voytech voytech komentáře u knih

☰ menu

Doplavat domů Doplavat domů Deborah Levy

Příběh říká vše, co potřebuje říct a nic navíc. Naprosto perfektní kombinace rozsahu a atmosféry. A k tomu všemu úžasně vykreslené postavy.

26.03.2019 5 z 5


Zámek Zámek Franz Kafka

Kafkovi šlo dokonale budovat atmosféru při konfliktu moci a bezmoci. Mezi mužem a ženou už to bylo horší.

21.03.2019 4 z 5


Dobré ráno, Harri Dobré ráno, Harri Stephen Kelman

Vynikající, vynikající, vynikající. Škoda jen vyvrcholení děje, které se dá předpokládat od třetiny knihy.

02.01.2019 4 z 5


Hmatatelný čas Hmatatelný čas Giorgio Vasta

Exkurze do smýšlení malého teroristy. Všudypřítomná úzkost a strach, beznaděj převlečená za odvahu. Nuda střední třídy, potřeba mluvit.

Věřím, že ne každý dokáže knížku dočíst. Ale ono to opravdu stojí za to.

08.11.2018 4 z 5


Peklo Peklo Jasutaka Cucui

Nejdříve trochu rozpačité a zmatené. Ale s každou stránkou hutnější, syrovější a smysluplnější. Japonské peklo je mnohem zajímavější, než to naše.

23.10.2018 5 z 5


Zimní krypta Zimní krypta Anne Michaels

Tak nádherná práce s jazykem. Tak barvitá exkurze do stavby Násirova jezera. Tak živý popis válečné a poválečné Varšavy. To vše mě nadchlo, působilo skutečně. Až po sem bych dával 5*. A díky těmto faktorům si chci přečíst Prchavé okamžiky.

Bohužel byla kniha slepena příběhem trojice, která se v textu ocitla snad omylem. Trojice topící se v lítosti, smutku a tragičnosti svých vlastních životů. Nekonečné množství fňukání a žebrání po soucitu. Pokud však ovšem ve mně vyvolal příběh nějaké emoce, nebyl to soucit nebo smutek. Byl jsem jimi prostě a jen otrávený.

16.10.2018 3 z 5


Štvanice Štvanice Émile Zola

Můj první Zola. Moc mě bavilo podání "neřestí" 19. století. A ani se to moc od té doby nezměnilo. Snad mám i pocit, že pár postav znám osobně.

Jedna hvězda dolů je za délku. Knížka mohla být o polovinu kratší a mít větší spád, kdyby byly vynechány nekonečné popisné pasáže interiéru a krajin spolu s nekonečnými seznamy hostů večírků.

02.10.2018 4 z 5


Zóna Berlín Zóna Berlín Tanja Dückers

Přečteno. A jediné, co chci právě teď udělat je sednout o víkendu na vlak, vystoupit na Hauptbahnhoff, v nedělní ráno čekat ve frontě před Berghainem a doufat, že to vyjde.

Škoda jen toho překladu. Jména osob a ulic mohla klidně zůstat v němčině. Česká jména trochu kazila atmosféru.

14.08.2018 5 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Finále nejúžasnějšího příběhu, který se mi kdy dostal do ruky. Můj první přečtený Murakami a určitě ne poslední.

16.07.2018 5 z 5


Alabama Song Alabama Song Gilles Leroy

Úžasná fikce postavená na historickém základu. A krásná sonda do duše a emocí člověka a do oné doby. Teď mám nutnou potřebu si přečíst kníhy jak Francise, tak Zeldy Fitzgeraldových.

06.05.2018 5 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Dřív jsem žil v iluzi, že mě krimi nebaví. Nemesis jsem přelouskal za tři dny a chci další knížky ze série. Moc zábavné čtení.

01.05.2018 5 z 5


Ať na mě prší život Ať na mě prší život Nuria Amat

Napsáno je to skvěle, jazyk se čte krásně. Ale ač jsou mi autorčina témata blízká, její myšlenky, názory a pohled na svět jsou pro mě nepřijatelné a po většinu času jsem s nimi bojoval. Několikrát jsem chtěl knihu vzdát a pak se mi zase nějaké moudro zalíbilo, aby mě donutilo pokračovat. Jednu hvězdu navíc dávám za 29. dějství.

30.04.2018 2 z 5


Ten mizernej Bucky Dent! Ten mizernej Bucky Dent! David Duchovny

První dvě třetiny byly kostrbaté. Jako by Duchovny nevěděl, jestli píše další knížku pro děti (která je mimochodem výborná), nebo jestli už se nechal ovládnout svým seriálovým alteregem. Byla to taková Kráva nebeská ztracená v kouři z trávy. Ale všechno mělo vést k naprosto fantastickému finále, které jak kdyby psal sám Hank f*ckin' Moody. Nevím, jak moc hrál David v Californication sám sebe, ale po tomto románu tuším, že toho nebylo málo.

21.04.2018 5 z 5