Alabama Song

Alabama Song https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20728/bmid_alabama-song-amd-20728.jpg 4 91 14

On Idol, ona Ideál – vysněný pár jazzové éry, 20. let minulého století. On světoznámý spisovatel, který proslul několika veleúspěšnými romány, ona kráska amerického Jihu z vážené a zámožné rodiny – Francis Scott Fitzgerald a Zelda Sayreová, dvojice hrdinů tohoto románu. Řeklo by se dvojice předurčená ke štěstí a dlouhému životu na výsluní, opak byl však pravdou. Na vrcholu zářili jen pár let a jejich osobní život zle ztroskotal. Kdo nesl větší vinu: Scott a jeho přezíravost, sklon k pití a přátelství s muži, nebo Zelda a její ctižádost, výstřednost, záliba ve skandálech? Román Alabama song o tom vypráví Zeldinými ústy, takže pravda může být jednostranně zkreslená. A navíc, jak zdůrazňuje autor Gilles Leroy, který za román získal v r. 2007 vysoce prestižní francouzskou literární Goncourtovu cenu, jde o fikci, takže shoda či neshoda s autentickými osudy a postavami zde není podstatná. Podstatný je působivý příběh ženy, která tolik toužila žít naplno, až ji to hubilo. „Kdo jde na bál, musí tančit,“ tak zní motto příběhu. A hrdinka velmi toužila točit se ve víru po parketu, v pevném objetí, necítit těžkou alabamskou půdu pod nohama...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Alabama Song , 2007


více info...

Přidat komentář

Bája89
06.02.2023 2 z 5

Zpráva o jednom velmi toxickém a sebedestruktivním vztahu. Vpravdě toto čtení místy hodně bolelo.

Pablo70
24.02.2021 4 z 5

Kniha sama není bulvární, ale její námět zcela jistě ano. Kdo se do tohohle tématu pustí, musí se tvářit jako paparazzi, který přistihne celebritu infla granti a přitom dělá, že je to jen jeho chlebíček. Tak je také napsaná tato kniha a je snadné vymýšlet všechny ty šokující scény, jde to pěkně od ruky! Zvlášť když ovládáte řemeslo. Tímto konstatováním nechci knihu shazovat, ale připojuji se k těm zklamanějším, ach jo, kolikátý je to už popis amerických léčeben, opilství, pádů a sexu... Je to jako perpetuum mobile. Kniha byla pro mne velmi smutná.


Nifredil
13.08.2020 3 z 5

Nespoutané, divoké a šílené. Šílená jízda, takové to je. Začetla jsem se bohužel až v druhé půlce a je pravda, že až v druhé polovině se to celé spojilo a začalo dávat smysl. A pak to ale byla právě ta nespoutaná, divoká a šílená jízda. Pro mě fascinující, Zelda mě uchvátila a rozhodně si budu chtít zjistit více o jejím skutečném životě, ne jen přečíst tenhle fiktivní deník.

petrarka72
12.04.2019 4 z 5

"Jed, nostalgie, láska a nenávist" podle doslovu - přesné. Zelda, Scott, letec a O'Connor v jednom chumlu, psaní ženské a mužské, tvůrčí krize, takřka nekonzumované manželství celebrit kontra touha po něčem, co nebylo... Jednohubka ke kafi - ale výživná.

voytech
06.05.2018 5 z 5

Úžasná fikce postavená na historickém základu. A krásná sonda do duše a emocí člověka a do oné doby. Teď mám nutnou potřebu si přečíst kníhy jak Francise, tak Zeldy Fitzgeraldových.

MichelleS
17.03.2017 4 z 5

Přiznám se, že mě zaujal nejprve název, když jsem ji v knihovně vzala do ruky. A když jsem zjistila, že se jedná o Zeldu a Francise Scotta Fitzgeraldovi, chtěla jsem ji zaklapnout (stejně jako Z jako Zelda, které mě při prolistování vůbec nezaujalo), protože bujaré večírky a stálá kocovina smetánky mě neberou. Ze zvědavosti jsem nahlédla a po přečtení několika náhodných odstavců dala knize šanci. A nelituju. I když se jedná o fiktivní deník, je dokonale napsaný a uvěřitelný. Především ty vymyšlené části Zeldu velmi zlidšťují a přibližují, namísto symbolu jazzové éry je tu skutečná žena, i když na svou dobu velmi sebevědomá, výstřední a divoká. Většina postav mi byla strašně nesympatická až protivná, a přesto to bylo krásné čtení.

mkarajda
06.03.2016 3 z 5

ze začátku jsem se v knize trochu ztrácela, ale ke konci jsem si zvykla na styl a i se začetla.

Edana
25.03.2015 5 z 5

Kolik životních dramat, zvratů a neštěstí se může vejít do takové tenké knížky? Zdá se, že opravdu hodně. Leroyův pohled na Zeldin život je tak... uvěřitelný a strhující. Na malém prostoru vykresluje prakticky celý životní příběh, se všemi vzestupy i pády. Co na tom, že je to nejspíš jen bohapustá fikce, když je to skvěle napsaná fikce? A třeba je na tom i něco skutečného, kdo ví...

miuk
22.04.2014 4 z 5

Kniha psaná jako deník Zeldy F. - přesto, že se jedná o fikci, kniha mě uchvátila, no, kniha, spíše osobnost Z. jako takové. Divoké, nadané a spoutané láskou? Škoda, že ji nemůžu poznat osobně...

Pavo.Klima
14.11.2013 3 z 5

Beletrie ve stylu deníku Zeldy F. Nejde o přesnou biografii. V paměti zůstanou jako střípky výrazné momenty vyprávění (mladická smršť, letec, v šatech do moře, corrida, promítačka...) Zajímavě zakončeno poslední kapitolou v roce 2007 s dovětkem o marné snaze měnit povahu/charakter druhým - "nikdo nepřemůže ničí povahu - tak jako nepřemůže bouři, vítr nebo blesky: nikdo, ani psychiatři, ani meteorologové. Tím méně nedůvěřiví milenci.".....

Shyrker
12.10.2013 4 z 5

Kniha nabízí zajímavý pohled do životů dvou ikon americké umělecké scény dvacátých let 20. století. Autor podává neuvěřitelně přesvědčivý (leč fiktivní) obraz Zeldy Fitzgeraldové, manželky slavného spisovatele. Díky ich-formě a zdárnému vykreslení duševních pochodů budete mít pocit, že skutečně čtete slova, která před lety do svého deníku vepsala sama Zelda, a za to dávám autorovi velké plus. Pokud nebudete očekávat klasický příběh mapující krok za krokem Zeldin osud a přijmete fakt, že se jedná spíše o určité výstřižky z jejího života, a to v chronologicky neuspořádaném sletu (což není na škodu), je šance, že se vám kniha bude líbit. Za sebe doporučuji.

Skjaninka
29.07.2013 3 z 5

Tak trochu o ničom. Síce dobre napísané, ale nie natoľko, aby mi zostala v hlave, či len ponúkla trochu zamyslenia nad tým čo čítam. Alabama song mi doznel v hlave hneď ako som dočítala poslednú stránku, a o jeho opakované "prehratie" nestojím.

Bakela
23.06.2013 4 z 5

Fiktivní deník Zeldy Fitzgeraldové, manželky spisovatelské hvězdy 20.let minulého století F.S. Fitzgeralda, mě téměř donutil myslet si, že je vše pravda. Tato kniha mne pohltila a vzhledem k tomu že jsem nic od Francise nečetla, probudila ve mě i zvědavost. Jak o jeho díla, tak jejich život. Přes fikci k realitě.

immortal-party
23.12.2012 3 z 5

ty zcela náhodné výběry v knihovně se mnohdy oplatí. když ne kvalitou, tak alespoň překvapením o kom jsou. způsob zpracování se mi pozdával. „bohužel“ jsem si na sebe upletla bič, musím si obstarat kvalitnější publikace o těch dvou, najme o Zeldě. pravděpodobně skvělý alkoholový večírek zakončený kocovinou v podobě elektrokonvulzivní terapie. pokaždé, když někde čtu o způsobu této léčby, je mi nanic. aneb jak využít volnosti v psychoterapii a začít bádat postupné rozkládání osobnosti pro stát. do hajzlu s celým Cameronem.