marvarid marvarid oblíbené citáty

☰ menu

Problém ve světě je ten, že inteligentní lidé jsou plní pochyb, kdežto blbci plní sebedůvěry.
Charles Bukowski

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

V koupelně na zrcadle je žíhaný slimák. (...) Nechám ho, kde je. Předpokládám, že ví, proč se tam chtěl dostat, co si potřebuje na tom zrcadle zařídit. (Vyšlapaná čára)
Sara Baume

Zajímalo by mě, kým bych se stal bez knih. Myslím, že bych byl osamělý a prázdný a chybělo by mi něco, pro co bych nenacházel slova.
Neil Gaiman

Věřím, že ten, kdo tvrdí, že ví, co se se světem děje, bude lhát i o malých věcech.
Neil Gaiman

Každý má v sobě tajný svět. Myslím každý. Všichni lidé na světě – bez ohledu na to, jak jsou zvnějšku nezajímaví a nudní. Uvnitř mají všichni nepředstavitelné, skvělé, nádherné, hloupé, úchvatné světy...Ne jen jeden. Stovky. Možná tisíce.
Neil Gaiman

Experiment, který nelze zopakovat, žádný experiment není. Nikdo nemůže experimentovat se svým životem. Nikdo si nemusí vyčítat, že žije poslepu.
Willem Frederik Hermans

Absence strachu svědčí o absenci lásky.
Delphine de Vigan

Rodíme se jako státní příslušníci. Od okamžiku narození patříme státu. Jedním ze znaků této podřízenosti je rodný list. Vylepšený stát drží a střeží monopol na rodné listy. Buď je vám svěřeno státní potvrzení (které poté nosíte s sebou), čímž získáte totožnost, jež během vašeho života umožňuje státu, aby vás v případě potřeby poznal či sledoval (vypátral), nebo totožnost nedostanete a jste odsouzeni k životu mimo stát jako nějaké zvíře (zvířata nedisponují doklady o své totožnosti).
John Maxwell Coetzee

Mnozí se tuze starají o pomníky Východu i Západu a chtějí vědět, kdo je vystavěl. Já zase bych raději věděl, kdo je tenkrát nestavěl, kdo byl nad takové hříčky povznesen.
Henry David Thoreau

Protože mi do hlavy nevidí musím se zvenku jevit dobře živená, klidná a veselá.
Sara Baume

Važte si lidí kolem sebe. Nenatřásejte po nich polštáře, dokud se vám večer šťastně nevrátí. (Vyšlapaná čára )
Sara Baume

Co konáme, není nikdy chápáno, nýbrž vždy jen chváleno nebo haněno.
Friedrich Nietzsche

Zbude mi jen zázračná vzpomínka na to, jak jsi mi prošel životem a zanechal poklady, které sesbírám až po tvém odchodu.
Frida Kahlo

Realismus je takový mladý povýšenec. Máme ho tu teprve pár století, a už vykazuje známky senility. Fantastická literatura je tu ale od pradávna, od dob, kdy jsme seděli v chýši a poslouchali příběh o tom, jak havran přinesl lidem oheň.
Ursula K. Le Guin

Být dospělý neznamená vyrůst z něčeho, ale prostě vyrůst. Dospělý není mrtvé dítě, ale dítě, které přežilo.
Ursula K. Le Guin

Je možné, aby člověk byl zbabělý jen proto, že odvaha ostatních mu připadá neúměrná ve srovnání s bezvýznamností toho, co se děje? Pak by ale moudrost vedla ke zbabělosti...
Umberto Eco

Jelikož zoufalství byla přemrštěnost, jež mu nepříslušela, sklonil se nad tím, co zůstalo z jeho života, a začal o to zase pečovat s neochvějnou vytrvalostí zahradníka v pilné práci den po bouřce.
Alessandro Baricco

Kladu si otázku, proč jsme naživu. Myslím na smrt, vzdoruju jí, volím život. Ale myslím na ni. Mnozí nikoli: považují za fakt, že budoucnosti mají nazbyt. (Sebevrazi)
Antonio Di Benedetto

Když nemáš budoucnost, nenávist je instinktivní (Mladá nevěsta)
Alessandro Baricco

Spřádáme sny o vesmíru taxonomických tabulek a průměrných statistických hodnot a nedokážeme přírodu vnímat objektivně. protože našemu pohledu unikají vnitřní souvislosti, to, co je neoddělitelně propletené, snažíme se všechno řadit vedle sebe a pod sebe a na vrchol dosadit sami sebe. Dorozumíváme se prostřednictvím idolů a výřezů, jež prohlašujeme za skutečnost, vytváříme sledy a hierarchie, deformujeme prostor a čas.
Frank Schätzing

To co mají spánek a smrt společného, je skutečnost, že pro své hosty mají jen jednolůžkové pokoje. Nikoho nelze vzít s sebou. (Temná energie)
Juli Zeh

Pokud neexistuje žádná metoda, jak rozhodnout, kdy něco je dobré nebo špatné, proč se tedy mluví, jako kdyby existovala? (Až nadejde čas)
Peter Høeg

Člověk nemůže nikomu nic povědět. Čím je to nutkavější a důležitější, tím spíš se to mine cíle. Slova se rozprchnou a strefí se kolik coulů pod terč. Člověk se pak už přestane pokoušet; nechá pak myšlenku zapadnout; většinou pak zestárne, stává se opatrný, obezřelý, a věčné starosti mu vyryjí vrásky mezi očima, v nich se zračí bojácnost. (K majáku)
Virginia Woolf

Když chcete zachránit svět, musíte zachraňovat lidi po jednom, cokoliv jiného je buď romantickej úlet, anebo politika.
Charles Bukowski

Štěstí nespočívá ani tak v tom, co člověk nahrabe a vybuduje, jako v tom, čeho se dokáže vzdát. (Tichá dívka)
Peter Høeg