Divné děti a smutná kočka přehled

Divné děti a smutná kočka
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525064/bmid_divne-deti-a-smutna-kocka-6537ff03ada93.jpg 4 89 89

Klub divných dětí série

< 2. díl

Mila s Petrem jsou pořád divní a pořád se spolu kamarádí. Poslední týden prázdnin tráví s Milinými rodiči na chalupě na venkově, kde se seznámí s dětmi od sousedů. Luisa možná tak divná není, ale o to divnějšího má bratra. Eliáš neumí lhát, hlavně mamince, a když neví, co má dělat, tak prostě uteče. A s žádnými cizími dětmi se na rozdíl od Luisy bavit nechce. Pak se ale u nich na zahradě objeví zvláštní kočka, kterou nikdo nepostrádá. Nebo snad ano? Děti začnou společně pátrat, komu kočka patří, a dozvídají se zvláštní věci o světě i samy o sobě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divné děti a smutná kočka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

kamibe
23.07.2024 5 z 5

Protože jsme s kamarádkou přečetly Klub divných dětí, zajímalo nás i toto pokračování. Přečetly jsme si to opět s chutí, líbily se nám zmínky nepříliš příjemných a někdy pro někoho až nechutných drobností, které však prostě k životu také patří. Připadá nám, že s dětmi by při čtení bylo třeba o jednotlivých akcích oněch divných dětí dost mluvit, a to právě ve chvílích, když někdy dělají něco, co vypadá jako nepěkné nebo nesprávné. Protože se na to lze dívat z různých úhlů pohledu a ty různé pohledy mohou mít právě různí čtenáři (či posluchači). My si to opět užily, i když přiznáváme, že první díl byl pro nás asi nějak výraznější.

DK197
23.06.2024 3 z 5

E-KNIHA: S druhým dílem je to v podstatě totožné jako s jedničkou. Psychologie postav skvělá (ačkoliv se tady jejich způsob přemýšlení trochu stírá, takže i já spolu s jiným komentářem jsem se musela občas vracet v textu, abych si připomněla, kdo zrovna vypráví). Nápad se zatoulanou kočkou taky fajn, hrozně mě zajímalo, co z toho nakonec bude. Ale některé jiné zápletky, nevím, nevím... SPOILER: I když autorka podle vlastních slov nechce psát didaktické knihy pro děti, mám za to, že pro děti je každá kniha svým způsobem výchovná, protože oni nasávají, co je a není správné, ze všeho kolem. A když děti v knize dělají věci, o kterých vědí, že nejsou správné, ale stejně to udělají, Tak nějak nevím, jaký dávají příklad ostatním... Nehledě na to, že tam pořád lžou rodičům. Já chápu, každý chceme soukromí a občas rodičům zalžeme, ale tady to vypadá, že nedělají nic jiného. A ještě chválí za lež člena party, který měl do jisté doby se lhaním problém. KONEC SPOILERU Prostě pro dospělé na čtení fajn, ale dětem bych asi dala přečíst něco jiného.


evismaior
04.06.2024 3 z 5

70% - Moje nadšení z předchozího dílu bohužel trochu opadlo. Tentokrát jsou divné děti na prázdninách s Milinými rodiči na chalupě a hlavní zápletkou je jejich rozhodnutí nalézt majitele podivné kočky, která se zatoulala na jejich práh. Hned zpočátku mě nicméně zamrzelo, že ze čtyřky z minulé knížky zbyli jenom dva hrdinové, protože "s Frantou už se nekamarádíme" (hraje jenom videohry) a Katka sice zpočátku přítomna je, ale jako úplně zbytečná postava, která po jedné návštěvě koupaliště s ohledem na postoj ke svojí tloušťce hned zase z chalupy odjede.
A tak k Mile a Petrovi přibydou naopak dvě děti ze sousední chalupy - "normální" Luisa a její lehce (asi) autistický bratr Eliáš, který nedokáže lhát ani porušovat pravidla (zejména ta, která nastavila jejich maminka). A sice to postavy nejsou špatné, jenže na rozdíl od staršího Franty a Katky jsou zhruba ve stejném věku jako Petr a Mila, takže se ještě víc stírají rozdíly ve způsobu, jakým uvažují (knížka je opět psána v ich formě z pohledu střídavě všech dětí). Ono obsahově to samozřejmě rozdílné je - Petr se pořád bojí příšer (a asi je taky gay - tohle byla u relativně ještě malých dětí vsuvka tak trochu na sílu), Luisa chce hlavně něco zažít (protože jinak je pořád upíchlá doma se svým bratrem a v rámci nastavených pravidel), Eliáš se nechce pouštět do ničeho neschváleného a Mila je s tou svojí umanutostí, s jakou se stará o zvířata a lidí jsou jí naprosto šumák, už daleko za hranicí otravnosti. Jenže ten jazyk, jakým si ve svojí hlavě přemýšlejí, mi připadá prakticky nerozlišitelný a často jsem se přistihla, jak se vracím v textu ke jménu toho, kdo právě "mluví", protože z ničeho jiného to místy, kdy se řešily neutrální věci, patrné nebylo.
Nakonec mi tedy vlastně nejpropracovanější a nejvíc uvěřitelné přišly postavy staré majitelky kočky paní Machové, která se po návratu z vězení straní ostatních a tak nějak se už chystá umřít (a tím víc lituju, že jsme se o jejím příběhu dozvěděli jenom náznaky), a také Luisiny a Eliášovy manipulativní matky, která si svoje strachy o děti řeší jejich citovým vydíráním - ta je napsaná skvěle.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)

12.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Divné děti a smutná kočka v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě56x
v Doporučených3x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech5x