wilddog wilddog komentáře u knih

☰ menu

Základy oceánografie Základy oceánografie Zdeněk Kukal

Tato kniha byla pro mě učebnicí, a musím se pochlubit, že jsem v ředitelně Geologické služby dostal z oceánografie za 1..:-)))

10.10.2015 5 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Vynikající kniha od vynikajícího člověka..

10.10.2015 5 z 5


Černý korzár Černý korzár Emilio Salgari

Ano tyto knihy "Odvahy a dobrodružství" jsou pro mě také v prvé řadě nostalgickou vzpomínkou na mé čtenářské dětství..

10.10.2015 4 z 5


Pouští a pralesem Pouští a pralesem Henryk Sienkiewicz

Četl jsem ji jako dítě jedním dechem, v té době tyto knihy byly pro dítě v podstatě jedinným zdrojem poznání jak to vypadá a s čím se je možné setkat v exotických zemích.. Když jsem pak ležel v bouři ve spacáku v Namibské poušti a zasypával mě písek, vzpomněl jsem si na tuto knihu:-)

10.10.2015 4 z 5


Lodivod dunajský Lodivod dunajský Jules Verne

Toto byla jedna ze dvou Verneovek, které jsme měli doma v knihovně, když jsem byl mrňavej, přečetl jsem ji později, mám dojem, že mě také bavila, ale byla ze všech co jsem četl nejslabší..

10.10.2015 3 z 5


Ledová sfinga Ledová sfinga Jules Verne

Tuto knihu měli v nemocnici, kde jsem byl na odstranění mandlí,to mi bylo cca 9let. Mám dojem, že kniha byla dost tlustá, ale četla se mi fakt dobře a bavila mě..

10.10.2015 5 z 5


Perlička na dně Perlička na dně Bohumil Hrabal

Tak toto byla pro mě klasická povinná literatura..:-)

04.10.2015 1 z 5


A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

No je to síla.. těžko někomu doporučit, protože to opravdu není pro každého, tak jako jeho hudba..:-)))

04.10.2015 4 z 5


Cesty D. Livingstona po jižní Africe Cesty D. Livingstona po jižní Africe Jan Macháček

Přestože je to jen velice velice okleštěný překlad a úprava Livingstonových cestopisů, hodnotím všemi pěti hvězdičkami, protože je to jediná kniha v češtině, kterou jsem zatím o Livingstonovi sehnal..:-) Livingstone byl výjimečný člověk, cestovatel, dobrodruh, uznávaný i Afričany, přestože byl oddaný anglické královně a že jeho poznání a průzkumy posloužily rozšiřování britského impéria, on nebyl dobyvatelem.
Bylo úžasné stát na břehu jezera Malawi a pozorovat stejný jev jako tehdy Livingstone, přece jen v Africe ještě nezaniklo vše co on ve svých cestopisech a v této knize popisuje..

04.10.2015 5 z 5


Hrdina Nik Hrdina Nik Eduard Štorch

Podobné jako s Lovci mamutů, vynikající kniha pro děti (a mláděž) s fantasií a zájmem o tajemno minulosti..
P.S. Marcelo6183 já myslím, že by se Nikovi v tvé posteli jistě líbilo, ale za toho neandrtálce by ti to ještě ukázal..:-)) ha ha

04.10.2015 5 z 5


Vycházky za geologickou minulostí Prahy a okolí Vycházky za geologickou minulostí Prahy a okolí Ivo Chlupáč

Měl jsem to štěstí poznat tohoto vynikajícího člověka osobně. Za svůj život toho dokázal pro českou stratigrafickou geologii a paleontologii Barrandienu neuvěřitelně moc.. Čest jeho památce

04.10.2015 5 z 5


Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Jedna z knih na které jsem vyrůstal, povinná četba to nebyla a četl jsem ji v dětském věku asi 15x. Čtivý příběh jedné tlupy lovců mamutů, vytvořený na základě několika pod čarou popsaných nálezů, který dokáže přemýšlivé dítě vtáhnout to děje a rozvinout fantazii, nebo i vyvolat zájem o archeologii, pravěk, přírodní procesy utvářející povrch Země, atd
Mamut na Rokosce leží pod silnicí zřejmě dodnes..:-) OK, pro děti bez fantasie to není, chápu, že povinnost si něco přečíst, knihu obvykle spíš znechutí.. Každý má jiné sny a představy, někdo má Kopčema, někdo Spidermana, a někdo jen Justina Biebera:-))))

04.10.2015 5 z 5


Tajemná Afrika Tajemná Afrika Václav Petr

Jojo, byl jsem také účastníkem této akce, takže mé hodnocení by nebylo objektivní, tak jen přidám, že lev na obálce byl chlapík, co nám ukázal jaký to je se lvicí..:-)))

03.10.2015


Nevinné bestie Nevinné bestie Hugo van Lawick

Vynikající kniha o etologii především afrických psů hyenovitých(také šakalů a hyen), které patří k nejůžasnějším a nejohroženějším zvířatům dnešní africké přírody.

03.10.2015 5 z 5


Paměti presidenta Pavla Krügra Paměti presidenta Pavla Krügra Paul Krüger

Jedna se zásadních knih k pochopení historie jižní Afriky

02.10.2015 5 z 5


23 let bouře a slunečna v Jižní Africe - boerské boje za svobodu a neodvislost 23 let bouře a slunečna v Jižní Africe - boerské boje za svobodu a neodvislost Adolf Schiel

Vynikající kniha, autor německé národnosti vypráví své zážitky ze sveho 23letého pobytu v jižní Africe, kde se stal dokonce i důstojníkem v búrské armádě..

02.10.2015 5 z 5


Válka Zuluů Válka Zuluů Ivo T. Budil

Zpracování tohoto tématu v češtině v dnešní době věc nevídaná.. Koho zajímá historie Afriky a nedostane se ke knihám v angličtině, je tato kniha "nutností"..:-)

02.10.2015 5 z 5


Z cesty přírodovědce v Jižní Africe Z cesty přírodovědce v Jižní Africe Cyril Purkyně

Vyprávění našeho geologa o cestě lodí a pobytu na geologických exkurzích po jižní Africe na území dnešní Namibie, RSA, Mozambiku, Zimbabwe,.. Nejen o geologii jižní Afriky, velice zajímavá kniha, hodně fotografií ze života a přírody v koloniální africe té doby..

02.10.2015 5 z 5