Petr Casanova citáty

česká, 1974

Citáty (26)

Když mi nechceš ublížit, nedělej, prosím, co mě bolí. A když mi chceš dělat, co mě bolí, nediv se, prosím, že pak odcházím. ....pochop, že potřebuješ někoho jiného... Kdo v tvém ubližování uvidí lásku... Sami


"Velikost lásky se měří nikoli tím, JAK DLOUHO na někoho čekáme, ale jak dobře chápeme, PROČ na něj čekáme. Pokud ten, na koho čekáme, opravdu stojí za to, pak době, po kterou čekáme, rozhodně neříkejme ztráta času." (Protože)


Ale důležité je uvědomit si, že za chyby se platí. A je to moc dobře. Nejdráže zaplacené chyby jsou pro náš růst a rozvoj nejcennější. Jsou zpravidla nezapomenutelné. Hlava neumí zapomenout na to, co je vypáleno v srdci. V každé jizvě je věčný vzkaz: Tak moc tě to bolelo, vzpomínáš? Chtěl bys to, člověče, zopakovat?


Bez důvěry tedy není vztah. Důvěra znamená dát druhému možnost, aby ti ublížil, a současně věřit, že to neudělá. (Dvanáct srdcí)


Co je samozřejmé, je automatické. Není nutné o to bojovat. Je to bezcenné... O co nemusíš usilovat, to pro tebe ztrácí hodnotu. (Dvanáct srdcí)


Co zůstalo za námi nebo co zůstává před námi, není zdaleka tak důležité jako to, co zůstává v nás samotných.


Důvěra je totiž největším důkazem lásky... Důvěra znamená úplně všechno. A pak, když je zlomena, provinilcovo PROMIŇ nemusí znamenat už nic. (Dvanáct srdcí)


Existují jen dva druhy problémů. Jedny mají řešení, druhé nemají. Má-li problém řešení, je zbytečné se trápit. Nemá-li problém řešení, je také zbytečné se trápit (Dalajláma, Dvanáct srdcí)


Jestliže hledáte chybu, která neexistuje, nikdy ji nenajdete a trápit se pak budete napořád. (Dvanáct srdcí)


Každý pocit neštěstí je pouze nedostatkem štěstí – pouze nedostatkem dobrých pocitů, které nám buď někdo nedodává, nebo které si sami nevyrábíme. Jsme-li nešťastní, znamená to, že se nevěnujeme tomu, co nám dělá dobře. (Dvanáct srdcí)


Každý vztah je jako tento surový diamant. Brousí se nikoli diamantovou bruskou, ale trpělivostí obou partnerů a kompromisy. Také každý z nás je surovým diamantem a vybrušují nás všechny zkušenosti, které zažíváme, ty špatné obzvlášť. (Dvanáct srdcí)


Každý vztah se vytváří společným úsilím. Pomocí komunikace, tolerance a vyjednávaných kompromisů se překonávají všechny vzájemné problémy, dané rozdílností partnerů. Je přirozené, že dva odlišní lidé se někde nehodnou. Úspěšný vztah tedy není vztah bez problémů, ale naopak vztah, který zažívá a překonává problémy. Pár, který se problémům vyhýbá, žádné nepřekonává a jeho vztah se nikam neposouvá, stojí. (Dvanáct srdcí)


Kdykoli začneme ignorovat jakoukoli základní hodnotu a dávat životu najevo, že pro nás je příliš samozřejmá a nemusíme o ni zvláště usilovat, život nás o ni připraví... Důvod je jednoduchý a pozitivní: Abychom si té hodnoty zase začali vážit. (DVanáct srdcí)


Kdykoliv se přihodí něco, co naruší Tvé pohodlí, očekávání, štěstí, co otřese Tvými jistotami či je dokonce zbourá, řekni Amor Fati. Miluji osud. Toto je nová příležitost. Děkuji za ni... Čtyři prány štěstí


Láska je základním světlem Tvého života. Pokud ji od sebe oddělíš zhasneš. Jen pohlédni na svou ruku. Prsty spojené s dlaní také fungují, ale když je od dlaně oddělíš, budou nepoužitelné. Jako Ty, když sebe oddělíš od lásky - když ji přestaneš mít dost od sebe. Čtyři prány štěstí


Nepotřebuješ vítězství na to, abys ukázal, jak jsi silný. Postačí prohry, se kterými se dokážeš vyrovnat. V tom tkví skutečná síla člověka. (Dvanáct srdcí)


Nepřekonáme-li svůj strach, nepochopíme, že není náš nepřítel, ale kamarád, který jen říká: „Pozor! Na tomhle opravdu záleží! Zpomal! Běž opatrně! Ale nepřestávej jít!“


Nikdy nezraď člověka, který tě miluje. Zrazování zabíjí lásku v lidech. Zrazení totiž přestávají věřit v lásku. A vlastně není divu. Na zradě strašlivě bolí to, že nikdy nepřichází od našich nepřátel. Přichází od těch, kterým jsme věřili. Ti, kterým nevěříme, nás nemohou zradit. (Dvanáct srdcí)


Proto si neber osobně to, co o tobě druzí říkají... Neřiď se jimi. Tvým chodidlům je vždycky nejpříjemnější tvá cesta. Mysli na to, jak dobře se cítíš sám sebou, a nikdy se nezpochybňuj, nepopírej... Co o tobě druzí říkají a kým si přejí, abys byl, to je jejich problém. Tvůj problém naopak je, co o sobě říkáš ty a kým se sám rozhodneš být. (Dvanáct srdcí)


Připravíš-li kohokoli o svobodu, dáš mu důvod svobodu hledat... Proč jsi mu nedovedla prostě důvěřovat a raději být tou, ke komu se stojí za to vracet? (Dvanáct srdcí)


To, jak žijeme, je složené výhradně z našich rozhodnutí. Ne každý takovému životu musí rozumět, ne každý ho umí přijmout. Nicméně to už není náš problém, ale jeho. (Dvanáct srdcí)


Ublížit tomu, komu ublížit mohu, je možná spíše projev slabosti. Neublížit, ačkoliv bych mohl, je skutečný projev síly. (Dvanáct srdcí)


Vztah je jako dvojkolo. Není možné, aby jeden šlapal a druhý brzdil.


Vždycky, když si uvědomíš chyby, které jsi do té doby neviděl, je to znamení, že jsi povyrostl, získal větší nadhled nebo odstup. Kdykoli vyrosteš, tak ti všechny dávné chyby přijdou zbytečné a hloupé. Je to proto, že jsi zmoudřel. Jen moudří lidé dokážou vidět, jak hloupé chyby dříve dělali. (Dvanáct srdcí)


Život je jako kniha. Nežijeme ho kvůli šťastnému konci, ale kvůli každé stránce příběhu, který nám dává smysl.


Životní rány mají mnohem větší význam, než nás jen srazit. Srážejí nás proto, abychom se naučili zvedat. Provokují nás, abychom se cítili špatně. A protože nikomu ve špatných pocitech není dobře, potřebujeme je nějak změnit. Tím sami pracujeme na tom, abychom to špatné překonali a stali se silnějšími. (Dvanáct srdcí)