat s emocemi a charaktery postav. I přesto, že pro mě je tato kniha mimo žánr, který standardně čtu tak mě nakonec příběh zaujal a pokud máte rádi příběhy plné emocí nebo hokej mohu vám knihu doporučit.
Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host

ZoeChaya
19.06.2024 5 z 5

Číst tuto knihu bylo jako ponořit se do reality života, která bolí. Tak jak ho znám, když se ubírá směrem předsudků, nenávisti, lásky, kontroverzí… Obdivuhodné dílo.


alzbeta2843
11.06.2024 5 z 5

Už dlho sa nestalo, aby ma nejaká kniha tak pohltila, nahnevala i potešila. Tak by sa dal asi zhrnúť dej tejto knihy. Mala som určité predstavy, ale teda toto predčilo moje očakávania. Musím povedať, že som niekoľkokrát chcela knihu hodiť o stenu od zlosti, ale zároveň som nemohla odtrhnúť oči, aby som vedela ako sa dej bude vyvíjať.
Kniha popisuje malé mesto, kde je množstvo obyvateľov zapálených do hokeja. Život v meste Medvedín nie je jednoduchý a preto pre väčšinu obyvateľstva je hokejový tím jediný zmysel života. Čo sa však stane ak sa budú musia ľudia rozhodnúť na akú stranu sa postaviť? Je zaujimavé ako sa rovnaká situácia javí každému inak. Ale práve život nie je čierny alebo biely a postupom času chápem rozhodnutia niektorých postáv. Táto kniha sa mi dostala pod kožu a hoci ma uspokojila ako nakoniec skončila, i tak sa teším na čítanie pokračovania príbehov postáv.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (11)

Lidé postávají mlčky s pootevřenýma očima a přivřenými mozky, až elektronické vstupní karty potvrdí píchačkám jejich existenci.


V dospělosti prožíváme dny, kdy máme pocit, že meleme z posledního. Najednou nevíme, za co vlastně tak dlouho, úporně bojujeme, jsme pohřbení ve skutečnosti a všednosti a ptáme se, jak dlouho to ještě vydržíme. Skvělé je, že všichni takových dnů ustojíme víc, než si myslíme. Děsivé je, že nikdo neví, kolik přesně.


Kultura je jak to, co podporujeme, tak to, co tolerujeme.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Medvědín v seznamech

v Právě čtených48x
v Přečtených2 944x
ve Čtenářské výzvě466x
v Doporučených299x
v Knihotéce710x
v Chystám se číst891x
v Chci si koupit152x
v dalších seznamech12x