Zlatá

Zlatá https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507273/bmid_zlata-mOL-507273.jpg 4 119 28

Zlatá série

1. díl >

Okouzlující pohádkový román od autorky bestsellerové série Měsíční kroniky. Obyčejná mlynářova dcera Serilda má neobyčejný dar: spřádat uhrančivé a fantazijní příběhy, ve kterých zdánlivě není ani špetka pravdy. Jedním z nich však upoutá krutého Krále duchů, pána nemrtvých lovců a přízraků v temném světě plném záhadných bytostí. Dostane od něj nesplnitelný úkol: upříst zlato ze slámy. Pokud neuspěje, zemře. Zoufalá dívka bezděčně přivolá zvláštního chlapce. Ten jí pomůže... ale za jistou cenu. Dokáže Serilda odhalit tajemství hradu Krále duchů a přežít v magickém světě?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Gilded , 2021


více info...

Přidat komentář

Bookworm345
21.04.2024 3 z 5

(SPOILER) No....mám z toho dost smíšené pocity. Na jednu stranu se autorce dost povedlo navést úžasnou atmosféru, kterou tahle kniha vyzařuje a taky se mi líbí to téma a prostředí. Je to drsnější a jsou tam přidané hororové prvky, což mi přijde super. Ale osmiletýmu bratránkovi bych to číst nedala. Samotný děj je ale takový nijaký a plytký, možná bych řekla i nudný.
Dva hlavní hrdinové mi přišli fajn, ale ta romantika mezi nimi byla taková zvláštní, tolik mi to nesedlo. A hlavní záporák mě pak na konci hrozně naštval, doufám že v dalším díle dostane pořádně po papuli.
Samotný konec mě úplně pohltil, je tak pořádnej cliffhanger jak se patří. Ta věc s dětma na konci, ehm chudáci a fuj, sakra u Star Wars z podobné události aspoň udělali meme.
Dobře, autorka chtěla ukázat jakej je Král Duchů ve skutečnosti magor(by byli s Temnyjem/Alexandrem nejlepší kámoši), i když každý kdo má za sebou několik YA fantasy knih to předvídal už od začátku.
3*

veronika4618
04.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu si pomoct, ale za mě byl příběh až moc překombinovaný. Spojení pohádky o Rampelníkovi a pověry o Nočním honu byl sice originální, ale postavy mi bohužel nebyly sympatické, hlavní hrdinka prokletá lhářka, co si vymýšlí příběhy se často chovala nelogicky a zvláštně. Romantická linka se mě vůbec nedotkla a měla jsem problém jí věřit. Co se týče ale vykreslení temné atmosféry, ta se autorce povedla perfektně. Pokaždé, kdy se na scéně objevil divoký hon, měla jsem husí kůži. Snad i díky tomu jsem knihu neodložila, ale dočetla do konce.
Na to, že se jedná o příběh pro mládež zde bylo až mnoho krutých scén. I přesto však díky otevřenému konci přemýšlím nad tím, že bych se do druhého a posledního dílu pustila a zajímá mě, jak to bude s hrdiny dál a jaké vyústění příběh přináší.


Julinka679
25.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Od autorky naprosto miluju Měsíční kroniky a i teď (když už nejsem v YA věku) za ně dám ruku do ohně! Přirozeně jsem tedy očekávala, že "královna retellingů" napsala další skvělou pecku a ono bohužel nic :-/

Z celé knížky mám smíšené pocity, hlavní hrdinka za mě byla téměř nudná a její chování mi občas přišlo nelogické, romantická linka málo uvěřitelná, záporák ovšem nebyl vůbec špatný a jen doufám, že v dalším díle dostane po rypáku :D

Co se týče toho "zplození" tak to mi přišlo zvláštní, nějak mi to tam nesedělo a vlastně mi nesedělo ani to jak si Serilda vymyslí, že ze slámy přede zlato, v tu chvíli kdy teda schovává víly a chce krále duchů svézt na jinou stopu mě napadala spousta jiných věcí, které by mu mohla říct ale ona prostě jde a začne se hrabat v zmrzlé hlíně s tím, že pak bude zlato... No a ona je pak překvapená, že po ní král to zlato chce... Bodejť by ho nechtěl!
Atmosféra ale nebyla vůbec špatná, ten tajemný hrad kdy se tam střídají dvě (asi časové) roviny, možná spíš reality? , mi přišel zajímavý a pokud to příště bude zase tak dobře vystavěné tak by to bylo fajn.

Co se knížce nedá upřít je čtivost ale to je u Meyer zvykem.
Nadšená z toho nejsem ale chci vědět jak to skončí takže se do druhého dílu pustím.

Pro mě to je takový průměr, nebylo to špatné ale od autorky jsem zvyklá na mnohem lepší příběhy takže 3*.

Routa
20.10.2023 5 z 5

Kniha se mi dobře četla. Je to pohádka s hororovými prvky. Romantika jako v žádné knize od Marissy Meyer nemohla chybět. Líbilo se mi protředí: zima, strašidelný hrad v blízkosti vesnice, tajemný les. K záporákovi jsem ke konci knihy cítila až odpor.

Terie
28.09.2023 2 z 5

Mno, tak z tohohle mám poněkud smíšené pocity. Na jednu stranu to bylo celkem čtivé, hlavní hrdinka sympatická, ale romantická linka byla zvláštní. Úplně jsem tomu nevěřila, pořád jsem čekala na nějaký podraz, změnu, obrat, nevím.

Na můj vkus je tu taky zbytečně moc a zbytečně krutých smrtí, např. ve 14 letech bych tohle asi číst nechtěla (kniha je pro čtenáře od 12 let). Král duchů je bezcitný parchant, fakt doufám, že v dalším díle dostane řádně po tlamě.

Z první části duologie jsem celkem zklamaná, snad bude druhý díl lepší a konec bude stát za to. Zatím to nesahá Měsíčním kronikám ani po kotníky. Škoda.

Malinali
26.09.2023 5 z 5

Předení zlata ze slámy, Divoký hon, lehce romantika...mě se to líbilo a děj rychle ubíhal. Kniha se dobře čte a bavila. mě.

MagdalenaHalow
01.09.2023 3 z 5

Zklamání. Marissa Meyer má obvykle propracované příběhy se zajímavými postavami, od kterých je velmi těžké se odtrhnout. Tady mi přijde, že měla spoustu nápadů na jednotlivé epizody a události, které pak už ale nedokázala propojit v ucelený příběh. O postavách nic moc nevíme, je tedy těžké si je zamilovat. Některé momenty mi přišly navíc zbytečně drsné, viz osud Serildina otce a dětí ze školy. U kteréhokoliv jiného autora bych to možná považovala za celkem zajímavou a neotřelou prvotinu, u Marissy jsem však zvyklá na jinak vysokou laťku.

Bryel
23.08.2023 4 z 5

"Já jsem tě sotva potkal, ale už teď poznám, že stojíš za všechnu smůlu světa."

Příběh na motivy pohádky bratří Grimmů o Rampelníkovi a Goetheho balady Král duchů. Velice zdařilé kombo!
Hlavní postavy i jejich pozvolné poznávání se mi moc líbily. Serilda a Zlat. Vypravěčka příběhů prokletá bohem lží a záhadná bytost uvězněná za závojem.
Místy na mě vyprávění působilo maličko utahaně, ale ten konec? Drsný, syrový a nabitý zvraty - ten byl skvostný! Jsem ráda, že už vyšlo i pokračování..

"Oba jsme prokletí. A prokletí se dají zlomit."

Shaxx
03.08.2023 3 z 5

Vypadalo to nadějně, ale romantická linka poslala celý příběh do kopru. A přitom to mělo tak dobře našlápnuto. Je to re-telling příběhu o Rampelníkovi. Má to chvilky, kde je to temné jak klasické pohádky od bratří Grimmů, moc fajn je přehršel různých bytostí z německého folkloru - nachtkrapp, drude, Erlkönig, Perchta a tak dále... A pak to pohřbí naprosto kýčovitá romance, kde není ani špetka chemie mezi postavami, působí to nuceně a hlavní hrdince prostě přepne. Což je malér, protože nějaká kapka sympatií se hledala už těžko na začátku, natož po zahájení romantické linky. Jednu hvězdičku nechávám za temné části, které mě bavily a za mytické bytosti.

andrejci
20.07.2023 5 z 5

Od knížky jsem neměla žádné očekávání a toto mě hodně mile překvapilo. Príběh o Rampelníkovi mám ráda a na toto zpracování jsem byla hodně zvědavá. Meyer je prostě královna reetelingů pohádek. To jak pohádku pojala a zpracovala bylo prostě úžasné.
Svět, pravidla, dobro a zlo. Za mě to bylo skvěle vymyšlené a moc se mi to líbilo. No prostě smekám. Navíc se mi líbilo, že se někteří tvorové daly vyhledat na internetu. Takže když jsem si je nedokázala představit tak jsem si je našla.
Příběh mi rychle utíkal a celkem mě mrzí že už je konec. Hlavně ten mě teda překvapil. To bylo nečekané. Hlavně ta jedna věc. Naštěstí druhý díl vyjde brzy. Hodně se na něho teším.
Toto byla fajn fantasy u které se krásně dalo odpočinout, ale zárověň Vás pohltila a nepustila.

Američanka510
10.07.2023 2 z 5

Retelling na Rumper Cimper Camper. Nevěděla jsem, co od toho očekávat docela jsem se i těšila, protože tuhle pohádku miluji od dětství, tak jsem si myslela, že to autorka dobře spracuje, ale na můj vkus se spíše snažila tam dát moc magických prvků, tvorů a míst a moc se jí to nepovedlo.
Tak jdeme se vrhnout na plusy
+Krátké kapitoly
+Zajímavý nápad (nepoved se a to bylo pro mě zklamáním)
+Práce s postavami (nebyl to jen obyčejný popis, ale autorka se zaměřila na speciálnost člověka a ještě jeho osobnost. To mě dost bavilo)
Tak a musíme i bohužel na mínusy
- Strašně malinkaté písmo, místy jsem musela i luštit (to teda není vídka úplně na autorku, ale na nakladatelství)
- Strašně moc zvířat, tvorů a bytostí, které jsem si neuměla ani představit, protože u nich chyběl popis
- Spoustu složitých názvů, jmen a všeho, že se v tom postupem častu stratíte

Nejoblíbenější citát
Potřebuješ temnotu, abys lépe oceil světlo.

Snad někdy příště u další recenze Vaše Lucka. Ld

Radějka
28.06.2023 4 z 5

Oceňuji autorčinu fantazii, popis fantastických tvorů i romantickou linku, která za mě z počátku byla hodně na sílu, ale nakonec krásně zvládnutá. Inspirace germánskou kulturou mě také velmi zaujala :) Vytkla bych, že kniha byla místy nevyvážená, co se týče napětí, začátek a konec výborný, střední část nic moc.

michaela_books
05.06.2023 3 z 5

Zlatá od Marissy Meyer je retellingem na příběh
O Rampelníkovi, a jelikož ho bohužel neznám, tak i přes to jsem chtěla tomuto příběhu dát šanci, jenom se mi kniha teda upřímně špatně hodnotí a na to jsem před tím vůbec nepomyslela. Od autorky mám ráda samozřejmě sérii Měsíční kroniky, tento příběh je naprosto bez debat a co si teda počít se Zlatou? Asi jsem měla od této knihy trošku větší očekávání a celkově ji hodnotím jako takový lehký průměr. 

Začátek příběhu byl velmi pomalý a opakovalo se tady spoustu věcí stále dokola, jedna věc kterou jsem si myslela, že budu moct na sto procent potom chtít vyzdvihnout je temná atmosféra knihy, která pro mě byla zpočátku opravdu skvělá a jak jsem četla i u jiných recenzí, kniha byla údajně hodně v souladu celkově s původním příběhem, ale potom už se jedná spíše o YA horror.. a na mě to třeba začalo být už trošku právě moc. Celkově bych to asi shrnula, že je to o určitě jenom o vkusu, ale autorku mám ráda jenom asi radši zůstanu u těch Měsíčních kronik.

tereza2982
31.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Už je to pár dnů, co jsem knihu dočetla a stále jsem dost na vážkách, jak recenzi pojmout. Příběh mi přišel dost zajímavý a v dnešní mase knih, které jsou si příběhově hodně podobné, tak vyčnívá. Duchařina, horor, za mě fakt dobrý :) Co ale knize musím vyčítat je hlavní romantická linka Serildou a Zlatem. To mi přišlo tak naivně a dětsky napsané, že mi to až rvalo oči (rvalo uši by se tady moc nehodilo :-D) Vůbec se to tam nehodilo, respektive bylo to až příliš jednoduché na to, jak dobře byl ten celý svět vykreslený. A co mi bohužel také dost vadilo bylo to hromadné vraždění dětí na konci knihy. Ano, smrt ke knihám patří, ale prostě tady mi to přišlo příliš. Asi na to koukám očima mámy malého kluka, ale bylo mi dost nepříjemné to číst :(

Veju007
11.05.2023 5 z 5

Zlatá je retellingem příběhu o Rampelníkovi a já jsem naprosto unešená!

Obyčejná smrtelnice Serilda má zvláštní dar - dokáže vyprávět naprosto podmanivé pohádkové příběhy, které děti z vesnice zbožňují, ale dospělí tvrdí, že je lhářkou. Jeden z příběhů ovšem zaujme i Krále duchů, děsivého panovníka a pána přízraků, který jí dá zdánlivě nesplnitelný úkol - upříst ze slámy zlato. A pokud neuspěje, zemře.
Objeví se ovšem i někdo, kdo jí bude chtít pomoct. Ovšem za magii se vždycky platí. Dokáže Serilda přežít v tomto temném světě?

Já jsem naprosto fascinovaná. Příběh je opravdu kouzelný a pohádkový, ale zároveň i temný, děsivý, až hororový. Všudypřítomný germánský folklór je úžasně využitý a krásně prostupuje celou knihou. Autorka má dar vypravování, který vás vtáhne do děje a naprosto vás pohltí.

Je to ten typ knihy, kterou chcete číst, ale vlastně zároveň nechcete, protože vidíte, jak vám ubývají stránky a nekompromisně se blížíte ke konci.

Wajny
04.05.2023 3 z 5

Zlatá od Marissy Meyer je retellingem na příběh O Rampelníkovi. Autorce se podařilo pečlivě převyprávět kostru této klasické pohádky a přenést ji do svého vlastního světa. Od této knihy jsem měla vysoká očekávání, ale bohužel ji hodnotím jako lehce podprůměrnou.

Začátek knihy byl velmi pomalý a celkově se mi zdálo, že se věci opakují stále dokola. To může být pro některé čtenáře otravné a já jsem měla nutkání knihu odložit.
Atmosféra knihy je temná, což je sice v souladu s původním příběhem, ale na mě tam bylo té temnoty až moc a i těch mrtvol. Spíše než pohádkový příběh místy připomínal horor. Ze začátku mi kniha atmosférou připomínala Magii havranů.

Hlavní postava Serida je velmi zajímavá, protože má několik vlastností, které vám můžou nebo nemusí být sympatické. První vlastností, kterou si při čtení knihy všimneme, je to, že Serida je poměrně jednoduchá a naivní. Často podceňuje nebezpečí a často porušuje pravidla, což jí může přinést mnoho problémů. Avšak tato její vlastnost jí také pomáhá získávat nové informace. Serida je tvrdohlavá a rozhodnuta splnit všechny své cíle, ale často o sobě pochybuje.

Zlat je jedna z hlavních postav knihy, ale objevuje se v ní poměrně málo. V knize je představen jako tajemná a záhadná postava, která umí plnit přání. Postupem času se dozvídáme více o jeho vztahu ke Králi duchů a jeho další úloze v příběhu.

Postava Krále duchů je v knize použita jako zdroj napětí a jako protivník hlavních hrdinů, ale není podrobněji rozpracována. Je jen ztělesněné zlo.

Romantická linka mi přišla opravdu špatná a bez jakéhokoliv reálného základu. Vadily mi dialogy mezi postavami, byli jednoduché a působily hrozně směšně. Sery nízké sebevědomí se také projevuje v romantické lince, kdy nevěří tomu, že ji někdo miluje, protože není dostatečně krásná.

Od knihy jsem čekala více a i přestože se kniha na konci docela rozjela a konec byl velmi povedený, stále mi chybělo víc akce a napětí.

Celkově bych knihu doporučila spíše pro čtenáře, kteří mají rádi temné a pomalé příběhy a nevadí jim jednoduché dialogy.

2,5*

Instagram - Nikmakbooks

LenaWirus
28.04.2023 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, jelikož od této autorky zbožňuji Měsíční kroniky. Bohužel jsem zdaleka tak nadšená nebyla. Potěšil mě retelling příběhu Rampelníka a originální pojetí ženské hrdinky i prostředí, nicméně zde nejsou žádné šťastné konce. Prakticky všichni, kdo mohli být zachráněni, umřeli, všechny pokusy a plány nefungovaly. Jedná se spíše o takový YA horror. Alespoň romantické linky jsme trochu dočkali. Moc mě mrzí pojetí zloducha Krále duchců - postava nebyla vůbec komplexní. Král je jednoduše zlý a nic víc, nic míň. Přitom s takovouhle postavou se dalo pracovat mnohem lépe.

1259
26.04.2023 5 z 5

Pohádku o Rampelníkovi mám moc ráda, ale v tomhle provedení jí totálně miluju. Je to prostě boží.

Slůník
14.04.2023 3 z 5

Za mě víc horor než pohádka. Vím, že ani bratři Grimmové se s tím nemazali, ale některé části jako by patřily do jiné knížky. Serildin příběh ale budu sledovat dál.

houdkic
28.03.2023 2 z 5

Marissa Meyer je jedna z mých oblíbených autorek, už z toho důvodu, jak originální příběhy tvoří a její Měsíční kroniky se díky tomu řadí mezi moje knižní topky. Nicméně Zlatá mě poněkud zklamala. Velmi dlouho trvalo než se příběh začal rozjíždět a grády vlastně nabral až ke konci. Pro mě to je (na Marissu) podprůměr a hodnotím 2,5 hvězdy. Pokud ale vyjde druhý díl, tak si jej přečtu, nakročeno to má díky zvratu dobře, takže jsem zvědavá, jak se to celé vyvrbí (i když tak trochu tuším, jaký konec nás čeká).