Dívka, která si říkala Tuesday

Dívka, která si říkala Tuesday https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275121/bmid_divka-ktera-si-rikala-tuesday-yeK-275121.jpg 4 754 240

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit. Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery. Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

Tuesday Falling , 2015


více info...

demoniaco
demoniaco
16.03.2024

U toho jsem se nenudil super četba pro psychicky narušený jedince jako jsem já.

Marsí5
Marsí5
06.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Tuesday je vražedkyně, anděl pomsty, krutá, chladnokrevná a jistě byste našli mnoho dalších označení.... Přesto ji neberete jako špatného člověka. Spíše se hodí pojem antihrdina.... Tak trochu Punisher v sukni :-D
Knížka se čte dobře, kapitoly ubíhají, plán se rozplétá a postupně zjišťujete, kam až sahá a jaké jsou skutečné motivy.
Škoda, že autor nenapsal pokračování, velmi ráda bych si ho přečetla :-)


karlos7742
karlos7742
27.09.2023 5 z 5

Super oddychovka, od začátku až do konce vám nedá vydechnout neúprosná akce. Krátké kapitoly vyprávěné z obou stran. Tuesday jsem fandil od samého začátku, sympatická holka.

KlariN
KlariN
29.08.2023 4 z 5

Ideální vstupní brána do žánru akčního techno-thrilleru. Autor umně střídá perspektivy, a ostrými tahy, leč účelně definuje jednotlivé charaktery. Zcela evidentní je jeho obliba, i náležitá znalost nejen dobové popkultury a společenských subkultur, ale především zákonitostí frenetických akčních filmů. Hlavní hrdinka je pak přiznanou teenage variací na Lisbeth Salanderovou, a další neohrožené, leč psychicky vlivem vnějších okolností poněkud vyšinuté hrdinky. Překvapivě velmi příjemná záležitost. Doporučuji!

Timkim
Timkim
02.05.2023 4 z 5

Asi nejsem úplně cílová skupina, ale poslouchalo se to docela dobře. Nebudu zde psát o uveritelnosti, jelikož té tam bylo poskrovnu, jelikož málokterý dospělý muž by měl takové vědomosti a výcvik. Ale pro náctileté dobrý start do složitějších knih se štítkem thriller.

uzivatel90562
uzivatel90562
24.04.2023 3 z 5

Kniha která je tak výrazně zaměřená proti mužům, až se divím že ji muž napsal. Všichni mužští protagonisté tu vystupují jako záporné postavy nebo jako neschopní troubové (včetně Losse, vemte si jak se v podstatě celou knihu jen pasivně přesouvá z bodu A do bodu B). Na druhou stranu musím uznat, že autor svůj "svět ulice" vykreslil velice přesvědčivě. Rozhodně mě přiměl zamyslet se nad tím, jak by se mi změnilo vnímání světa kdybych v takovém prostředí musel žít. Jako celek bych knihu ohodnotil na slušný průměr.

alekis
alekis
09.02.2023 5 z 5

V teple našich domovů, v křesle, na gauči, s knihou a čajíčkem, se nám některé věci zdají být k neuvěření!
Vycucané z prstu, z gruntu vymyšlené, prostě pitomosti! Jimi chtěl autor pouze šokovat čtenářskou veřejnost, prodat hodně výtisků a hodně vydělat...
Ano, my... MY přece víme, že nic podobného, o čem se v této knize píše, neexistuje, že motýlci a ptáčci poletují kolkolem a z andělských kůrů se nese libý zpěv...
Jaképak násilí (všemožných druhů), jaképak vraždění dospělých i dětiček, jaképak ovládání, ať penězi, nebo vyhrůžkami těch, kteří údajně vedou lidskou společnost... Jakýpak ZTP? Kdo neví, to je moje zkratka pro Zákon tvrdé pěsti!

Snad něco napoví úryvek z autorova poděkování: "O možnosti napsat thriller jsem se poprvé bavil s kamarády Jonathanem a Davidem v dobách, kdy jsem žil v domě na půli cesty pro bývalé vězně a psychiatrické pacienty. -- Kdyby se té myšlence tenkrát vysmáli, Tuesday by možná nespatřila světlo světa."
Dívka Tuesday, tak ji stvořil autor, se rozhodla vzít zákon do svých rukou a postavit se ZTP. Proč to dělá a jak to dělá, to je potřeba si přečíst.

Nějak nenacházím slov tuto knihu komentovat. To, co zde čteme jako naprostou fikci, může být ve stejné, či v ještě mnohem horší podobě realitou kdekoliv, na všech světadílech, nejen v Londýně, a naše bezpečí a klid mohou být pouze... zdánlivé.

LuckaDea
LuckaDea
20.01.2023 3 z 5

Akční a napínavý thriller, na který jsem byla docela dost zvědavá. V knize byly části, které mě hodně bavily, ale i části, které byly buď táhlé nebo až moc neuvěřitelné. Za sebe hodnotím jako průměr.

punkgirl97
punkgirl97
28.08.2022 5 z 5

Chytlo mě to od první strany. Krátké kapitoly z více pohledů příběhu daly pěkný spád a já se ani chvilku nenudila. Zajímavá celková myšlenka knihy. Hlavní hrdinka Tuesday mi v mnohém připomínala Noční můrku z Renegátů. Nejen schopnostmi, ale nějak takhle jsem si ji i představovala.

Příběh má v sobě několik důležitých témat, které řeší. Zejména znásilnění, šikanu a také drogové gangy a zkorumpovanou policejní síť.

Myslím, že tahle kniha stojí za pozornost. Místy bych to zkrátila, něco se opakovalo, ale celkové rozuzlení všeho mi vzalo vítr z plachet a zírala jsem na stránky, co si to ten autor vymyslel. Myšleno v dobrém. Zvraty tam byly a bavilo mě to jako celek, takže vřele doporučuji.

4,75/5

IvetaZ
IvetaZ
17.01.2022 3 z 5

Že bledne Liz Salanderová? Tím přirovnáním sledovali jen parazitování na pověsti Larssonova Milénia. Tuesday je maximálně Lisbethina lehce retardovaná sestřenice z pátého kolene. Četlo se to snadno, ale detaily jsou dost nedotažené.

F22Falcon
F22Falcon
07.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Hned ze začátku knihy čtenář pochopí, že děj bude hodně nadsazený. Sedmnáctka, coby hackerka, odbornice na zbraně, jedy a vlastně všechno, to nandává profesionálním zabijákům a policii. Pokud ale člověku nevadí ne úplně reálný děj, čeká ho skvělý příběh popisovaný ze dvou, někdy i více perspektiv. Krátké kapitoly jsou čtivé, děj ubýhá, s Tuesday jsem si udělal pouto od začátku. Trochu mi vadí otevřený konec hlavního šmejda. Nad knihou jsem dlouho váhal, ale nakonec to byla záležitost dvou odpolední.

Antaki_Thorin
Antaki_Thorin
27.12.2021 4 z 5

Ačkoliv je to už nějakou chvilku, co mi bylo sedmnáct (páni, je to vlastně spousta let), netrvalo dlouho vytvořit si k Tuesday vztah. Přestože celkové hodnocení není extra vysoké, mně se četlo opravdu dobře. Občas to úplně uvěřitelné nebylo, ale to mi nevadilo. Beru jako oddechové čtení.

gabriela8049
gabriela8049
13.12.2021 odpad!

To bola riadna blbost. 17 rocna, ktora postriela vsetkych.. a vsetkym nakope prdel a jsem unavena asi kazde 2 minuty..

Maky33
Maky33
28.11.2021 4 z 5

Poutavý příběh s nečekanou zápletkou.

Iki1
Iki1
16.07.2021 4 z 5

Bondovky mám rád, takže tuto knížku jsem četl s chutí a její děj, i když trochu slabší, mě bavil. Líbila se mi zápletka, prostředí bylo perfektně představené. Krátké kapitoly nahrávaly mému dovolenkovému přerušovanému čtení. Oceňuji i jednoduchý jazyk a přímočaré vyprávění sem tam přerušené dovysvětlujícím příběhem ž minulosti.

janina66
janina66
21.06.2021 5 z 5

Já jsem nadšená. Poslouchala jsem ji jako audio, úplně luxusně čtenou Annou Linhartovou jako Tuesday, a Jan Kolařík jako detektiva Losse. Příběh jsem přímo hltala a líbil se mi i konec.

Beltrix
Beltrix
03.04.2021 5 z 5

Upřímně jsem ráda, že nečtu anotace knih, protože kdybych si přečetla, že jde o příběh sedmnáctileté dívky, která má velmi smutnou a traumatickou minulost, proto žije v podzemí, kde má skvělý přístup k internetu, díky kterému se naučila všechno, co potřebuje k tomu, aby položila na lopatky mocného mafiána, tak bych si knihu pravděpodobně nepřečetla. Je tady toho tolik, co obvykle nemám ráda, ale nějakým způsobem to funguje. Vážně se mi to moc líbilo.

NymphMaeve
NymphMaeve
16.02.2021 3 z 5

Ve velmi krátké době druhá kniha odehrávající se v metru. Příběh dívky, která drtí drogový kartel, jako by se nechumelilo. Od začátku je tam spousta aspektů silně přitažená za vlasy, vyloženě odporující věci jsem nezaznamenala, avšak určité věci jsou na hraně. Tuesday je velmi rozporuplná postava, inspektor Loss je z počátku jen do počtu, jak se začne příběh odvíjet, objeví se náznaky, jak je jejich život spojen přes Suzanne. Myšlenka toho, že všichni zločinci musí být potrestáni, od malých kluků po vysoce postavené lidi, je sice pěkná, ale utopická. Pomoc obětem mne nadchla. Vyprávění z pohledu více postav tomu dodalo alespoň trochu napětí a propojení, ale vše bylo velmi předvídatelné. Asi jsem prostě plně nedocenila myšlenky autora a celkově význam knihy, protože jako thriller mne to nenadchlo. Vyloženě nudné to nebylo, ale ani nijak extra originální. Opravdu takový průměr, i když se zajímavým tématem a zápletkou.

Evina74
Evina74
01.02.2021 1 z 5

Tak tohle byl dost těžko uvěřitelný příběh. Hlavní hrdinka se sama nazývá Jamesem Bondem v sukni. I když ji v audioknize skvěle namluvila Anna Linhartová, stejně jí to nevěřím. Děj sice díky krátkým kapitolkám rychle utíkal, ale ta neuvěřitelnost zkrátka čišela z každé z nich. Doposlouchala jsem pouze proto, že mi chyběla do loňské čtenářské výzvy.

sarkaditt
sarkaditt
23.01.2021 5 z 5

Audiokniha: Úžasně čtené, příběh super, ani chvilku nudný. Obávala jsem se, co v pribehu bude, když se tu psalo, že to je nereálné, ale v podstatě jedinou schopnost, co mela, tak byla inteligence a to dle me reálné je.
Obvykle nemam rada takove konce, ale tady se mi líbil i ten konec. Super kniha :)

Štítky knihy

vraždy Londýn vzpomínky znásilnění podzemí pomsta gangsteři metro spiknutí psychologické thrillery

Autorovy knížky

2016  75%Dívka, která si říkala Tuesday

Kniha Dívka, která si říkala Tuesday je v

Právě čtených6x
Přečtených1 046x
Čtenářské výzvě365x
Doporučených48x
Knihotéce287x
Chystám se číst351x
Chci si koupit59x
dalších seznamech6x