sabuli sabuli oblíbené citáty

☰ menu

Máme někdy dojem, že když nejednáme podle své přirozenosti a musíme se do věci nutit vůlí, je někde něco špatně. Vyčítáme si pak, že nežijeme v harmonii se sebou samým, velmi často své modlitby naprázdno odříkáme a pak jdeme spát, s otázkou, zda to vše má smysl. A právě že má. Jsem velkým přítelem oddrmolených modliteb a bezmyšlenkově prožitých mší svatých a velmi si vážím všech modliteb, do kterých se člověk musí nutit.
Marek Vácha

Malá rozhodnutí vyrozumujeme, ale velká rozhodnutí přicházejí ani nevíme jak.
Ferdinand Peroutka

Druhá světová válka měla titul boje proti fašismu. Slavným jejím výsledkem bylo, že byl poražen ten fašismus, který sám sebe nazýval fašismem. Zmateným jejím výsledkem bylo, že nebyl odstraněn fašismus, který sám sebe fašismem nenazývá.
Ferdinand Peroutka

Nemáte-li co říci, neříkejte to.
Jiří Suchý

Všechno záleží na tom, odkud se na to díváte.
Delphine de Vigan

Stárnout znamená naučit se ztrácet. Ztrácet to, co vám bylo dáno, co jste získali, co jste si zasloužili, o co jste bojovali, o čem jste se domnívali, že to máte napořád. Přizpůsobovat se. Nacházet jiný způsob. Obejít se bez toho. Přenést se přes to. Už nemít co ztratit.
Delphine de Vigan

Je velký rozdíl mezi tím, co cítíš, mezi způsobem, jak se vnímáš, a obrazem, který o sobě dáváš.
Delphine de Vigan

Člověk se musí alespoň vzdáleně setkat s nějakým neštěstím, aby dokázal ocenit, že sám je v klidu. Když si uvědomí, že se život může zhoupnout v jediném záblesku nějaké nenapravitelné tragédie, poklid je o to cennější.
Delphine de Vigan

Zklamání je jako zmrzlá ruka, může se vyléčit, ale pořád bolí.
Thomas Mann

Modlitba není nějaké kouzlo, jehož prostředníctvím chce člověk dosáhnout cíle bez vynaložení námahy, ale poděkování Bohu za to, že nám stál po boku při naší užitečné práci.
Michel Faber

...všechno by se usnadnilo, kdybychom chápali, že žádný způsob života nás neochrání před smutkem. A že smutek je ze své podstaty zapleten do struktury štěstí. Jedno bez druhého mít nemůžeme. - Nora, str. 190-191
Matt Haig

Může být zlý člověk moudrý?
Jiří Hájíček

Člověk by neměl ostatní lidi brát jako samozřejmost.
Sara Nisha Adams

Nic není tak obtížné jako nepodvádět sebe sama. (Rozličné poznámky)
Ludwig Wittgenstein

Kdo může říct, kteří lidé jsou iniciátory a kteří pouze svědky dění. Kdo z nás je podnětem a jako podnět žije v těch ostatních a kdo z nás je určen k tomu, aby pouze žil.
E. L. Doctorow

Tvé dobré skutky vezme čas, tvá jediná chyba zůstane věčná.
Johannes Urzidil

Umělecké dílo je výrazem nesdělitelné skutečnosti, kterou se člověk pokouší sdělit jiným - a kterou se někdy podaří sdělit. To je jeho paradox a jeho pravda.
Eugène Ionesco

Nikdy nepodceňuj, jak velký význam mají maličkosti. Na to vždy pamatuj. - Paní Elmová, str. 95
Matt Haig

,,Lidská mysl má svoje vlastní vězení. V životě vždycky nemáš na vybranou.”
Matt Haig

Záleží na tom, zda si člověk nevčítá do textu nesprávné city.
Virginia Woolf

Pomyslila si, jak je to divné, že člověk v samotě tolik přilne k věcem, bezduchým věcem: stromům, vodě, květinám; jak se mu zdá, že jsou jeho vyjádřením, ztotožněním, že ho znají, že jsou v určitém smyslu jeho zosobněním, a že proto vůči nim bývá tak hloupě rozcitlivělý jako sám vůči sobě. (K majáku)
Virginia Woolf

Čas lidi brzy rozvěje a odcizí. (K majáku)
Virginia Woolf

Pokora je umění jen a jen přijímat. Názor druhého, práci, do které se ti nechce, snášet dobré a zlé stejně. A hlavně si nemyslet, že jsi něco víc.
Josef Formánek

Neočekávej, že všichni porozumí tvojí cestě, pokud nikdy nekráčeli tvým směrem. (Syn větru a prsatý muž)
Josef Formánek

Proti některým částem svého já zůstáváme bezmocní.
Paolo Giordano

Nikdy nikomu o ničem nevypravujte, protože by vám pak mohl začít scházet.
Jerome David Salinger

Někteří lidé všechno zmaří a člověk po nich zůstane pošramocený. Najdi mě.
André Aciman

Někteří lidé s sebou přinášejí světlo. Jiní se tě pokusí stáhnout k sobě do temnoty. Ne vždy to dělají vědomě.
Auður Ava Ólafsdóttir

Žehnám váhavým a nechápavým, zmatkařům a antihrdinům života, kteří jsou příliš nejistí na to, aby řekli správné slovo ve správnou chvíli, a pak si to dlouze vyčítají. Kteří jsou měsíce a roky hluboce zamilováni, jen se to nikdy neodváží ani naznačit, natož pak říct, neboť se domnívají, že stejně nemají šanci. Kteří byli vychováni zároveň do lásky a citlivosti a zároveň do velkého strachu z hříchu a z porušení různých náboženských pravidel. Nechci říct, že je to tak všechno správně a že bychom na sobě všichni neměli pracovat, ale v tuto chvíli nic nežádám, žehnám a přijímám věci a povahy tak, jak jsou.
Marek Vácha

Navzdory kráse a akčnosti těch sebědomých, jsem byl ale vždy na straně těch, kterým to v životě moc nesluší, na straně nepraktických introvertů, na straně chlapců, kterým moc nešel život a ve škole byli z tohoto předmětu na propadnutí. Vždycky jsem spíš fandil dívkám, které se obvykle moc neuměly obléknout a byly si toho trapně vědomy. Byl jsem spíš na straně bojácných typů, kterým se nikdy nedařily vztahy a těžko se seznamovaly. Mám rád především ty, co neumějí život. Žehnám všem nesebevědomým, co mají plno dobré vůle a lásky, kterou touží dát, co jsou citliví a se kterými se život zpravidla nemazlí. Žehnám úzkostným typům, kteří se nejsou s to prosadit, ne proto, že by byli zbabělí, ale zkrátka jen proto, že pro některé jemnější květiny je džungle příliš nemilosrdná. Mám moc rád nehezká děvčata a introvertní chlapce, protože v nich vidím diamanty nerozkvetlých květů.
Marek Vácha

Připadalo mi komické, že kultura se hemží lidmi, kteří umějí a chtějí psát, ale nemají co nabídnout. Proč chtějí "psát", když otevřeně a čestně přiznávají, že nemají co zprostředkovat? Copak se nemohou věnovat něčemu jinému? K čemu je takové tvůrčí puzení, když se jim nedaří nic sdělit? (Principálova dcera)
Jostein Gaarder

Ne všechno se má říkat slovy. (Dívka s pomeranči)
Jostein Gaarder

Nic se nezměnilo, až na to, že se změnilo všechno.
David Mitchell

Po některých věcech je lepší vůbec nepátrat. Jestli se dozvíte pravdu, velice vás to raní. Nehledě na to, že jakmile se ji jednou dozvíte, budete za ni muset převzít zodpovědnost.
Haruki Murakami

Hudba má neuvěřitelnou moc oživit vzpomínky, někdy s takovou intenzitou, až se z toho sevře hruď.
Haruki Murakami

Ať člověk utíká, jak chce, sobě samému neunikne. Je to jako se stínem. Pořád se vás to drží.
Haruki Murakami

Se strachem je to jiné. Ten není tak nakažlivý jako smích a smutek, a to je dobře. Ve strachu je člověk úplně sám.
Jostein Gaarder

Pokud člověk věří v křesťanství nebo islám, říká se tomu víra. Ale když člověk věří na astrologii nebo na pátek třináctého, je to najednou pověra.
Jostein Gaarder

Jsou na světě lidé, kteří se naučí víc od sebe, než by se naučili od druhých. (Principálova dcera)
Jostein Gaarder

K samotě neodsuzují člověka nepřátelé, ale kamarádi.
Milan Kundera