Morsie Morsie oblíbené citáty

☰ menu

Dej mi dva a oni se do sebe zamilují.Dej mi tri a oni vynaleznou tu úžasnou vec, které říkame "společnost".Dej mi čtyri a oni postaví pyramidu.Dej mi pet a oni z jedného udelají vyvržence.Dej mi jich šest a oni vynaleznou předsudky.A když jich bude sedm, vynaleznou válku.
Stephen King

V rohu map z 15. století bývá prázdný prostor bez tvaru a jména, kde jsou napsána tři slova: hic sunt leones. Onen temný kout je i v člověku. Vášně obcházejí a bouří kdesi v nás, a v tomto temném prostoru duše lze oprávněně říci: zde jsou lvi.
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Utrpení a bolest jsou nutností pro každou širokou duši a pro každé hluboké srdce. Opravdu veliké lidi, jak se mi zdá, v životě nezbytně provází veliký smutek.
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jakmile se opravdu odřekneš Boha, všechno bude jiné. Padne morálka jako zanikající geologické období a lidé budou hledat radost tady na zemi. Člověk zvítězí svou vůlí a rozumem nad přírodou, pochopí, že je smrtelný, že nemá naději na vzkříšení a přijme smrt a přijme ji rád. Bude jako Bůh a všechno mu bude dovoleno. A jakmile se Člověk stane Bohem, přestane platit jakkýkoliv zákon. Všechno bude dovoleno, všechno!
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Kněží, profesoři, učitelé, mýlíte se, vydáváte-li mne do rukou spravedlnosti. Nikdy jsem nepatřil k tomuto lidu; nikdy jsem nebyl křesťan; jsem z kmene, který zpíval na mučidlech; nechápu zákony; nemám smysl pro mravnost; jsem hovado; jste na omylu.
Arthur Rimbaud

Zvrátil jsem se zpátky do sedadla a nechal svou mysl volně pracovat, aniž bych na ni nějak tlačil. Zatlačte příliš na myšlení, a rozesere se vám jako přetížená centrála nebo vás rozšoupne nějakou sabotáží... A já si nemohl dovolit chybu. Američané mají zvláštní hrůzu z toho vzdát se kontroly, nechat věci, aby se děly podle své vlastní vůle, a nevměšovat se do nich. Nejradši by si hupsli do žaludků, trávili tam jídlo a vyhazovali hovna ven. Váš mozek zodpoví nejvíce otázek tehdy, když se naučíte uvolnit se a čekat na odpověď. Jako některé z těch počítačů, vložíte do nich otázku, posadíte se a čekáte... (Nahý oběd)
William Seward Burroughs

...život je jako páteční díl televizního seriálu. Dá vám iluzi, že všechno spěje ke konci, a potom v pondělí začnou stejné sračky.
Stephen King

Ti dva v Ráji dostali na vybranou: buď štěstí bez svobody - nebo svobodu bez štěstí. Ti ťulpasové si vybrali svobodu - a pochopitelně pak celé věky toužili po okovech.
Jevgenij Ivanovič Zamjatin

"Pravda je jen jedna a pravdivá cesta je jen jedna; a tato pravda je dvakrát dva, a tato pravdivá cesta jsou čtyři. Nebylo by absurdní, kdyby ty šťastně, ideálně násobené dvojky začaly přemýšlet o nějaké svobodě, tj. samozřejmě - o chybě?"
Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Kráčíme, jediné tělo s milióny hlav, a každý z nás má v sobě tu pokornou radost, s jakou asi žijí molekuly, atomy, fagocyty. Ve starověkém světě to znali křesťané, naši jediní (i když velmi nedokonalí) předchudci: pokora je ctnost a pých hřích, pojem MY pochází od Boha, a JÁ od ďábla.
Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Ve svobodě je vždycky prvek zločinu.
Ralph Ellison

Nic tak dobře neslouží umění jako negativní myšlení.
Albert Camus

Rozum korumpuje srdce.
Albert Camus

Život je čas prožitý v nejrůznějších čekárnách.
Vladimír Páral

Ti s vysokými čely se musí bát ještě víc než my, obyčejní smrtelníci. S námi je to jednoduché: my zkrátka a dobře ničemu nerozumíme. Ale oni vědí, jak moc ničemu nerozumí.
Boris Strugackij

"Ptáte se mě v čem je velikost člověka," zacitoval " V tom snad, že stvořil druhou přírodu? Nebo v tom, že uvedl do pohybu síly bezmála kosmické? Že v kratičkém čase ovládl celou planetu a prorazil okno do vesmíru? Nikoli! V tom, že bez ohledu na všechny uvedené skutečnosti žije dál a je pevně rozhodnut zůstat na živu i do budoucna."
Arkadij Strugackij

Existuje potřeba chápat, ne poznávat. Víra v Boha dává například možnost pochopit všechno bez jakéhokoliv poznávání...
Boris Strugackij

Rozum je složitý instinkt, který se ještě nestačil zformovat.
Arkadij Strugackij

Jestli Bůh stvořil něco lepšího, nechal si to pro sebe.
William Seward Burroughs

Nestuj tam a nečum, jak se pánovi koulí koule do uhláku!
William Seward Burroughs

Je důležité mít vždycky odvahu se uvolnit a jít - ve tmě.
William Seward Burroughs

Příběh jak někdo čte příběh jak někdo čte příběh. Dostal jsem takový zvláštní pocit, že i já nakonec skončím v tom příběhu a že si někdo jiný bude číst o mně, jak si kdesi v čekárně čtu tento příběh. (Hubitel)
William Seward Burroughs

Příčinou každé sebevraždy bývá nešťastná láska - někdy k ženě, a vždycky k životu.
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Člověk je padouch, zvykne si na všechno!
Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Plavu v řece utrpení, ale umím plavat.
Jack Kerouac

Je lepší být anonymním na světě, než slavným v nebi.
Jack Kerouac

Když ztratíte rozum, dosáhnete nejvyššího dokonalého vědění.
Jack Kerouac

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla!
Eric Arthur Blair

Nikdy nebudete šťastní, pokud budete pokračovat v hledání toho, z čeho se štěstí skládá. Nikdy nebudete žít, budete - li hledat smysl života.
Eric Arthur Blair

Dokud nebudou lidé uvědomělí, nebudou se bouřit, a dokud se nevzbouří, nemohou se stát uvědomělými.
Eric Arthur Blair

Nevědomost je síla.
Eric Arthur Blair

Minulost je změnitelná.
Eric Arthur Blair

Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.
Eric Arthur Blair

Diktatura se nenastoluje proto, aby se zabezpečila revoluce. Revoluce se dělá, aby se zabezpečila diktatura. Cílem mučení je mučení. Cílem moci je moc.
Eric Arthur Blair

,,Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet.´´
Eric Arthur Blair

- Jak uplatní člověk svou moc nad druhým, Winstone? - Tím, že ho přinutí trpět. - (...) Poslušnost nestačí. Pokud netrpí, jak si můžeš být jistý, že podléhá tvé vůli a ne své vlastní. Moc spočívá v tom, že člověk způsobí druhému bolest a ponížení, že se lidské vědomí roztrhá na kusy a zase složí do nových tvarů, podle toho, jak si usmyslíme.
Eric Arthur Blair

Nikdy se nevracej stejnou cestou, kterou jsi přišel.
Eric Arthur Blair

Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže toto je dáno, všechno ostatní z toho vyplyne.
Eric Arthur Blair

Být pravověrný znamená nemyslet - nemít potřebu myslet. Pravověrnost je nevědomí.
Eric Arthur Blair

Člověk je obětí společnosti, která odmítá pochopit jeho duši.
Charles Bukowski