zarybnickylukas zarybnickylukas komentáře u knih

☰ menu

Poslední slovo Poslední slovo Ludvík Vaculík

Za mě Vaculík jako člověk velké NE:)

08.04.2022 odpad!


Jaro je tady Jaro je tady Ludvík Vaculík

Za mě Vaculík jako člověk velké NE:)

08.04.2022 odpad!


Opojení z proměny Opojení z proměny Stefan Zweig

Myslím, že kniha odpovídá tomu, že ji autor za života nevydal. Působila na mě trochu nesourodě, což mi k autorovi nesedí. Líbila se mi více první část, práce se slovy jako vždy u autora dokonalá.

29.03.2022 3 z 5


Ostrov Ostrov Robert Merle

Skvělá knížka o začátku nové společnosti a střetu dvou civilizací. Osobně mi ale přišly některé pasáže trochu zdlouhavé:)

25.02.2022 4 z 5


TAM TAM Naďa Pischová

Knížka čtivá, hezky napsaná. Příběh napínavý, přehledně podaný, bez krkolomných zvratů. Nejedna myšlenka mě donutila k zamyšlení. Snad jediné, co bych drobně vytkl, že bych v některých pasážích knihy uvítal kratší a svižnější dialogy.

Za mě knížku určitě doporučuju:)

09.02.2022 4 z 5


Naznak Naznak Erubescit

Nejsem čtenářem poezie, ale tahle byla super! Doporučuju.

26.01.2022 5 z 5


Až delfín promluví Až delfín promluví Robert Merle

Knížka, která se mi velmi špatně hodnotí. První polovinu jsem četl několik týdnů, nemohl jsem se do ní začíst, vůbec mi neseděla stylem. A pak delfíni promluvili. Autor s každou další stránkou prokazoval ohromnou hloubku svých myšlenek, znalost lidské společnosti a kniha mě strhla. Zvláštní, za první půlku bych neváhal dát dvě hvězdičky, ale teď po dočtení, protože ve mně knížka ještě dlouho zůstane, musím dát všech šest.

17.01.2022 5 z 5


Gaudí Gaudí Gijs van Hensbergen

Knížka je čtivá, zajímavá. Rozhodně nenudí a můžu ji jen doporučujit:)

14.01.2022 4 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Knížka je čtivá, stránky rychle ubývají, to mám rád, ale! Zatímco cca první půlka knihy se rozvíjí poměrně hezky, čtenář některým postávám začne fandit / nefandit, tak zbytek se zvrhne v rádoby šokující zvraty, a to pomalu na každé 10té straně. Všechny postavy bez výjimky jsou ploché, bez emocí, bez logiky. Závěr knihy rozhodl, že jsem dal ještě horší hodnocení, než jsem zamýšlel. Nakonec ale musím také uznat, že nejsem cílovka a některým čtenářům se knížka může líbit a chápu i proč.

14.01.2022 2 z 5


Ivanhoe Ivanhoe Walter Scott

Skvělá dobrodružná knížka. Pěkně psaná, s komplexnímu postavami, které vůbec nejsou černobílé. Taky bych se jí nebál označit jako nadčasovou, bojující proti lecjakým nesmyslným předsudkům:)

05.01.2022 5 z 5


Legenda Emöke Legenda Emöke Josef Škvorecký

Jedna z mých nejoblíbenějších autorových knížek, moc hezky napsaná!

29.12.2021 5 z 5


Johnny si vzal pušku Johnny si vzal pušku Dalton Trumbo

Myslel jsem, že Komu zvoní hrana nebo Víkend na Zuydcoote jsou jako válečné knihy nedostižné, ale tahle knížka je na jejich úrovni. Znepokojivá, syrová, mrazivá. Apel na lidskost proti vojenské a konzumní mašinérii. Kapitola XVI (Kristus hraje karty) dokonalá.

14.12.2021 5 z 5


Vykořenění Vykořenění Ivo Skopal

Prvotina autora Vykořenění. V anotaci se píše o příběhu z blízké budoucnosti, ale podobné příběhy jsou bezprostředně aktuální v každé době. Kniha je rozdělená do dvou žánrově velmi odlišných částí, což může někomu činit problém, ale za mě kniha jako celek funguje bezproblémově.

V první části autor uvádí do děje dvě výrazné hlavní postavy, každou se svými vlastními nedořešenými osobními problémy, ve vyprávění hezky a plynule přechází mezi jejich dějovými linkami a vůbec hlavně se věnuje složitým mezilidským vztahům v temných Sudetech. To za mě funguje na jedničku.

Zato druhá část je výrazně jiná, z civilního románu se najednou stává čistokrevná severská krimi. Přiznám se, že takhle výrazná změna stylu mi prvních pár stran nesedla a měl jsem strach o zbytek knihy.

Nakonec ale díky zvratům, které autor zvládl, prostředí Sudet, které se ke krimi zápletce přímo nabízí a postavám, ke kterým si čtenář lehce vytvoří vztah, se velmi dobře čte i druhá polovina knihy. Rozuzlení má knížka skvělé!

Největší předností knihy je její originální příběh, ponuré čtenáři lehce představitelné prostředí předvánočních Sudet a především hezky vypointované rozuzlení dějových linek všech postav, které jsou vesměs propracované, uvěřitelné a komplexní. Drobné výtky bych měl k některým dialogům, které by mohly být přirozenější. Osobně bych pak ubral na krimi zápletce ve druhé části.

Knihu celkově hodnotím velmi kladně a všem doporučuju.

01.12.2021 4 z 5