Filotea Filotea oblíbené citáty

☰ menu

"Nemáme nikdy odpovědnost za činy druhých, neseme odpovědnost jen za ty své" (Čtyři dohody)
Miguel Ángel Ruiz Macías

Protože se obáváme požádat o vysvětlení, vytváříme domněnky a věříme, že jsou pravdivé... Vždy je lepší klást otázky než vytvářet domněnky, protože domněnky nás předurčují k utrpení... Všechno si chybně vysvětlujeme a všemu špatně rozumíme. Vidíme a slyšíme jen to, co chceme. Nevnímáme věci tak, jak jsou. (Čtyři dohody)
Miguel Ángel Ruiz Macías

Když si bereme věci osobně, cítíme se uražení a naší reakcí je obrana našich názorů, což vede ke konfliktům. Z něčeho nepatrného uděláme velkou aféru, protože cítíme potřebu mít pravdu a dát ostatním najevo, že se mýlí... To, co si o mně myslíte, není pro mě důležité, neberu si to osobně... Mě se to netýká, protože vím, co jsem... Ať již si myslíte nebo cítíte cokoliv, vím, že je to váš, nikoli můj problém. Je to způsob, kterým vidíte svět. Není to nic osobního, protože se zabýváte sami sebou, nikoliv mnou. (Čtyři dohody)
Miguel Ángel Ruiz Macías

Jestliže nebudeme hřešit slovem, brát si všechno osobně a vytvářet domněnky a jestliže uděláme vždy vše, jak nejlépe dovedeme, pak budeme mít krásný život.
Miguel Ángel Ruiz Macías

Devadesát pět procent představ uskladněných v naší mysli jsou jen lži a trpíme proto, že jim věříme. (Čtyři dohody)
Miguel Ángel Ruiz Macías

Skutečně spravedlivé je platit za každou chybu pouze jednou. Skutečně nespravedlivé je platit za každou chybu vícekrát. (Čtyři dohody)
Miguel Ángel Ruiz Macías

Snažím se, seč jsem, milovat všechny lidi... někdy to znamená velké přemáhání – když o tobě řekne někdo něco, co považuje za nadávku, děvenko, to není urážka. To jen dokazuje, jaký je ten člověk ubožák, to tě nemůže ranit. To si nepřipouštěj. (Jako zabít ptáčka)
Harper Lee

Statečnost začíná tehdy, když víš, že jsi poražen, ještě než se do něčeho dáš, a přesto se do toho dáš a dovedeš to až do konce, ať se děje co děje.
Harper Lee

STAROST: Koho já si poddám, není na světě mu potěšení, v tmách je věčně, nevychází slunce proň a nezachází, vnější smysly nedotčeny, a přec do chmur zahaleny, a tak z nádher všeho žití neumí nic uchopiti. Slast jak strast ho stejně mučí, čím víc má, tím víc je chudší, vše, co těší, vše, co jitří, odkládá vždy na pozítří. K zítřkům upírá své chtění a tak nikdy hotov není. (Faust)
Johann Wolfgang Goethe

Poslední závěr moudrosti je ten: jen pak jsi hoden svobody a žití, když rveš se o ně den co den. (Faust)
Johann Wolfgang Goethe

Občas slova nejsou dost velká, aby dokázala obsáhnout všechny pocity, které se do nich člověk snaží vložit. (Vypravěčka)
Jodi Picoult

Mít moc neznamená dělat hrozné věci těm, kdo jsou slabší než ty. Znamená to mít sílu něco takového udělat, ale rozhodnout se, že ne.
Jodi Picoult

Historie nejsou jen data, místa a války. Jsou to především lidé, kteří zaplňují volný prostor mezi nimi. (Vypravěčka)
Jodi Picoult

Aby se člověk stal znovu lidskou bytostí, stačí někdo, kdo vás tak vnímá bez ohledu na to, jak vypadáte. (Vypravěčka)
Jodi Picoult

Nesmíme dopustit, aby pravda zmizela s těmi, kteří to vše prožili. (Sůl moře - poznámka autorky)
Ruta Sepetys

Nikdy nezraď člověka, který tě miluje. Zrazování zabíjí lásku v lidech. Zrazení totiž přestávají věřit v lásku. A vlastně není divu. Na zradě strašlivě bolí to, že nikdy nepřichází od našich nepřátel. Přichází od těch, kterým jsme věřili. Ti, kterým nevěříme, nás nemohou zradit. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Existují jen dva druhy problémů. Jedny mají řešení, druhé nemají. Má-li problém řešení, je zbytečné se trápit. Nemá-li problém řešení, je také zbytečné se trápit (Dalajláma, Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Důvěra je totiž největším důkazem lásky... Důvěra znamená úplně všechno. A pak, když je zlomena, provinilcovo PROMIŇ nemusí znamenat už nic. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Každý vztah je jako tento surový diamant. Brousí se nikoli diamantovou bruskou, ale trpělivostí obou partnerů a kompromisy. Také každý z nás je surovým diamantem a vybrušují nás všechny zkušenosti, které zažíváme, ty špatné obzvlášť. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Kdykoli začneme ignorovat jakoukoli základní hodnotu a dávat životu najevo, že pro nás je příliš samozřejmá a nemusíme o ni zvláště usilovat, život nás o ni připraví... Důvod je jednoduchý a pozitivní: Abychom si té hodnoty zase začali vážit. (DVanáct srdcí)
Petr Casanova

Nepotřebuješ vítězství na to, abys ukázal, jak jsi silný. Postačí prohry, se kterými se dokážeš vyrovnat. V tom tkví skutečná síla člověka. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Proto si neber osobně to, co o tobě druzí říkají... Neřiď se jimi. Tvým chodidlům je vždycky nejpříjemnější tvá cesta. Mysli na to, jak dobře se cítíš sám sebou, a nikdy se nezpochybňuj, nepopírej... Co o tobě druzí říkají a kým si přejí, abys byl, to je jejich problém. Tvůj problém naopak je, co o sobě říkáš ty a kým se sám rozhodneš být. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Jestliže hledáte chybu, která neexistuje, nikdy ji nenajdete a trápit se pak budete napořád. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Každý vztah se vytváří společným úsilím. Pomocí komunikace, tolerance a vyjednávaných kompromisů se překonávají všechny vzájemné problémy, dané rozdílností partnerů. Je přirozené, že dva odlišní lidé se někde nehodnou. Úspěšný vztah tedy není vztah bez problémů, ale naopak vztah, který zažívá a překonává problémy. Pár, který se problémům vyhýbá, žádné nepřekonává a jeho vztah se nikam neposouvá, stojí. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Životní rány mají mnohem větší význam, než nás jen srazit. Srážejí nás proto, abychom se naučili zvedat. Provokují nás, abychom se cítili špatně. A protože nikomu ve špatných pocitech není dobře, potřebujeme je nějak změnit. Tím sami pracujeme na tom, abychom to špatné překonali a stali se silnějšími. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Co je samozřejmé, je automatické. Není nutné o to bojovat. Je to bezcenné... O co nemusíš usilovat, to pro tebe ztrácí hodnotu. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Ublížit tomu, komu ublížit mohu, je možná spíše projev slabosti. Neublížit, ačkoliv bych mohl, je skutečný projev síly. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Vždycky, když si uvědomíš chyby, které jsi do té doby neviděl, je to znamení, že jsi povyrostl, získal větší nadhled nebo odstup. Kdykoli vyrosteš, tak ti všechny dávné chyby přijdou zbytečné a hloupé. Je to proto, že jsi zmoudřel. Jen moudří lidé dokážou vidět, jak hloupé chyby dříve dělali. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

To, jak žijeme, je složené výhradně z našich rozhodnutí. Ne každý takovému životu musí rozumět, ne každý ho umí přijmout. Nicméně to už není náš problém, ale jeho. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Každý pocit neštěstí je pouze nedostatkem štěstí – pouze nedostatkem dobrých pocitů, které nám buď někdo nedodává, nebo které si sami nevyrábíme. Jsme-li nešťastní, znamená to, že se nevěnujeme tomu, co nám dělá dobře. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Připravíš-li kohokoli o svobodu, dáš mu důvod svobodu hledat... Proč jsi mu nedovedla prostě důvěřovat a raději být tou, ke komu se stojí za to vracet? (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.
Oscar Wilde

Falešný přítel je horší než nepřítel, protože nepříteli se vyhýbáš, kdežto příteli věříš.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí a lidé moudří tak plni pochybností.
Bertrand Russell

Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.
George R. R. Martin

Ale důležité je uvědomit si, že za chyby se platí. A je to moc dobře. Nejdráže zaplacené chyby jsou pro náš růst a rozvoj nejcennější. Jsou zpravidla nezapomenutelné. Hlava neumí zapomenout na to, co je vypáleno v srdci. V každé jizvě je věčný vzkaz: Tak moc tě to bolelo, vzpomínáš? Chtěl bys to, člověče, zopakovat?
Petr Casanova

Bez důvěry tedy není vztah. Důvěra znamená dát druhému možnost, aby ti ublížil, a současně věřit, že to neudělá. (Dvanáct srdcí)
Petr Casanova

Ať si kdo chce co chce říká, je – pokud se dětí týká – jedno platné poučení: televize pro ně není. Skoro v každé domácnosti krade dětem všechny ctnosti a vrací jich sotva půlku. Dětem lezou oči z důlků! A děti dřepí a zírají a zírají a dřepí, potom chodí jako slepí a jako opilce je otupí ty televizní sirupy. Já vím! Nechají vás na pokoji a po oknech nešplhají, žádné bitky s polštáři, večeře se uvaří i nádobí umyjete. Ale teď se zamyslete – (neberte to jako výtku) – co se stane tomu dítku? Mozek mu změkne jako sýr! Oslepne jako netopýr! Myšlenky zmrznou! Co bude umět? Přestane myslet – bude jen čumět! ‚Ach,’ říkáte, ‚dejme tomu, ale když JI dáme z domu, jak rozptýlíme svého drahouška? Tohle mi pošeptejte do ouška!’ Na to vám odvětím otázkou hned a lehce: ‚Co kdyby na svět nepřišel ten JEJÍ vynálezce?!’ Na to jste nemysleli? Nemáte zdání? Co vám odpovím, dámy a páni: ‚Děti by ČETLY! Četly a četly! Četly by znovu, kdyby se spletly.’ Tolik úžasných vyprávění, při nichž se tají dech... A tak se vás znovu ptáme: ‚Nač doma mít ten lačný přijímač, co děti jí, děti tráví, dokavad je neotráví? Proč místo něj bez vší slávy knihovničku nepostavit?!’
Roald Dahl

Ale hlavně to byly hračky do každé podrobnosti tak dokonalé, že už si děti nemusely při hraní samy nic představovat. Seděly tedy někdy i celé hodiny a dívaly se. Dokonalé hračky je upoutávaly – ale děti se přece nudily.
Michael Ende

Naslouchat druhému umí jen velmi málo lidí. A jak to uměla Momo, to nedovedl nikdo jiný.
Michael Ende