veronika4618 veronika4618 komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

(SPOILER) Opět skvělý počin. Neuvěřitelných 1100 stránek uteklo jako nic, opět jsem se ponořila do příběhu s fiktivními postavami a dovolila jsem jim strávit se mnou týden a půl. Při čtení knihy, kterou napsala J. K. R. si vždy uvědomuji tu radost které mi čtení přináší a jak moc ráda tuto činnost mám. Hlavní ústřední dvojice už bude mít navždycky místo v mém srdci a už teď se těším na další setkání s nimi.
Co se týká příběhu, moc mě bavilo prolínání soukromého života vyšetřovatelů spolu s případem, i jejich vedlejší méně podstatné případy, na kterých spolu s dalšími kolegy pracují.
Ačkoli jsem pár zvratů vytušila těsně předtím, než na to přišli i Robin s Cormoranem, vraha jsem nevěděla až do poslední chvíle a se zatajeným dechem jsem sledovala, jak děj eskaluje. Bavily mě odkazy na Beatles, potěšilo mě, že Robin převzala nad tímto případem iniciativu a skoro na vše přišla sama. Internetové prostředí plné trollů a anonymních "hrdinů" kteří se schovávají za klávesnicí a obrazovkou, bylo opravdu děsivé. Škoda rychlého závěru, možná si kniha paradoxně zasloužila ještě pár stránek navíc. Snad následující díl bude pokračovat tam, kde tento skončil. Už teď mě totiž zajímá, jak Robin dopadne na schůzce, na kterou na konci tohoto příběhu odešla. Zde mě potěšila nová postava, která opět vztah mezi hlavními vyšetřovateli ještě více zkomplikuje. Toto mě totiž na této sérii baví, ačkoli bych si také už přála, aby konečně byli ti dva spolu.

25.04.2024 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

První díl mi vyloženě nesedl natolik, že jsem ho ani nedočetla, ačkoli mě to teď zpětně trochu mrzí, protože mi unikla jedna část Harryho života.
Druhý díl byl trochu lepší, alespoň jsem ho dočetla, ale i přesto mě příběh tolik nestrhl. Námět byl zajímavý, ale možná mě nezaujalo prostředí, postavy se mi pletly a vraha jsem odhadla.
V půlce knihy mě ale začala bavit postava samotného Harryho a tudíž jsem se rozhodla v sérii pokračovat, od ostatních čtenářů jsem dokonce i dostala echo, že od té doby co se příběhy přesunou do Norska to dostává úplně jiný spád.

09.04.2024 2 z 5


Pozdrav z Itálie Pozdrav z Itálie Jules Wake (p)

(SPOILER) Jak už tu bylo několikrát naznačeno, jedná se o slabší kus od autorky romantických příběhů, jejíž knihy mám v oblibě a vždy mě dokážou odvést od reality do různých koutů světa, které autorka umí nádherně popsat. Ačkoli mám mnohem raději knihy ze série Romantických útěků, i tento příběh takovým útěkem je. Hlavní hrdinka Laurie zdědí Ferrari, za podmínky, že ho převeze přes Evropu do Itálie a musí s ní jet nerudný mechanik Cameron. Ten má k tomu, proč s ní jet osobní důvody. Cesta přes několik států, bok po boku dvojici sblíží a ukáže jim oboum, zač stojí za to žít. Líbilo se mi, jak Laurie zrála a přerodila se z šedé myšky v dámu, která ví co chce a jak si užívala chvíle, které měla sama pro sebe. Že být spokojenou v partnerství značí být nejprve spokojenou sama se sebou, abychom si uvědomili svou cenu a co vlastně chceme.
I přesto mi však přišlo, že některé stránky mi drhly a román mě nestrhl tolik, jako jiné od autorky. Možná to však bylo rozpoložením, ve kterém jsem ho četla. Avšak na lehátko k bazénu je tato kniha ideální volbou.

06.04.2024 3 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Myslela jsem si, že mě v tomto žánru už nedokáže nic překvapit a šokující zápletky už dokážu celkem odhadnout - do přečtení této knihy.
Svět který nám autorka představila je velmi originální, nápad s upířími hladovými hrami je skvěle vymyšlený. Navíc nám je představena inteligentní hlavní hrdinka Oraya a tajemný Raihn, kterému stejně jako Oraya nevím, kdy věřit a kdy ne. Ani jeden nemá slitování se svými protivníky a to se mi na příběhu líbilo. Kniha se perfektně četla, pokud se člověk začne trochu ztrácet v magickém světě, na konci knihy je glosář.
Perfektní úvod do série, u které mám trochu strach, aby se nevydal stejným směrem, jako již spousty podobných romantasy, ale to uvidíme až u dalších dílů, každopádně první díl je originální a zaslouží si pozornost čtenářů.

29.03.2024 4 z 5


Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Tato kniha byla za mě perfektní. Oslovila mě dokonce i více než Hypotéza lásky, která byla sice skvělá a vtipná, ale některé vtipy byly trochu trapné, kdežto v této knize všechno bylo dle mých představ.
Samozřejmě že jsem se během čtení nedokázala ubránit srovnání mezi Hypotézou a Hlavou, mají přeci jenom zajetý vzorec, ale ve výsledku mi to nevadilo, když to funguje, proč by ho autorka nemohla držet. Navíc, vědecké prostředí NASA bylo velmi zajímavé.
Chemie mezi hlavními postavami jednoduše fungovala, moc jsem jim fandila a děj knihy plynul tak, že jsem měla během jednoho víkendu přečteno.
Těším se na další knihy od této autorky!

27.03.2024 5 z 5


Formulista Formulista Michaela Schmiedlová

K této knize jsem přistupovala s obrovským respektem a obavou, protože formuli jedna fandím od dětství a bála jsem se, jak k tomuto tématu autorka přistoupí. Myslím, že pro fanoušky seriálu Drive to survive kniha sedne u autorky je znát, že má prostředí opravdu nastudované.
Bohužel, vztah mezi hlavními hrdiny mě natolik nepohltil, první polovina knihy mě bavila ale druhá už tolik ne, proto musím hodnotit pouhými třemi hvězdičkami, ale věřím, že své čtenáře si to určitě najde.

27.03.2024 3 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Knihu jsem četla znovu před vydáním druhého dílu a byla jsem z ní nadšená stejně, jako když jsem ji četla poprvé.
Postavy Adama a Rosie se mi tak zaryly do srdce, že je nešlo jen tak opustit. Ačkoli zápletka, díky které se celé nedorozumění mezi hlavními hrdiny stane je trochu klišoidní a hloupé, postupné sbližování hlavních hrdinů je natolik silné a krásné, a hlavně realistické. Jejich vznikající vztah je tak křehký, že se mu dá naprosto uvěřit a pomalou romantickou linku si užijete.
Jsem šťastná, že mám u sebe druhý díl a po přečtení můžu plynně navázat, protože když jsem knihu četla poprvé, nechala ve mně prázdnou díru, která se zaplnila až teď tím, že konečně vyšlo vyčkávané pokračování.

27.03.2024 5 z 5


Zlatá Zlatá Marissa Meyer

(SPOILER) Nemůžu si pomoct, ale za mě byl příběh až moc překombinovaný. Spojení pohádky o Rampelníkovi a pověry o Nočním honu byl sice originální, ale postavy mi bohužel nebyly sympatické, hlavní hrdinka prokletá lhářka, co si vymýšlí příběhy se často chovala nelogicky a zvláštně. Romantická linka se mě vůbec nedotkla a měla jsem problém jí věřit. Co se týče ale vykreslení temné atmosféry, ta se autorce povedla perfektně. Pokaždé, kdy se na scéně objevil divoký hon, měla jsem husí kůži. Snad i díky tomu jsem knihu neodložila, ale dočetla do konce.
Na to, že se jedná o příběh pro mládež zde bylo až mnoho krutých scén. I přesto však díky otevřenému konci přemýšlím nad tím, že bych se do druhého a posledního dílu pustila a zajímá mě, jak to bude s hrdiny dál a jaké vyústění příběh přináší.

04.03.2024 3 z 5


S láskou z Londýna S láskou z Londýna Jules Wake (p)

Tato kniha mi perfektně padla do nálady. Ke čtení mě nalákala mimo jiné i krásná obálka, která podtrhuje atmosféru příběhu. Hlavní hrdinka mi byla sympatická a její IT schopnosti mi byly více než blízké, během čtení jsem se zasmála i nahlas. Hlavního hrdinu jsem přímo viděla před očima a hned jsem si ho zamilovala. Zajímavé prostředí londýnské opery je třešničkou na dortu.
Jedná se o krásnou milou oddechovku která dokáže zpříjemnit předvánoční čas, ale mimo toto období ji doporučuji všem, kdo mají chuť na milý příběh z pera autorky, která romantické příběhy prostě umí.

04.03.2024 4 z 5


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

(SPOILER) Pro mě velmi originální zápletka, kdy v prvních kapitolách je hlavní hrdinka součástí našeho obyčejného světa a poté se přemístí do světa fantazijního. Na této knize mě baví inteligentní hlavní hrdinka a také to, že na vše co skrývá svět, ve kterém se ocitla přichází spolu se čtenářem. O svojich schopnostech nemá větší ponětí, tím se čtenáři i lépe přibližuje.
Hlavní mužský hrdina mě však natolik neuhranul a proto musím dávat knize o jednu hvězdičku méně, přeci jenom, v romantasy žánru jde především o chemii mezi hlavními hrdiny a té jsem já nepropadla. I přesto se jedná o povedenější kus v tomto žánru a druhý díl si nenechám ujít.

04.03.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Taylor Jenkins Reid dokáže psát reálné, občas až trochu nesnesitelné postavy, které vám i tak přirostou k srdci.
Carrie Soto se vrací byla mnou velmi očekávanou knihou, vyzvedávala jsem si ji v knihkupectví hned co vyšla a rovnou po cestě domů se do ní pustila a za pár dnů měla dočteno. Některé části jsou předvídatelné, minimálně pro čtenáře, kteří už osu příběhů TJR znají, ale i tak vykresluje krásný příběh, který stojí zato prožít. Ne přečíst, ale prožít, protože to přesně s vámi knihy Taylor dělají.

04.03.2024 4 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Tahle kniha mi dala trochu zabrat. Nejenom tím, že necelých tisíc stránek už se celkem pronese, ale také velmi dlouhým, čtyřicet let starým případem, který se táhne celou knihou a spolu s ním i velké množství postav a astrologických souvislostí, ve kterých jsem se zpočátku trochu ztrácela.
I přesto se ale kniha četla sama, děj plynul. Omáčka mimo případ mě na detektivkách R. Galbraitha baví, chemie mezi hlavními postavami také. Autorka umí vykreslit postavy realisticky a také budovat napětí. Vzrušení ke konci knihy, kdy případ začíná dávat smysl a jednotlivé detaily začínají do sebe zapadat se přenese i na čtenáře.
Už teď se těším na další díl a také doporučuji seriálové zpracování.

04.03.2024 4 z 5