Zimní krypta

Zimní krypta https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24330/bmid_zimni-krypta-Ndu-24330.jpg 4 35 11

Kdyby šlo o film, začínal by titulkem: Egypt, 1964. Chrám v Abú Simbelu je kus po kuse přemisťován o 60 metrů výše, neboť se nachází pod hladinou budoucí gigantické Asuánské přehrady. Velkolepý a ušlechtilý čin, zatímco Núbijci, tradičně žijící na březích Nilu, jsou vysídlováni do vzdálených míst. Práci koordinuje Angličan Avery Escher, který původně pracoval na stavbě přehrady, ale nakonec se rozhodl podílet nikoli na ničení, ale na záchraně. Stejně smýšlí i botanička Jean, jeho pozdější manželka, která sbírá vzorky rostlin, aby nenávratně nezmizely pod hladinou. On se vzpamatovává ze smrti otce, ona, o deset let mladší, ze smrti obou rodičů. Rozdělí je překvapivě dítě: když se narodí mrtvé. Příběh o ztrátách a opouštění, návratech a odpouštění, pomíjení a vykořeněnosti… Autorka ovládá nevšední jazyk a styl, dovoluje nesentimentálním pohledem nahlédnout pod povrch věcí i do nitra svých tragikomicky nerozhodných postav.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Winter Vault , 2009


více info...

Přidat komentář

TaJeMa
06.07.2023 2 z 5

Bohužel, tohle skákání sem tam, chvíli faktografie, mimochodem velice zajímavá, poté vzpomínky, chvíli jsme v hausbótu, hned nato v Londýně; bohužel ani sáhodlouhé vyprávění ze života jednotlivých protagonistů mě prostě nedokázalo zaujmout, to, co prožívali, už bylo popsáno mnohokrát a daleko působivěji.
Zklamání; ale může to být prostě stylem autora, který mi nesedl a naopak mnohé oslovil. A tak to má být, není možné, aby se vše líbilo všem.

Sparkling
13.10.2022 5 z 5

Kniha na mě hluboce zapůsobila, a to ve všech myslitelných směrech. Poetický jazyk, věty košaté i jednoduché, ale vždy dokonale vystihující pocity, imprese, které ač obvykle zůstávají nevyslovené, bývají člověku někde hluboko pod kůží dobře známé. Kromě roviny vyprávění zaměřené na vztahy mezi hlavními postavami a vykreslení historických událostí, které těmto vztahům vytvářejí neméně významný podkres, se kniha explicitně a často i implicitně dotýká mně velmi blízkému tématu MÍSTA: Cílkovými slovy krajiny vnitřní i vnější, budovy a ohraničený prostor stejně jako prázdno a absence hranic, domov, útočiště, hrob, svatyně. Pasáže věnované nucenému hromadnému opouštění domova Núbijci mi vehnaly slzy do očí.
Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdami, protože Lucjanovy monology už za mě místy hraničily s patosem, ale vzhledem k celkovému dojmu, který ve mně kniha zanechala, a úctě chované k autorčiným jazykovým schopnostem i pečlivě provedeným rešerším, jejímu obtisku, v textu jasně patrnému, volím nakonec plný počet.


jiri77
30.11.2019 5 z 5

Nádherně napsaná kniha. Když si bude někdo chtít přečíst kvalitní literaturu,tak mu tuhle knihu určitě doporučím.

voytech
16.10.2018 3 z 5

Tak nádherná práce s jazykem. Tak barvitá exkurze do stavby Násirova jezera. Tak živý popis válečné a poválečné Varšavy. To vše mě nadchlo, působilo skutečně. Až po sem bych dával 5*. A díky těmto faktorům si chci přečíst Prchavé okamžiky.

Bohužel byla kniha slepena příběhem trojice, která se v textu ocitla snad omylem. Trojice topící se v lítosti, smutku a tragičnosti svých vlastních životů. Nekonečné množství fňukání a žebrání po soucitu. Pokud však ovšem ve mně vyvolal příběh nějaké emoce, nebyl to soucit nebo smutek. Byl jsem jimi prostě a jen otrávený.

Qadin
12.09.2018 5 z 5

Moje srdcová záležitost. Poetičnost jazyka, hutnost textu, očividná práce na rešerších. Krásný překlad. Vůně hlíny, rozpálený žár. Ztráta, potřeba kořenů a lásky.

Minulost se nemění, ani naše potřeba minulosti. Tím, co se musí změnit, je náš způsob vyprávění.

hermína14
26.08.2018 5 z 5

jedním dechem... a přitom to byl přesně ten případ, kdy si šetříte poslední stránky, aby to ještě neskončilo:)

grillica
04.01.2017 5 z 5

Jean a Avery, Marina, a Lucjan, Kanada, Egypt. Nil. Zaplavování vesnic kvůli přehradě a stěhování milionů lidí. Varšavské povstání. Architektura a botanika, umění. Jídlo a touha, smutek a láska, dotek a slovo, úzkost. Samota a bolest. Smrt. Anne Michaels a její další básnický román. Knih, u kterých mi tečou slzy, je minimum, tohle je jedna z nich. Nejenom při pasážích o Varšavě. Nedávno jsem tam byla a úplně to vidím, teda vlastně nevidím, nemůžu to vidět, ani pochopit, ověřit, uvěřit, tu neskutečnost všeho. A tohle je jen zlomek z okamžiků, při kterých mi bylo těžko na srdci. A jakto, že už jsem na poslední straně?

Temný snílek
29.08.2015 5 z 5

Kniha je napsaná čtivě a bravurně propracovaně, takže všechno zapadá kam má. Jen záleží na čtenáři, zda bude mít trpělivost, aby ocenil nádherný jazyk, který je patrný ve všech slovech. Děj se odkrývá pomalu a často odbočuje do minulosti a vzpomínek, plane pozvolna, ale s vytrvalostí, a tak čtenář bude odměněn za výdrž.

Zimní krypta hořký příběh, který se zabývá historií lidstva z pohledu obyčejného lidu, který ve válkách ztrácí často naprosto všechno, nejen domovy, ale i rodiny a blízké. Kniha jistě zapůsobí na každého, kdo se do ní plně ponoří. Jen je škoda, že podobně krásnou literaturu nečte více mladých lidí.
Dle mého názoru jde o jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

Edana
13.09.2013 5 z 5

Nádherné čtení, které zanechá skutečně hluboký dojem... Obvykle tvoří historické pozadí a popis prostředí kulisy postavám příběhu. V této knize jakoby to bylo naopak a příběh Averyho a Jean (a Lucjana) tvoří kulisy pro odvyprávění výjimečných historických událostí.

lydieh
14.08.2013 5 z 5

Krásné čtení, i když někdy náročné díky "hutnému" jazyku a přirovnáním, nepočítejte s žádnou oddychovou literaturou :)
Příběh a jeho dějové linie se v poetice jazyka dokonce až ztrácí, ale celkově velmi působivé a rozhodně doporučeníhodné!
Asi jako zážitek z dobrého filmu pro náročného diváka :)
Proplétá se tu více dějových i zeměpisných rovin, vyprávěno z úhlu pohledu několika vypravěčů. Hlavními postavami jsou mladá Kanaďanka Jean, zahradnice, a její manžel stavitel Avery, hlavními místy děje egyptský Abu Simbel, kde Avery pracuje na přesunu chrámu z obasti, jež má být zaplavena vodou, a poté Kanada, kde oba bydlí.
Hlavním tématem láska, milenecká i rodičovská, často spíše smutná (úmrtí novorozence, nemožnost stýkat se s dcerou po rozvodu) a vykořenění z domova, ať už jde o odchod do emigrace nebo přemístění celých vesnic v důsledku stavby přehrady.
Tematizováno je opět i nelehké vyrovnávání se s minulostí a válečnými hrůzami 2. sv. války (varšavské židovské ghetto a koncentrační tábory) díky postavě Jeanina polského přítele bohéma Lucjana. Motivy a místem děje lehce připomíná Anglického pacienta Michaela Ondaatje.

hanoule
24.06.2013 4 z 5

zajímavá kniha o mnoha podobách lásky.. ale v tom dobrém slova smyslu

Štítky knihy

kanadská literatura

Autorovy další knížky

Anne Michaels
kanadská, 1958
2009  81%Zimní krypta
2000  77%Prchavé okamžiky

Kniha Zimní krypta je v

Právě čtených2x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst59x
Chci si koupit9x