trautenberk trautenberk komentáře u knih

☰ menu

Dějiny Dějiny Hérodotos

Na počátku dějin

Pozitiva:
Hérodotos je prvním historikem starého Řecka a ve svém díle se snaží podat dějiny jemu známého světa, který z velké části sám procestoval, a zapisoval věci které sám viděl nebo se o nich na cestách doslechl od místních. Postupně se věnuje dávným, mytologií prosyceným, dějinám Lýdů, Peršanů, Egypťanů, Skytů a Řeků, až dojde k Iónskému povstání a počátku Řecko-perských válek kde již píše o historii nedávné a proto detailněji a nepochybně přesněji. V samém závěru knihy je popsán stav Řecka po porážce Peršanů, růst Athénské moci a následně počátek Peloponnéské války a to je již doba kterou sám zažil. Hérodotův styl je poměrně živý a zajímavý, dozvíme se kromě dějin i pověsti a detaily (včetně těch intimních) z života jednotlivých národů a důležitých osob starověku. Kdo miluje historii, musí si Hérodota zamilovat také, protože on historii stvořil a všichni další na něm staví.

Negativa:
Některé pasáže knihy jsou obsahově podivné (především v oddílech o Egypťanech a Skythech) a je na nich znát, že zde čerpá výhradně z doslechu. Střídání historického žánru s biograficko-románovými vsuvkami může asi někomu vadit.
Skutečnými negativy pro mě jsou skutečnosti, že 1) tato kniha nikdy nevyšla v edici Antická knihovna, 2) nemá svému významu odpovídající poznámkový aparát a 3) je dnes těžko sehnatelná, určitě by si zasloužila další vydání.

Celkové hodnocení:
Hérodotovy Dějiny jsou neopakovatelný zážitek. Pro zájemce o antiku, historii i mytologii naprostá nutnost. Při četbě si uvědomíte, že spoustu příběhů a historií znáte odjinud, že Hérodotos je pramen ze kterého čerpají mnozí další historici a hlouběji do historie Řeckého světa už nahlédnout vlastně nelze. Rozhodně patří mezi knihy, které by měl každý Evropan aspoň jednou za život přečíst. Jasných 5*!

02.03.2022 5 z 5


O historii O historii Plútarchos

O historii nehistoricky aneb Vrtochy Štěstěny

Pozitiva:
Tentokrát nám edice Antická knihovna předkládá část Plútarchových kratších textů známých pod názvem Moralia, které se týkají historických témat. Knihu jsem přečetl až po "Životopisech" z pera stejného autora a musím i zde ocenit jeho příjemný a čtivý jazyk. Jsme seznámeni s vzájemným poměrem mezi personifikacemi Štěstěny a Zdatnosti a jejich vlivem na jednotlivé národy či osobnosti.
Postupně se věnuje Římanům, Alexandrovi, Athéňanům (u nichž se zamýšlí zda se proslavili více bojem a statečností či uměním!). V knize nejde o historickou přesnost, ale o poučení a vysvětlení ctností které nezávisí na šťastných okolnostech. Samozřejmostí je obsáhlý a přehledný aparát vysvětlivek.

Negativa:
Narozdíl od "Životopisů" nemá Plútarchos takový prostor rozvinout téma do šířky ani do hloubky. Je otázka, zda si kniha zasloužila vzhledem k rozsahu vlastní svazek, osobně bych ji spíše spojil s předcházejícím svazkem "O politické činnosti".

Celkové hodnocení:
V rámci Antické knihovny rozhodně jedna z více čtivých knih, tématem zajímavá, rozsahem nenáročná, pro začátečníka ideální. Pro protřelé milovníky dávno minulého světa je to neopominutelná nutnost. Hodnotím 4* protože s "Životopisy", které jsou rozsahem i kvalitou legendární, se přeci jen srovnat nedá.

24.11.2021 4 z 5


Mnich bojovník Mnich bojovník Róši Kaisen (p)

Cesta do hlubin Budókovy duše, aneb do Číny a zase zpátky

Pozitiva:
Kniha je dobře napsanou autobiografií, cestopisem i iniciačním románem!
Autor se "pochlubí" lecčím, co na své cestě životem a na cestě za poznáním spáchal a prožil: z vykořeněného, problémového pacholka se stal samoukem bojových umění a společenským rebelem, který ale nade všechno toužil po poznání pravdy a pravé cesty, což jej dovedlo k tehdy - v 70. letech - nepředstavitelnému rozhodnutí a riskantní cestě téměř bez přostředků do Hong Kongu odkud se nechal propašovat do komunistické Číny s nadějí že se dostane do Šaolinského kláštera (a pozná tam pravého mistra který jej bude učit). Kniha je tedy i dobře napsaným cestopisem! Velmi poutavě popisuje několikaměsíční pobyt v čínském klášteře, který přecijen objevil, a tamní praxi, následný vynucený odchod, odhalení milicí a vyhoštění z Číny, cestu domů a hledání žáka svého čínského mistra, který by jej dále učil, krátce po jehož smrti kniha končí.

Negativa:
Osobně mě mrzí jen to, že není kniha o něco delší, tedy že Róši Kaisen nenapsal více o svém přerodu z adepta kung-fu v zenového mnicha a o životě s jeho posledním mistrem, tentokrát zenovým, Taisenem Dešimaru.

Celkové hodnocení:
Velice čtivá a zajímavá kniha pro každého milovníka bojových umění, asijské kultury, zenového buddhismu, ale i pro každého člověka usilujícího o osobní růst.
Knihu jsem četl podruhé, s odstupem 9 let, a příjemně mě překvapilo jak kniha "uzrála" a vezmu si z ní zase jiné věci než kdysi, a věřím že jsem ji nečetl naposled.

19.07.2021 5 z 5


Japonská bojová umění Japonská bojová umění Antonín Nowak

Přehledná encyklopedie bojových umění starého Japonska

Pozitiva:
Kniha Japonská bojová umění je encyklopedií v pravém slova smyslu. Nabitá velmi přehledně řazenými a srozumitelně vysvětlenými informacemi. Autora musím pochválit za skvělou práci s textem - na to jak náročné a informačně objemné téma zpracoval, je kniha úžasně čtivá. Detailů a příkladů včetně obrázků je dost aby text měl informativní hodnotu, ale zase ne moc, aby kniha neztratila přehlednost a encyklopedický charakter.
Narozdíl od většiny podobné literatury se autor věnuje nejen umění boje s různými zbraněmi i beze zbraně, ale i nebojovým dovednostem, které s bojem ale přímo souvisely a souvisejí - např. jízdě na koni, plavání, první pomoci nebo duchovním aspektům včetně ochranných rituálů.

Negativa:
Vadily mi při čtení jen dvě věci, které by si zasloužily v případném dalším vydání "doladit":
1) na konci každé kapitoly jsou přehledy škol které se danému umění věnují, případně přehledy hlavních technik, ty však téměř nikdy nejsou přeloženy do češtiny, což je při populárně-naučném charakteru knihy škoda.
2) na samém konci knihy je sice obsáhlý seznam zdrojů, který je ovšem bez výjimky v japonštině, ze kterého si bohužel nevezmu nic (a troufám si domýšlet že ani většina ostatních čtenářů). Chápu že autor nemusel používat literaturu v jiných evropských jazycích, ale byl bych vděčný například za informace o existenci překladů zmiňovaných pramenů nebo jejich částí.

Celkové hodnocení:
Skvělá, přehledná, informacemi nabitá kniha která nemá obdoby. Jsem rád že ji mám v knihovně a vzhledem k tomu co autor nastínil o svých znalostech z oboru doufám, že budou následovat další práce na toto téma, tematicky užší, ale obsahově hlubší.

12.07.2021 5 z 5


Legendy o mistrech bojových umění Legendy o mistrech bojových umění Susan Lynn Peterson

Legendy, pohádky, anekdoty, archetypy... o bojových uměních a jejich mistrech

Pozitiva:
Kniha se čte velice snadno, je nenáročná a obsahově jednoduchá. Legendy, nebo spíše "medailonky" ze životů mistrů bojových umění - někdy skutečných postav, jindy legendárních - jsou vyprávěny živě, příjemně a docela uvěřitelně.

Negativa:
Kniha pobaví a pohladí po duši, dá nahlédnout na tajemství asijských bojových umění, ale ne "pod pokličku" a čtenář se v ní vlastně nic nedozví.

Celkové hodnocení:
Pro děti a mládež super čtení, pro milovníky krátkých mystických a mytologických příběhů také. Příběhy mají společného jmenovatele - učí trpělivosti, pokoře a úžasu nad tím čeho je člověk schopen.
Dlouho jsem zvažoval dát jen tři hvězdy z důvodu nízkého informačního obsahu, ale to bych knize křivdil a chtěl bych po ní něco jiného než s čím byla napsána.

12.07.2021 4 z 5


Tradice karate Tradice karate Werner Lind

Skvělý přehled historie karate v pekelném překladu

Pozitiva:
Většina knih o karate se zabývá jeho původem, historií a rodokmenem jednotlivých stylů jen okrajově, nanejvýš v rámci několika málo kapitol a většinou ještě jen v rámci vlastního stylu autora. Kniha Tradice Karate se tomuto tématu věnuje celá a je tak v češtině ojedinělým úkazem - vypráví široce a dalekosáhle příběh původu technik, sestav a filozofie bojového umění dnes nazývaného Karate, a to od mýtického počátku ve Shaolinském chrámu až k situaci v době vydání knihy (90. léta). Seznámíte se v ní s historickým i společenským pozadím vzniku Karate a jeho stylů jak v době utajení, tak v době popularizace a přenosu z Okinawy do Japonska v první třetině 20. století a následném šíření do celého světa po 2. světové válce a s těžkostmi a změnami, které si toto rozšíření vynutily. Poslední část knihy obsahuje vyčerpávajícím způsobem podaný přehled nejvýznačnějších stylů a jejich hlavních osobností.

Negativa:
K obsahu nelze vytknout zhola nic. Překlad je ale pekelný a redakční zpracování přímo ďábelské. Vydavatel nedokázal dodržet ani stejné psaní japonských jmen v průběhu knihy. Mizerné a nekonzistentní skloňování, neustálé překlepy, a chybějící písmena ve slovech působí, že občas nevíte "co tím chtěl básník říci". Kdo není s tematikou Karate dopředu obeznámen, bude při čtení trpět. Kdo má v historii Karate již přehled, dokáže se textem prokousat, jen to nebude místy příjemné.

Celkové hodnocení:
Pro každého milovníka karate, mezi něž se počítám, je to poklad plný zajímavých a v češtině jinde nedostupných informací, proto hodnotím i přes příšerné zpracování 4 hvězdami. Kniha by si určitě zasloužila nové a lepší vydání.

12.07.2021 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Prokletý zaklínač

Pozitiva:
Zajímavý fantasy svět a příběh vykreslující postupný zánik všeho magického a nástup lidské civilizace, která je možná hroznější než nejhroznější příšery. Hlavní hrdina je současně původcem i obětí tohoto stavu, což v něm vyvolává životní dilemata a zajímavé psychologické rozpoložení.

Negativa:
Kniha je nelineárním souborem povídek, které navíc vypadají, že nebyly psány v pořadí ve kterém jsou nyní uspořádány. Geralt se chová podezřele, pokaždé je trochu jiný. Jednou moudrý a klidný, jindy cynický nebo naivní. Jiné postavy se náhle objeví a zmizí, celkově jsou postavy vykresleny mělce a ne úplně uvěřitelně. Vykrádačka na téma pohádkových postav (Kráska a Zvíře, Sněhurka) je téměř heretická. Všudypřítomná pornografie je zbytečná a oplzlá a to především ve spojení s předchozím bodem. Chce se mi ptát se "Komu tím prospějete, co?!". Popisy krajiny a říší ve kterých se Geralt pohybuje jsou většinou vágní. Historie chybí. Provázanost a uvěřitelnost Zaklínačova světa chybí. Od začátku do konce mě neopustil pocit že čtu slohovou práci šestnáctiletého kluka.


Celkové hodnocení:
Nečekal jsem příliš, tak jsem se příliš nezklamal. Další díly jsou možná lepší, ale nemám sebemenší chuť je číst. Jako "béčková" fantasy pro teenagery by to asi po cenzuře prošlo.

19.01.2021 2 z 5


Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Pavel Hošek

Zasvěcený vhled do zákulisí Tolkienovy tvorby

Pozitiva:
Kniha popisuje ve svém začátku stručným způsobem Tolkienův život, jeho formativní zážitky a vztahy, zdroje a inspirace jeho tvorby a v dalších kapitolách autor postupně tyto vlivy rozkládá a analyzuje zvlášť s ohledem na stopy vlivu křesťanství a specificky katolictví, aby je na konci zase složil v holisticky podanou reflexi celého Tolkienova života a díla (jež jsou od sebe neoddělitelné) a po tomto důkladném procesu dochází v závěru vlastně k přitakání k Tolkienově vlastnímu výkladu. Kniha je psána vyváženě, konfesně nezatíženě a s upřímným zájmem o pochopení a zhodnocení Tolkienova díla. Poznámkový aparát zahrnuje jak odkazy na valnou část Tolkienova díla, tak i na již vydané životopisy, tolkienistické studie jiných autorů a Tolkienovy dopisy ve kterých sám vysvětloval své pozice. Nad to všechno kniha skutečně poodhaluje "světlo" které prozařuje Tolkienovo dílo a dává nahlédnout do "čarovné říše" natolik, že čtenář zakouší bezmála stejné okouzlení jako při četbě samotného Tolkiena.

Negativa:
Na knize mi lehce vadily snad jen dvě věci. 1) autor má tendenci vyzdvihovat Tolkienovo podivínství a téměř freudovsky hledat kořeny jeho světonázoru v prožitých traumatech čímž vlastně omezuje svobodu a sílu jeho vůle a tím i velikost jeho životních rozhodnutí. 2) k závěru knihy se autor začal poněkud opakovat tím, jak gradoval k závěrečné odpovědi na hlavní otázku které se v knize věnuje.

Celkové hodnocení:
Z knihy jsem upřímně nadšen a žasnu do jaké hloubky autor zašel a jak upřímně a důkladně se snažil na své otázky hledat odpovědi. Pro všechny milovníky Tolkienova díla a zvláště pro ty kteří se sami ptají po vlivech pohanství a křesťanství na obraz Středozemě knihu doporučuji jako povinnou četbu a hodnotím pěti hvězdami.

15.01.2021 5 z 5


Deníky 1938 Deníky 1938 Joseph Paul Goebbels

Když se tvoří dějiny...

Pozitiva:
Kniha podává autentické svědectví "z druhé strany" k událostem kterými gradoval vznik Velkoněmecké říše, především Anschluss Rakouska a znovupřipojení Sudet. Líčí události, nálady obyvatel ve všech zúčastněných zemích, reakce státníků a politiků. Ať si čtenář myslí o osobě pisatele cokoli, Dr. Goebbels byl důvtipný člověk a skvělý pozorovatel a měl přístup k důležitým lidem a důležitým informacím, takže byl přímo "u toho" a mohl se doslova dívat pod ruce velkým státníkům své doby. Nelze nebýt stržen naléhavostí a dramatem popisovaných událostí a jistým nadšením s kterým jsou v deníku vykresleny. Na pozadí těchto velkých změn se odehrává osobní drama o nevěře a věrnosti, přízni a nemilosti a o mocenském boji mezi vlivnými osobami Třetí říše, které je navíc tu a tam vtipně bonmotováno.

Negativa:
Jako u každého deníku. Autor je přirozeně zaujatý co se týče objektivity hodnocení událostí a přes své nepopiratelné schopnosti poněkud přehrává svou roli a snaží se místy zlehčovat zásluhy jiných. Často se vyjadřuje detailně k banalitám a důležité věci přejde stručným zápisem.

Celkové hodnocení:
Narozdíl od jiných knih zabývajících se deníky Josepha Goebbelse, což jsou většinou výběry a komentáře, je tato kniha, zpracovaná k vydání Davidem Irvingem, ponechána v surovém stavu. Nic nevynechává, nic nepřidává. Neříká čtenáři co si má o čem myslet a nesnaží se vykládat myšlenky z roku 1938 optikou z roku 1948 a dále, a i proto hodnotím pěti hvězdami. Čtenář který se o dějiny Třetí říše a druhé světové války nezajímá si ale čtení příliš neužije.

15.01.2021 5 z 5


První nacista: Erich Ludendorff - Muž, jenž Hitlerovi vydláždil cestu k moci První nacista: Erich Ludendorff - Muž, jenž Hitlerovi vydláždil cestu k moci Will Brownell

Rozporuplné líčení zajímavého života vlivného vojevůdce

Pozitiva:
První nacista je v českém jazyce tematicky jedinečná kniha, která je navíc poutavě napsaná, takže se čte snadno a rychle. Většina knihy popisuje Ludendorffovo působení v armádě a to především za první světové války, popis jeho spolupráce s Hindenburgem a vlivu který měl na Císaře a dění v Německu vůbec.

Negativa:
Docela mi vadilo tendenční a rozporuplné hodnocení Ludendorffovy osobnosti - jednou taktický génius, podruhé neschopný velitel bez koncepce, velký nepoměr mezi spoustou negativních vývodů vůči němu, které navíc nejsou ozdrojované, naproti tomu vyzdvihování jeho názorových odpůrců. Dále mě lehce zklamal rozsah knihy. Přestože to název slibuje, čtenář se toho zase tolik nedozví o Ludendorffově práci pro nacistické hnutí, stejně tak chybí detailnější popis názorového rozchodu s Hitlerem. Poválečná léta jsou celkově popsána méně detailně a velký prostor zabírá přisouzení původu mýtu o ráně dýkou (Dolchstoß) Ludendorffovi a jeho vykreslení jako antisemity.

Celkové hodnocení:
Nadšenci do vojenské historie a zájemci o porozumění meziválečné politice si knihu rozhodně užijí, ostatní můžou odebrat jednu hvězdu, ale stále je to ale kniha která vzhledem k tématu stojí za přečtení.

15.01.2021 4 z 5


Muž, který začal druhou světovou válku: Alfred Naujocks: padělatel, vrah, terorista Muž, který začal druhou světovou válku: Alfred Naujocks: padělatel, vrah, terorista Florian Altenhöner

Nacistický James Bond - Agent s povolením zabíjet

Pozitiva:
"Muž, který začal druhou světovou válku" - takto se s velkou nadsázkou tituloval sám Naujocks - je pokusem o všestranné zhodnocení známých faktů o životě Alfreda Naujockse a jeho působení v řadách SS, SD, Waffen-SS i jako nezávislého agenta ve službách RSHA. A je to pokus úspěšný. Naujocksův příběh je zasazen do širšího rámce činnosti tzv. Kielských kamarádů, lidí s podobným příběhem, přibližně stejného věku ve stejné době vstoupili do SS a nalezli dobře placené místo v SD. Naujocksova kariéra byla ovšem i v rámci této skupiny ojedinělá, autor probírá největší akce kterých se Naujocks zúčastnil před válkou a na jejím začátku v ČSR, v Gliwicích, ve Venlo. Stejně tak se velice podrobně věnuje jeho působení ve druhé půli války v Belgii a v Dánsku. Kniha též sleduje Naujocksův poválečný osud a hojně i jeho samotného cituje.

Negativa:
Smutný faktem je, že u některých Naujocksových akcí se už nikdy nedovíme, jestli se skutečně staly, a pokud ano, jestli to bylo tak jak je napsáno. Naujocks o sobě rád vyprávěl, příběhy pozměňoval a přibarvoval, výslechy zajatých Němců také nejsou studnicí věrohodnosti - toto vše ale autor uznává a nechává konce otevřené.
Jak je už v případě popisu osobností tradicí, je Naujocks místy osobnostně, psychologicky a odborně shazován, takže se čtenář musí ptát jak je vůbec možné aby někdo takový dosáhl výsledků jako Naujocks a tolik vyčníval z řady lidí kteří měli podobné možnosti. Ale autorovi je nutno dát k dobru, že je to tentokrát především v citacích z jiných prací. Při morálním hodnocení jeho činů pak schází zasazení do širšího kontextu mimo SD a skupinu Kielských kamarádů, ale také tajných služeb a protiteroristických operací obecně, včetně jejich tehdejších protivníků a současného pohledu na věc ve světle moderního neosobního vedení války.

Celkové hodnocení:
Kniha je zajímavá a čtivá, lze říci, že se autor snaží o vyvážený pohled, nechává promluvit samotného Naujockse i několik lidí jemu nakloněných. Přesto že se zabývá tématem ke kterému neexistuje moc věrohodných zdrojů, působí kniha uceleným dojmem a nevyvozuje zbytečně závěry ke kterým nejsou žádné podklady.

15.01.2021 4 z 5


Pád Gondolinu Pád Gondolinu J. R. R. Tolkien

Pýcha a pád Prvního věku, příběh hrdinství a zrady.

Pozitiva:
Pád Gondolinu završuje celoživotní dílo Christophera Tolkiena, který nám zpřístupnil krásy Středozemě daleko přesahující díla vydaná za života jeho otce. Nelze než litovat, že se J.R.R. Tolkien nedožil doby kdy byl o jeho dílo skutečný zájem a své příběhy ze zklamání nedokončil.
Příběh Tuora a jeho vzestupu z lidského psance na knížete v nejslavnější z legendárních říší elfů je podán rozděleně, ale když si čtenář příběh poskládá a "prožije" v jeho plnosti, tak musí uznat že je to jedna z nejúchvatnějších částí mytologie Středozemě. Tuor je příjemně lidský a Ulmo zase božský, elfové jsou vznešení ale zkostnatělí a pyšní, Morgoth je všehoschopný a na vrcholu svého triumfu. Líčení krajiny, které neustále nutí vracet se k mapě Beleriandu je dechberoucí, patří k tomu nejlepšímu co Tolkien napsal. Epika klíčových momentů příběhu je až děsivá: průchod Bránou Noldor, získání Labutí zbroje ve Vinyamaru, průchod sedmi branami Gondolinu, Maeglinova zrada a jako vrchol všeho líčení zoufalé obrany města a ztracené bitvy a útěku hrstky přeživších po smrti krále Turgona.

Negativa:
Forma kterou je kniha zpracována není nejlepší, aspoň pro běžného čtenáře. Kdyby postupoval Christopher Tolkien stejně jako u Húrinových dětí a jednotlivé úseky příběhu organicky napojil a aktualizoval aby byly kompatibilní s logikou poslední verze, tak by příběh byl mnohem ucelenější a mocnější. Namísto toho zvolil postup spíše jako v "The History of Middle-earth", (které se bohužel nejspíš český čtenář v překladu nikdy nedočká), kdy je téma představeno chronologicky tak jak vznikalo a jak se finální verze rodila a byla uváděna do souvislosti s další látkou. Tyto věci mohl editor vložit do závěru a poznámek kde by si jich Tolkienův milovník užil úplně stejně.

Celkové hodnocení:
Jako milovník díla a myšlenkového světa J.R.R. Tolkiena nemohu jinak, než dát 5 hvězd, protože mi četba přinesla skutečné potěšení. Běžný čtenář si může jednu až dvě odečíst, i tak ale stojí kniha za přečtení.

15.01.2021 5 z 5


Válečný deník 1914–1918 Válečný deník 1914–1918 Ernst Jünger

Okouzlující hrůza - první světová válka očima hrdiny

Pozitiva:
Proměna po dobrodružství toužícího maturanta v heroického důstojníka pěchoty se děje krok po kroku, v kulisách zákopové války, s odbočkami do přírody, na latrínu, k filosofii nebo za děvkami. Všudypřítomná smrt a zkáza nutí prožívat život plnými doušky a dívat se kolem sebe téměř dětskýma očima. A proč to všechno? Možná proto, že je to úděl mužů.
Překladatelka si dala neskutečnou práci a vykreslila nám Jüngera jako živého. Nedokonalého, nebývale lidského. A on tak s její pomocí může i českému čtenáři ve 21. Století sdělit, co to znamená žít, bojovat, milovat, obětovat se a doufat.

Negativa:
Knize se v podstatě nic vytknout nedá. Pokud se ale nedokáže čtenář do příběhu vojáka v zákopech vžít, tak je needitovaná deníková forma ke čtení dost obtížná. Dále si myslím, že nebylo nutné v deníku nechat seznamy brouků které Jünger za války našel a vypreparoval.

Celkové hodnocení:
Po dlouhé době kniha, kterou jsem přečetl do posledního písmene, včetně všech poznámek! Kdo zná Jüngera jen jako lesního chodce, bude překvapen jak jiný dokáže být v deníku, který psal především sám pro sebe. Těším se moc na vydání překladu In Stahlgewittern!!!

14.06.2020 5 z 5


Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho Jakub Drábik

Tragédie muže který předběhl svou dobu, nebo neúspěšný pokus o nastolení diktatury?

Pozitiva:
Příběh sira Oswalda Mosleyho je přesně to, čím se snaží být, příběhem člověka. Jako biografie je kniha velmi obsáhlá a detailní, což svědčí o velkém zaujetí tématem a když k tomu přičtu malou známost Mosleyho osoby a nevelké množství dokumentů a bohatý poznámkový aparát, musím vzdát autorovi hold. Líbí se mi přísně chronologická skladba knihy, autor nepřeskakuje a prochází postupně obdobími Mosleyho života a velice schopně je řadí do kapitol. Jeho působení do vypuknutí 2. světové války je zpracováno skvěle, doba zatčení za války a následující roky kdy se pokoušel vytvořit pravicovou internacionálu už spíše povrchně. Autor dokáže přičíst Mosleymu místy i zásluhy a vyzdvihnout jeho kladné vlastnosti.

Negativa:
Ne tak silně jako je dnes zvykem, ale přece autor nedokáže o kontroverzní osobnosti psát nezaujatě a snaží se od začátku poukazovat na Mosleyho předpokládané charakterové vady a jeho životní příběh interpretuje jako megalomanské úsilí hnané nemocným egem. Ani jednou se nezamyslel nad tím, zda měl vůbe Mosley možnost konat jinak, aby dosáhl většího úspěchu v politice a zároveň zůstal věrný svým zásadám. Velmi mě mrzí, že v knize není uceleně reprodukován a vysvětlen Mosleyho politický program a to ani v období BUF, kterému se věnuje větší část knihy. Je poměrně nešťastně odbyt poukazy na to od koho kterou myšlenku Mosley převzal, nebo jakého tématu se chytil v té které předvolební kampani. Celkově i dost zapadly Mosleyho velké a inovativní myšlenky týkající se hospodářství a politického uspořádání - mnoho z nich bylo nakonec přeci realizováno, ikdyž s jiným záměrem, jako třeba stavbu tunelu pod kanálem La Manche. V neposlední řadě jeho názory na imigraci do Británie je zajímavé hodnotit prizmatem dnešního stavu. Člověk se pak musí ptát zda selhal Mosley, nebo britská společnost jako celek.

Celkové hodnocení:
Jako tematicky a kvalitou zpracování jedinečnou knihu všem doporučuji k četbě, ať už jako dokument o meziválečném uspořádání ve Spojeném králoství, nebo exkurzi do života neobyčejného muže který v životě nasekal spoustu chyb.

05.04.2020 4 z 5


Český Mythus Český Mythus Emanuel Vajtauer

Hledání pravdy v národních dějinách

Pozitiva:
Český mythus je Advocatus Diaboli v procesu vytváření dějinného (a mytologického) vnímání české národní existence tak jak je od roku 1918 udržován. Předvádí naše dějiny v kontextu celé evropské civilizace v jejich celistvosti. Vysvětluje jak bylo vůbec možné že náš kmenový a posléze národní stát vznikl a udržel se do moderní doby. Popisuje vlivy které formovaly naši existenci etnicky, kulturně, nábožensky i mocensky. Vyloženě boří mýty Národního obrození a První republiky a vykresluje náš národ ne jako osamocenou pevnost národní svébytnosti uprostřed moře nepřátel, ale jako nedílnou a důležitou součást středoevropského prostoru, která je sjednocena s okolím kulturou, vírou, politickými svazky a přesto nebo proto si zachovává svůj jazyk a vědomí etnické samostatnosti.

Negativa:
Vzhledem k dějinné situaci v době sepsání je kniha psána přiliš servilně vůči Němcům, což v dnešní době působí poněkud nepatřičně. Kniha se bohužel nevěnuje různým historickým obdobím stejně kvalitně, zláště doba novověku a existence Českých zemí v rámci Habsburské říše by si zasloužily lepší zpracování. Hodnocení návaznosti Husitství a Luterství a hodnocení druhého jako dležitého prvku mezinárodního porozumění je docela nepřesné a spíš vypovídá o protiřímském založení autora.

Celkové hodnocení:
Kniha by měla být součástí povinné četby na školách, společně s knihami od Josefa Pekaře by mohla posloužit k realistickému uchopení našich dějin a z toho plynoucí změně našeho myšlení směrem od úzkého rozhledu ústícího v dichotomii podlézavosti a šovinismu (v knize chytře nazvaného Boleslavský komplex) k nadhledu a k hrdosti na skutečně velká období našich dějin a osobnosti evropského i světového významu, které naše země zrodila.

03.04.2020 4 z 5