Ilustrovaný muž přehled

Ilustrovaný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344500/bmid_ilustrovany-muz-Ohn-344500.jpg 4 224 224

Jsou příběhy, které žijí vlastním životem. Právě takové na sobě nosí záhadný Ilustrovaný muž. Celé jeho tělo pokrývají tetování, která vytvořila dávno zmizelá čarodějka snad z jiné planety. Bezejmenný vypravěč se setká s Ilustrovaným mužem a nahlédne do výjevů, které se mu odehrávají před očima. Ty po svém vylíčí – osmnáct příběhů, osmnáct ilustrací. Jedinečná sbírka povídek je milníkem v žánru sci-fi a poprvé vychází v českém překladu.... celý text

Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

The Illustrated Man , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ilustrovaný muž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

mirek93
31.10.2022 3 z 5

Kniha byla celkem čtivě napsaná a je rozdělena do poměrně krátkých povídek.
Některé povídky se mi vůbec nelíbily a zase na druhou stranu některé byly dobré.
Většina povídek jsou žánru sci-fi. Vzhledem k tomu, že už jsou povídky poměrně staré, tak mi spousta věci přišla usměvných, ale zase na druhou stranu jsou tu i výjimky, u kterých jsem žasnul - například Savana.
Některé povídky obsahuji i nějaké filozofické myšlenky.
Nejlepší povídky za mě: Savana, Dlouhý déšť, Míchačka na beton, Město, Marionety, Nultá hodina.
Celkem dobře čtení, které se dá dále doporučit.

Renatka11
29.09.2022 5 z 5

Můj obdiv k psaní Raye Bradburyho se touto sbírkou povídek opět posílil. Jeho styl mě zkrátka baví, vzbuzuje moji fantazii, nutí  mě  k přemýšlení a vyvolává řadu otázek. Krome originálního prologu a epilogu se to v Ilustrovaném muži nejvíc povedlo úvodní děsivé Savaně, neskutečně dlouhému Dlouhému dešti,  rodinnému Astronautovi, odevzdané Poslední noci světa, napínavé Lišce a lesu, vtipné Míchačce na beton, humanoidním Marionetám a.s., hororové Nulté hodině a závěrečné něžné Raketě. Opět bradburovsky zasloužených 5/5.


puczmeloun
27.07.2022 4 z 5

Nechat se unášet fantazií. Temnou, pesimistickou, drsnou, ale strašlivě poetickou. Ne všechny povídky jsou geniální, ale ty silné opravdu zapůsobí. Pro pozemšťana neuchopitelná procházka upršenými lesy Venuše, hned dvojitá fantazií ovlivněná nesmlouvavost dětí*, konec života v nekonečnosti vesmíru, zamyšlení se nad náboženstvím i rasismem, která jsou přitom velmi civilní a pochopitelná, síla fantazie i boj proti ní... Mnoho použitých témat je známých (u některých novějších děl bych v Ilustrovaném muži i hledal inspiraci), pro čtenáře Bradburyho jde často o návrat k Marťanské kronice, ale celé je to až neuvěřitelně návykové.

Všemu pomáhá i forma audioknihy, kdy je velmi vhodně zvolená podkresová hudba i přístup vypravěče – Jaromíra Meduny. Na začátku mi to připadalo až rušivé, nadužívané, ale postupně jsem se od zvolené kombinace nemohl odpoutat.

* Jaký to rozdíl oproti nerealistickému Věku supernovy (Liou Cch'-Sin).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ilustrovaný muž v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených292x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených23x
v Knihotéce184x
v Chystám se číst125x
v Chci si koupit45x
v dalších seznamech3x