Lampiony / Ohnivé balónky

Povídka od: Raymond Douglas Bradbury
Z knihy: Sloup ohně a jiné příběhy, Ilustrovaný muž


Skupina kněží je vyslána na Mars, aby šířili slovo Boží mezi Marťany.

Originální název:

The Fire Balloons


Rok vydání originálu: 1951

Komentáře (3)

Přidat komentář

danny_21
28.12.2021 2 z 5

Slabá povídka o tlupě kněžích vyslaných na Mars šířit slovo Boží - 40 %

Osice
30.04.2020 5 z 5

„Can’t you recognize the human in the inhuman?”
“I’d much rather recognize the inhuman in the human.”

Otec Peregrine vede misionářskou výpravu na Mars. Jejich cílem je objevení nových hříchů a šíření Božího slova. Pobavil mě příměr kněží k lakmusovým papírkům, měnících barvu v přítomnosti hříchů a líbilo se mi srovnání osidlování Marsu s osidlováním Divokého Západu. … Nikdy jsem moc nechápala misionářské mise. Je mi proto srsti nutit, přesvědčovat o něčem někoho, kdo o to vůbec nestojí. I když nejsem věřící, tak plně respektuji víru druhého. Pokusy o „přeměnění“ nevěřících, resp. věřících v něco jiného v „pravé křesťany“ vrhají nehezké světlo na samotnou víru. Bradbury velmi citlivě popsal a vystihnul problematiku misionářských cest a nastavil církvi zrcadlo.


meluzena
15.05.2018 5 z 5

Nádherné podobenství o nabubřelosti člověka, potažmo o křesťanských misích. O tom, jak si člověk (kněží) myslí, že mohou a mají právo (či snad dokonce povinnost) někoho spasit, načež se ukazuje, že těm, kterým chtěli kázat, nesahají ani po kolena.

Povídka zdaleka není jen o náboženství a Ježíšovi - mnohem více je o toleranci a respektu. A o moudrosti, které může člověk dosáhnout, bude-li otevřen novému.