První nacista: Erich Ludendorff - Muž, jenž Hitlerovi vydláždil cestu k moci

První nacista: Erich Ludendorff - Muž, jenž Hitlerovi vydláždil cestu k moci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434692/bmid_prvni-nacista-erich-ludendorff-muz--VIO-434692.jpg 4 8 3

Kniha se věnuje dnes nepříliš známé osobnosti Ericha Ludendorffa, jednoho z nejvlivnějších německých vojenských představitelů za první světové války, který byl do značné míry zodpovědný za neúprosné vedení bojů plynoucích z přehnaných ambic německých představitelů, které zapříčinily vysoké ztráty na životech. Autoři sledují počátky jeho kariéry, úspěch v bitvě u Lutychu, spolupráci s Hindenburgem i nezdařené ofenzívy provázené diplomatickými skandály. Ludendorff byl vlivným šiřitelem konspiračních teorií a uvedl do oběhu legendu o ráně do zad, podle níž Německo nebylo poraženo, nýbrž zrazeno Židy. Autoři představují Ludendorffa coby muže, jenž dodal vznikajícímu nacistickému hnutí legitimitu a nasměroval Německo do další světové války. Nejde o tradiční životopis, autoři se soustředí na vybrané okamžiky Ludendorffova působení a zasazují je do širšího kontextu evropského dění.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

The First Nazi, the Life and Times of General Erich Ludendorff of Germany , 2016


více info...

Přidat komentář

AngleTyphoon
28.03.2022 4 z 5

Velmi poutavé čtení o jednom z největších generálů minulého století. Více takto čtivých historicky zaměřených knih. Američané zkrátka psát pro běžné lidi umí. Jednom negativum za mě, na konci knihy jakoby autorům došel dech (tlačil je nakladatel s dopsáním), a tak vše již řečené zopakovali třikrát, přestože některé aspekty L. života mohli a měli vzhledem k titulu knihy rozebrat více.

trautenberk
15.01.2021 4 z 5

Rozporuplné líčení zajímavého života vlivného vojevůdce

Pozitiva:
První nacista je v českém jazyce tematicky jedinečná kniha, která je navíc poutavě napsaná, takže se čte snadno a rychle. Většina knihy popisuje Ludendorffovo působení v armádě a to především za první světové války, popis jeho spolupráce s Hindenburgem a vlivu který měl na Císaře a dění v Německu vůbec.

Negativa:
Docela mi vadilo tendenční a rozporuplné hodnocení Ludendorffovy osobnosti - jednou taktický génius, podruhé neschopný velitel bez koncepce, velký nepoměr mezi spoustou negativních vývodů vůči němu, které navíc nejsou ozdrojované, naproti tomu vyzdvihování jeho názorových odpůrců. Dále mě lehce zklamal rozsah knihy. Přestože to název slibuje, čtenář se toho zase tolik nedozví o Ludendorffově práci pro nacistické hnutí, stejně tak chybí detailnější popis názorového rozchodu s Hitlerem. Poválečná léta jsou celkově popsána méně detailně a velký prostor zabírá přisouzení původu mýtu o ráně dýkou (Dolchstoß) Ludendorffovi a jeho vykreslení jako antisemity.

Celkové hodnocení:
Nadšenci do vojenské historie a zájemci o porozumění meziválečné politice si knihu rozhodně užijí, ostatní můžou odebrat jednu hvězdu, ale stále je to ale kniha která vzhledem k tématu stojí za přečtení.


jan7940
12.05.2020 4 z 5

Vesměs souhlasím s recenzí uživatele trautenberk. Jen doplním, že je na knize znát "americká ruka" autora - evropští historici píší trochu jiným způsobem, avšak po přečtení jsem měl z knihy poměrně dobrý pocit a nenašel jsem na ní nic vyloženě špatného.

Štítky knihy

generálové vojenští velitelé

Autoři knihy

Will Brownell
americká

Kniha První nacista: Erich Ludendorff - Muž, jenž Hitlerovi vydláždil cestu k moci je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit10x