Zóna Berlín

Zóna Berlín https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24190/bmid_zona-berlin-9cI-24190.jpg 4 45 4

Berlín má mnoho tváří, je to provincie i metropole zároveň – plný ilegálních barů, každodenních večírků a podivných existencí. A taky vybydlených domů, kam se stahují mladí lidé, aby přečkali pár hodin do další párty. Ve čtvrtích Neukölln a Prenzlauer Berg na sebe oba světy narážejí. Román tvoří dvacet kapitol, dvacet příběhů: setkáváme se s Elidou a Jasonem, kteří se milují ve vaně plné umělých květin, na scéně se objeví i úředník s literárními ambicemi, překvapí nás postarší dáma, která zastává až nečekaně volnomyšlenkářské pojetí lásky. V Tomášské ulici je relativní klid, lidé míří do Sonnenburské. Tady bydlí všichni, koho nezajímá práce na plný úvazek, škola nebo trvalý vztah. Sonnenburská se zdá být mytickým rájem. Ale možná, že je všechno jinak; možná se za tím vším skrývá pouze strach z budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Spielzone , 1999


více info...

Přidat komentář

hromes
28.12.2021 4 z 5

Berlín je město, ve kterém se může najít každý, ať už se píšou 90. léta nebo rok 2021. Aniž bych se o to nějak snažil, Berlín se mi se svojí nezaměnitelnou atmosférou při čtení podvědomě vybavoval. Postavy T. Dückersové jsou velmi originální, ne-li přímo exotické, a každá z nich se nějak projevuje v tehdy čerstvě sjednoceném městě. Vzájemně je spojuje jak fyzická blízkost v rámci bydliště, tak i jejich snaha najít své naplnění, ať už jsou cesty k dosažení tohoto cíle sebepodivnější.

Mayaku
06.05.2019 5 z 5

Berlínská esence ve své nejlepší podobě. Ač se příběh odehrává v devadesátých letech, některé věci se zkrátka nemění. Z některých pasáží bylo patrné, že autorka knihu koncipovala jako kritiku Berlína a berlínského života, ale to, co někdo považuje za pohanu, jiní právě mohou považovat za největší devízu tohoto města. Jediné, co bych knize v českém překladu vytknula, je překládání německých názvů ulic - to v textu působilo nesmírně rušivě.


voytech
14.08.2018 5 z 5

Přečteno. A jediné, co chci právě teď udělat je sednout o víkendu na vlak, vystoupit na Hauptbahnhoff, v nedělní ráno čekat ve frontě před Berghainem a doufat, že to vyjde.

Škoda jen toho překladu. Jména osob a ulic mohla klidně zůstat v němčině. Česká jména trochu kazila atmosféru.

Mánička178
01.03.2015 4 z 5

Na tuhle knížku jsem byla enormně zvědavá :) Hodnocení 79% mi přišlo celkem málo na to, co jsem o její výjimečnosti četla od recenzentů, navíc můj pohled je ovlivněn ryze osobními berlínskými zkušenostmi, tak jsem se těšila, do jakého výsledného dojmu se tyhle tři úhly pohledu ve finále promítnou :)
Musím říct, že mě tenhle počin vůbec nezklamal, spíše naopak. Autorka vytvořila (nebo možná přímo skutečně popsala?) životy několika lidí různého věku, sociální příslušnosti a pohlaví, žíjících v celkem poklidném Neuköllnu kolem Thomasstraße a v divokém, výstředním Prenzlauer Bergu kolem ulice Sonnenburgerstraße.
Těžko říct, jestli zmíněné přívlastky pro tyto čtvrti stále platí. Neukölln už je dnes vnímán spíše jako přistěhovalecká čtvrť, za nejdivočejší čtvrtě se (aspoň podle mých pocitů) považuje Kreuzberg a Fridrichshain, Prenzlauer Berg vnímám spíš jako útočiště umělců a kavárenských intelektuálů. Ale v kontextu doby (1994-1999) to možná bylo ještě jinak, nebo se pletu :)
V celé knize se příběhy postav odehrávají v rámci kapitol, ale čas od času se porůznu prolínají do sebe navzájem a ovlivňují se, což svědčí o perfektní výstavbě a detailní promyšlenosti ze strany autorky - požitek tuto kompozici číst :) Některé kapitoly jsou psány v ich formě, jiné z pozice vypravěče.
(spoiler) Osudům hrdinů se nedá upřít originálnost, každý je něčím řekněme švihlý. Někdy sympaticky (stravování podle barev a dnů v týdnu), někdy tím čtenáře šokuje (ustřihnutá bradavka, oslava narozenin s bratrem ve formaldehydu). Člověku ta postava prostě utkvěje v paměti :)
Hodně zajímavé mi také přišlo, že Tanja Dückers zamýšlela tuto knihu jako kritiku Berlína a způsobu života v něm, ale veřejnost ji reflektovala spíše jako oslavu města. Na to konto Dückers prohlásila: "Kdybych to bývala věděla, formulovala by svou kritiku daleko ostřeji." Opravdu bych ráda věděla jak :)
Sečteno a podtrženo - úžasný počin... Pokud milujete Berlín, pokud vás tohle město zajímá, fascinuje a chcet jej poznat blíž, měla by tato kniha stát na vašem wish listu, protože tohle prostě JE Berlín 90. let a nepochybuji o tom, že v něm alespoň něco z toho nezůstalo dodnes :)

Štítky knihy

německá literatura Berlín

Autorovy další knížky

Tanja Dückers
německá, 1968
2004  79%Zóna Berlín
2008  83%Nejdelší den v roce
2019  75%Nástup Východu?: Eseje

Kniha Zóna Berlín je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce39x
Chystám se číst31x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x