uzivatel90562 uzivatel90562 komentáře u knih

☰ menu

Klíčotepci Klíčotepci Robert Jackson Bennett

Tak a jedna z nejoriginálnějších fantasy co jsem za dlouhou dobu četl dospěla ke svému závěru. Konečně se dozvíme o původu Klefa, Valyrie i prvního z hierofantů a zjistíme jak to všechno dopadne. Mnoho toho bez spoilerů říct nelze, děj má samozřejmě své mouchy, ale za sebe jsem se nenudil, byl jsem skutečně zvědavý jak to dopadne a rozplétání minulosti i tu jednu skutečně epickou bitvu si velice užíval. Konec vskutku působí poněkud zvláštně, nicméně celkem mi i seděl k tónu vyprávění. Určitě bych dovedl vymyslet i jiné konce, ale nezaručil bych že lepší, takže si na něj stěžovat určitě nebudu. Za mě rozhodně doporučuji celou sérii.

01.05.2024 5 z 5


Ostravský páter Ostravský páter Marek Skřipský

Osobně mi tento James Bond v kolárku sedl mnohem méně, než předchozí díl. Inspirace jinými autory (Sapkowski a Lovecraft je tu do očí bijící) se zvýraznila, přibylo střílení a rádoby intriky. Nic proti Josefu Bronskému, ale za mě této postavě více seděla ta mentorská pozice a jeho dynamika se zde téměř absentujícím Váchou. Jediné co bych vypíchnul byla ta popsaná atmosféra blížících se temných událostí na konci třicátých let.

23.04.2024 3 z 5


Ostravská mystéria Ostravská mystéria Marek Skřipský

Jako audioknize jí nelze nic vytknout, namluveno je to tak skvěle, že ač Brňák začínal jsem z poslouchání chytat Ostravský přízvuk. Na začátku jsem byl trochu zklamaný, protože z popisku jsem čekal spíše něco komediálního ála Kulhánek. Překvapivě autor se inspiroval trochu jinde (minimálně v jedné povídce nepopiratelně u Lovecrafta) a soubor volně navazujících povídek je celkem příjemné seriózně napsané fantasy. Jednotlivé povídky nejsou nijak zvlášť strhující, temné ani akční, nejvýstižněji bych je označil jako oddechové fantasy detektivky.

18.04.2024 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Na začátku se mi strašně líbilo, jak je kniha "česká". Hodně jsem si všímal těch rozdílů oproti tomu, když se příběh odehrává na Americkém maloměstě a bylo to velice osvěžující a příjemné. Příběh byl spíše zajímavý, než vysloveně napínavý a překvapivě jsem se příliš nenudil ani když by se vzhledem k rozsahu mohl začít táhnout. Možná jen samotný závěr bych raději trochu více rozvinutý, úplně tyto utnuté závěry - ála čtenáři domysli si sám co bylo dál - nemusím.

14.04.2024 4 z 5


Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Kniha která je tak výrazně zaměřená proti mužům, až se divím že ji muž napsal. Všichni mužští protagonisté tu vystupují jako záporné postavy nebo jako neschopní troubové (včetně Losse, vemte si jak se v podstatě celou knihu jen pasivně přesouvá z bodu A do bodu B). Na druhou stranu musím uznat, že autor svůj "svět ulice" vykreslil velice přesvědčivě. Rozhodně mě přiměl zamyslet se nad tím, jak by se mi změnilo vnímání světa kdybych v takovém prostředí musel žít. Jako celek bych knihu ohodnotil na slušný průměr.

24.04.2023 3 z 5


Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Ono podobně jako u Amerických Bohů mě u této knihy mrzí, že člověk cítí obrovský Lore v pozadí a dostává z něj jen malou byť lahodnou ochutnávku.

24.02.2023 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Úžasně napsaná kniha s naprosto skvělým návodem jak udržovat vztahy se svým protějškem. Sama o sobě vám sice šťastný vztah nezajistí, ale rozhodně vám napoví kde začít. Mohu jen doporučit.

22.01.2023 5 z 5


Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Allan Pease

V zásadě je tu krásně shrnuto odkud se vzali a jak se projevují 'archetypální' muži a ženy. Vzhledem k tomu jak je kniha obecná, jako "návod k použití" je pouze orientační, ale přesto tu některé věci k zamyšlení sdělené velmi zábavnou formou najde každý.

22.01.2023 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Užil jsem si i Marťana, ale tohle byla naprostá pecka. Měl jsem ji jako mluvené slovo a musím říct, že si s tím dali takovou práci se zvukovými efekty, že ji snad v knižní podobě ani nedoporučuji. Flashbacky do minulosti jsou skvěle rozmístěné stejně jako překažky a skutečně jsem byl napnutý jak to celé dopadne. Jedinou otázku, kterou jsem si kladl již u Marťana - nakolik jsou ty technologie vědecky podložené a nakolik si je Weir jen velmi uvěřitelně vycucal z prstu. Uvěřil bych obojímu.

22.01.2023 5 z 5


Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Na to že to není moje krevní skupina je tohle až překvapivě skvělá detektivka, kterou jsem hltal od začátku do konce

22.01.2023 5 z 5


Války hmyzu Války hmyzu Robert Asprin

V podstatě béčkový akční výplach v knižní podobě. Což nemusí nutně znamenat že je to špatné. Už jsem to četl dvakrát a klidně si to přečtu i potřetí.

22.01.2023 5 z 5


Zbouchnul jsem Satanovu dceru Zbouchnul jsem Satanovu dceru Carlton Mellick III

S touhle knihou mám strašný problém. Když bych to měl shrnout: Autor má spoustu skvělých (někdy skvěle šílených) nápadů, ale neumí psát. Když to mám rozvést, jde především o vztahy a postavy. Například o hlavním hrdinovi všichni říkají jak je hodný a přitom za celou dobu neudělá nic, kvůli čemu by to mohli říkat. Stejně tak budování vztahu Vešky a Jonathana v podstatě neexistuje, chování jeho rodičů nedává smysl a i jeho vlastní vývoj je křečovitě skokový. Na druhou stranu celá premisa je tak správně šílená a spoustu vtipných nápadů tak excelentně napsaných, že jsem zase místy řval smíchy. Obzvlášť závěrečná akční jízda je prostě Boží. Takže v hodnocení této knihy musím zůstat přesně uprostřed a stejně neutrální musím zůstat i v jejím doporučení.

22.01.2023 3 z 5