Vesna Vesna komentáře u knih

☰ menu

Kapradiny Kapradiny Anton Sundin

Naprosto překrásná kniha pro lidi s jemnocitem a hlubokým vztahem k přírodě, lesu, rostlinám, romantice a poetice. Vkusně dekorovaná. Poprvé jsem jí objevila v kavárně V mechu a kapradí v Branově u pamětní síně Oty Pavla. Nádherné místo. Vtipná otázka hned v úvodu knihy: "Kapradiny ? O tom se vážně dá napsat celá kniha?" :-) Ale ano a jaká zdařilá. Dozvěděla jsem se, že posedlost kapradinami se nazývá Pteridománie :-). Další bod pro ni.

06.05.2023 5 z 5


Kanimůra ze Šardonu Kanimůra ze Šardonu Jiří Schmitzer

Přečte se za chvilku, příjemné čtení. Styl Jiřího Schmitzera, jako jeho písničky. Rázovité, osobité, je to prostě samorost a svéráz :-). Styl muže v jeho věku, vyzrálost a životní zkušenost. Líbila se mi.

20.11.2020 3 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Také jsem knížku četla na doporučení. Knížka zajímavá, respektive nejdříve si doporučuji zapsat jména postav, po pár stránkách se člověk už zorientuje, některé pasáže byly velmi zajímavé. Vlastně jsem si to uvědomila až po přečtení napodruhé. Začátek byl jako detektivka, váhala jsem, co z toho vyleze. Pokud překonáte hlavní zápletku na začátku a pokračujete, kniha pak zásadně změní svůj ráz, pohled.

20.11.2020 3 z 5


Duše a křídla-Povídání na Cestě Duše a křídla-Povídání na Cestě Miroslav Zámečník

Knihu jsem nečetla, ale mohu vřele doporučit výstavu pana Zámečníka na Rábí tento rok.
Krásná výstava - fotky i texty v okouzlujícím prostředí.

07.09.2019


Deník haiku Deník haiku Miloň Čepelka

Netušila jsem, že pan Čepelka píše i verže, natož pak Haiku. Vřele doporučuji, bezvadně jsem si to užila. Pobavíte se.

06.09.2019 5 z 5


Knížka pro dva Knížka pro dva Pavel Čech

Poetická miloučká knížečka pro zamilované. Koupila jsem kamarádce ke svatbě.

06.09.2019 5 z 5


Superpérák Superpérák Darek Šmíd

Souhlasím, že tahle knížka nám ukáže jak pustě žijeme. Nebo spíš jak někdo žije. Ale můj šálek kávy to opravdu nebyl. A to vůbec. Ani jsem knížku nedočetla do konce. Chystám se jí spálit. Nemám chuť, aby jí někdo u mě našel a poptal se na půjčení. Je to dost vulgární, tvrdé a jednoduše bezcitné a zakomplexované "macho" čtení. Fakt mě to neoslovilo. Taková blbost do mé knihovny nesmí.

22.03.2014 odpad!


Sokrates Sokrates Dan Millman

Neskutečně dobrá kniha. Příběh se odehrává v Rusku v 19. století na pozadí židovských pogromů. Vypráví příběh malého chlapce, který se ocitl v 5 letech ve vojenské kozácké škole. Jeho život se dál vyvíjí dramaticky, zajímavě až úchvatně. Knížka je nabytá dějem, nenechá člověka jí odložit. Moc se mi líbila :-).

12.11.2013


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Jednoduchý, krásný a čistý příběh v malé kouzelné knížečce.

12.11.2013


Trapasy po francouzsku Trapasy po francouzsku Tanja Kuchenbecker

Oddechová knížka, ve které je dost popsán rozdíl v německé a francouzské povaze a způsobu žití. Autorka se soustředí konkrétně na Paříž. Občas vtipné, občas faktické. Témata: jídlo, šarm, móda, láska. Co mě dost zaujalo je systém péče o děti ve Francii (od jeslí přes školky s celodenním režimem po školy i s prázdninovou družinou, což můžeme v Čechách tiše závidět, jako o tom píše i německá autorka). Zároveň je zdůrazněn francouzský nadhled a lehkost, což je příjemné. Doporučuji lidem, kteří se chystají žít, nebo studovat ve Francii, zvlášť v Paříži.

12.11.2013


Konec punku v Helsinkách Konec punku v Helsinkách Jaroslav Rudiš

Dobrá knížka. Zas tak "černá", jak tu někteří píší mi nepřipadala. Jsou tam dobré hlášky a vystihuje zároveň šeď té doby. Takže pro mě né černá, ale šedá :-). Líbila se mi, ačkoliv jsem o ní vůbec neslyšela, půjčila mi jí známý a nelituju.

28.10.2013


Láska nebeská Láska nebeská Mariusz Szczygieł

Četla jsem tuto knížku M.Szczygiela jako první a dala bych jí tak 60%, občas pobaví, jsou tam dobré postřehy o nás Češích. Jako třeba typické chalupaření. Ale znovu bych jí už nečetla. Jednou a dost. Nejvtipnější povídka byla o pohřbu Václava Havla, to se mu musí nechat. Uvidím příště co Gottland, jestli je lepší ?

28.10.2013


Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Moje nejoblíbenější pohádky z dětství. Knížku jsem si schovala, i když v ní už nejsou všechny listy. Stojí za to. Je občas děsivá, ale to pohádky bývají, aspoň je to napínavé. Pro větší děti bych jasně doporučila.

28.10.2013


Zápisky šílencovy Zápisky šílencovy Ivan Mládek

Nesmírně vtipná kniha, smála jsem se pořád, to je ono ! Povídku o muži s přehazovačkou asi nezapomenu do konce života :-).

28.10.2013


Skladatelka voňavého prádla Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

Moc dobře se mi tato knížka četla a pobavila mě. Doporučuji ostatním. Také mě trochu připomněla léta před revolucí a těsně po ní. Chvíli je humorná, chvíli připomene, že každý může v životě uvíznout. A taky moc přesně vystihuje pocity a touhy ženy kolem 30 let, která hledá partnera a chce rodinu. Knížka se mi dobře četla, uteklo to jak voda, příjemné.

28.10.2013


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Knížka mě velice pobavila a splnila mé očekávání beze zbytku. Můžu doporučit. Humorná, čtivá a výstižná. Při čtení jsem často byla na straně manžela Mojmíra. Jeho bio žena je bio + eko + ezo fanatičkou. V podstatě se poddává všem různým alternativním směrům, které tu za posledních 23 let byly. Je to nějaké nové náboženství.....

28.10.2013