Válka Zuluů

Válka Zuluů https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79425/bmid_valka-zuluu-79425.jpg 5 9 4

Před úsvitem 11. ledna 1879 překročily britské koloniální oddíly řeku Mzinyathi a zahájily tak válku proti zulskému království, vojensky nejsilnějšímu domorodému státu černé Afriky. Následoval krvavý konflikt, během něhož utrpěla britská armáda pod horou Isandlwanou jednu z nejtěžších porážek v dějinách impéria. Zuluové hrdinně vzdorovali ohromné palebné síle moderních západních zbraní až do bitvy u Ulundi 4. července 1879, kdy byl jejich odpor definitivně zlomen. Kniha zasazuje dramatické události vrcholné viktoriánské éry v Jižní Africe do širšího historického a politického kontextu a snaží se ukázat tragické i heroické epizody britsko-zulské války nejen z hlediska generálů a státníků, ale také prostých vojáků, búrských dobrovolníků a zulských válečníků.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Triton
Originální název:

Válka Zuluů , 2006


více info...

Přidat komentář

braunerova
23.11.2019 5 z 5

Opravdu výborná publikace, čte se jako beletrie. Autor se snaží o objektivitu dnes tak nežádoucí. Kolonizaci popisuje v kontextu doby, kdy "Západ byl naplněn dravě mladistvou činorodostí, pracovitostí a kreativitou". Po pravdě, vedle Šakovi hrůzovlády a zulské genocidy ty temné stránky kolonialismu dost blednou. Je ironií, že válku vyprovokovali Britové v době, kdy Zulům vládl umírněný král Cečvaja. Podrobně jsou popsané obě invaze do KwaZulu i smrt prince Napoleona Ludvíka.

"Šaka povolal do Dukuzu tři stovky žen a položil jim otázku, zda vlastní nebo někdy vlastnily kočku. Bez ohledu na jejich odpovědi nechal většinu z nich zabít. Jiné těhotné ženy nechal rozpárat. Napoleon se změnil v Caligulu."

"Je toto způsob, jak se nakládá s křesťanem?"
Búrský farmář obžalovaný ze zabití svého otroka

bertrand
17.05.2017

Kdo zná oba filmy, (Zulu z roku 1964 a Zulu Dawn 1979) nemůže než být potěšen knihou českého (!) autora, který důkladně rozebírá popředí a pozadí slavných událostí i osudy všech hlavních a některých vedlejších aktérů. Kniha je poměrně rozsáhlá, ale čte se hladce, místy vhodně probleskuje suchý humor. Na čtenáře se valí záplava jmen všech ras - což může být trošku problém neboť většina z nich nemá tváře. Obrazová příloha by, vzhledem k exotičnosti látky a obsáhlosti sdělení, mohla být bohatší, ale proč šahat kočce na zuby. Ivo T. Budil = velké překvapení.


koci.utd
16.10.2015 5 z 5

Skvělá kniha o jedné vývojové etapě v Jižní Africe. Pak profesor Budil umí své posluchače zaujmout nejen na přednáškách, ale také v knihách.

wilddog
02.10.2015 5 z 5

Zpracování tohoto tématu v češtině v dnešní době věc nevídaná.. Koho zajímá historie Afriky a nedostane se ke knihám v angličtině, je tato kniha "nutností"..:-)