Karta se obrátila

Povídka od: Raymond Douglas Bradbury
Z knihy: Ilustrovaný muž


Na Mars, kolonizovaný výhradně černochy, přilétá ze Země loď s bílými uprchlíky před jadernou válkou. Černoši chtějí nastolit rasovou segregaci.

Originální název:

The Other Foot


Rok vydání originálu: 1951

Komentáře (2)

Přidat komentář

Osice
26.04.2020 5 z 5

Další povídka, která ponouká k zamyšlení. Na Marsu má přistát raketa s bílým člověkem. A to vzbuzuje u stávajících obyvatel černé barvy pleti na jedné straně velkou zvědavost (zejména dětí), ale na druhé straně rozdmýchává staré křivdy… Co všechno se musí stát, aby byl člověk schopný a ochotný odpustit křivdy minulosti?

Při čtení povídky jsem přemýšlela nad tím, jak bych se zachovala být na místě obyvatel Marsu. A vzpomněla jsem si na tolikrát probírané téma odsunu Němců. Někdy odpustit stojí člověka hodně sil x odveta ale pravděpodobně zanechá v člověku takovou prázdnotu, že stejně štěstí nenajde… Lidé jsou velmi destruktivní, plní nenávisti, nezastaví se, až když je pozdě. R. Bradbury ale vidí jiskřičku naděje pro lidstvo, i kdyby to mělo být jinde než na Zemi.

meluzena
15.05.2018 4 z 5

Černoši utekli před bělochy na Mars. Po 20 letech, kdy běloši zničili Zemi jadernými válkami, přichází prosit o azyl. Černoši jim chtějí všechno oplatit a nechat si od nich čistit boty, nechat je sedět v tramvaji vzadu atd atd. Ale když se potká konkrétní černoch s konkrétním bělochem, ledy mohou povolit.
Z povídky čiší touha autora po porozumění mezi lidmi. Co ale s tím, když se jednotlivé konkrétní tváře změní v masu "my vs. oni", tak jak se to už stalo v historii mnohokrát...?