Japonská bojová umění

Japonská bojová umění https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415015/bmid_japonska-bojova-umeni-ipL-415015.jpg 5 34 30

Kniha je určena všem zájemcům o bojová umění a také těm, kteří chtějí proniknout hlouběji do japonské kultury. Velká pozornost je věnována historickým reáliím a souvislostem, zbraním samurajů, neobvyklým dovednostem i pomůckám, které musel středověký bojovník ovládat, pokud chtěl přežít v každodenním boji na život a na smrt.

trautenberk
trautenberk
12.07.2021 5 z 5

Přehledná encyklopedie bojových umění starého Japonska

Pozitiva:
Kniha Japonská bojová umění je encyklopedií v pravém slova smyslu. Nabitá velmi přehledně řazenými a srozumitelně vysvětlenými informacemi. Autora musím pochválit za skvělou práci s textem - na to jak náročné a informačně objemné téma zpracoval, je kniha úžasně čtivá. Detailů a příkladů včetně obrázků je dost aby text měl informativní hodnotu, ale zase ne moc, aby kniha neztratila přehlednost a encyklopedický charakter.
Narozdíl od většiny podobné literatury se autor věnuje nejen umění boje s různými zbraněmi i beze zbraně, ale i nebojovým dovednostem, které s bojem ale přímo souvisely a souvisejí - např. jízdě na koni, plavání, první pomoci nebo duchovním aspektům včetně ochranných rituálů.

Negativa:
Vadily mi při čtení jen dvě věci, které by si zasloužily v případném dalším vydání "doladit":
1) na konci každé kapitoly jsou přehledy škol které se danému umění věnují, případně přehledy hlavních technik, ty však téměř nikdy nejsou přeloženy do češtiny, což je při populárně-naučném charakteru knihy škoda.
2) na samém konci knihy je sice obsáhlý seznam zdrojů, který je ovšem bez výjimky v japonštině, ze kterého si bohužel nevezmu nic (a troufám si domýšlet že ani většina ostatních čtenářů). Chápu že autor nemusel používat literaturu v jiných evropských jazycích, ale byl bych vděčný například za informace o existenci překladů zmiňovaných pramenů nebo jejich částí.

Celkové hodnocení:
Skvělá, přehledná, informacemi nabitá kniha která nemá obdoby. Jsem rád že ji mám v knihovně a vzhledem k tomu co autor nastínil o svých znalostech z oboru doufám, že budou následovat další práce na toto téma, tematicky užší, ale obsahově hlubší.

Brachypelma
Brachypelma
13.02.2021 5 z 5

Zajímavé detaily ohledně bojového umění..


pavel7772
pavel7772
27.08.2020 5 z 5

Japonsko mě vždy fascinovalo , mým přáním je se tam někdy podívat . Jelikož jsem fanouškem videoher kterého zaujala povedená historická hra Ghost of Tsushima odehrávající se ve 12 století a tak jsem usoudil že by mě zajímala i kvalitní kniha na tato témata . Hledal jsem na internetu a narazil jsem na tuto knihu . Po přečtení zdejších komentářů jsem věděl že to je to co hledám. Evidentně to nejlepší co může být na českém trhu.

JirkaVaňas
JirkaVaňas
04.05.2020 5 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek a ačkoliv se o tradiční bojová umění příliš nezajímám, velmi mě zaujala. Obsahuje spoustu taktik, metod a postupů, které jsou zcela aktuální i dnes. Popsána jsou i takové věci jako příprava jedů atp. Hodně témat v knize rozhodně stojí za zamyšlení i v dnešní době, kdy už bojuje poněkud jinak. Ačkoliv nevlastním katanu ani japonské kimono, a věnuji se jenom střelbě, přežití a moderním formám boje, přesto byla pro mě kniha velmi přínosná.

knihomol76854
knihomol76854
02.05.2020 5 z 5

Bude i druhý díl, prosím? Rád bych si ho přečetl. Je u nás málo odborníků, kteří něčemu rozumějí a ještě méně těch, kteří jsou schopní a ochotní o tom dobře psát.

SamuraiJack
SamuraiJack
15.04.2020 5 z 5

Super kniha. Obsahuje úplně všechno a ještě mnoho navíc. Není co dodat :-)

SamuraiJack
SamuraiJack
15.04.2020 5 z 5

Výborná kniha, něco takového jsem dlouho hledal. Je tam doslova vše od A do Z a ještě mnohem víc :-)

milujuknihy836
milujuknihy836
29.12.2019 5 z 5

Knihu jsem dostala k Vánocům pod stromeček. Jsem teprve v polovině (je opravdu velká) a jsem mile překvapená. Zajímám se o vše kolem Asie, Japonska a samurajů a tahle kniha je přesně to, co jsem hledala. Děkuji autorovi za pěkné dílko, muselo to dát opravdu moc práce. Věřím, že i druhá polovina knihy bude stejně dobrá a těším se na další tvorbu z pera pana Nowaka :-)

Shepard001
Shepard001
21.12.2019 5 z 5

Bomba. Ani jsem netušil co všechno existuje nebo existovalo, čím vším se samurajové museli zabývat. Znalosti autora jsou excelentní. Vyměnil jsem si s panem Nowakem několik e-mailů, chtěl jsem se doptat na některé věci, které mi nebyly úplně jasné. Ten chlap je snad chodící encyklopedie :-) Kniha prý původně měla 970 stran, ale postupně ji autor "ořezával", aby tam bylo jen to nejdůležitější. Domníval jsem se, že jde o zcela vyčerpávající knihu o všem, co se japonských bojových umění týká. Autor mě však vyvedl z omylu - z jeho pohledu jde jenom o základní přehled, jakýsi "úvod" do problematiky. Budou prý i další knihy tohoto typu, takže se brzy máme na co těšit. Knihu vřele doporučuji všem i přes poněkud vyšší cenu.

hanuman
hanuman
15.12.2019 5 z 5

Bomba! Koupil jsem knihu tátovi k Vánocům a sám se do ní začetl. Nakonec jsem si jí nechal a tátovi koupil ještě jednu :-) Kniha je výborná, obsahuje strašná kvanta informací. Neuvěřitelný, před autorem upřímně smekám. Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o bojová umění, a nejenom japonská.

jaja_a_paja
jaja_a_paja
27.11.2019 5 z 5

Super počtení, naprostá pecka. Něco takového tady už dlouho chybělo. Autor má neobvyklý a svérázný přístup jak ke zpracování jednotlivých témat, tak i k distribuci vlastních knih. Lze je koupit jenom na jeho e-shopu, nedodává ani jiným prodejcům, ani knohovnám atp. Podle náznaků z různých facebookových konverzací atp. se chystají velké věci, takže se už moc těším na další knihy z pera pana Nowaka :-)

shaolin1866
shaolin1866
11.11.2019 5 z 5

Super rozsah, kniha zdaleka není jenom o bojových uměních Japonska, je tam hodně přesah i do Číny, Filipín, Thajska. Různé historické souvislosti, hodně geopolitických poznámek. Žádná romantika, hodně drsný exkurz do tvrdé reality středověku. Autor má osobitý a zajímavý styl psaní, obrovské znalosti, klobouk dolu. Kniha se mi moc líbila a těším se na další. Děkuji autorovi za pěkný a odvážný počin :-)

cvicitel089
cvicitel089
11.11.2019 5 z 5

Super. Mohu jen doporučit. Není co dodat!

kung-filosof
kung-filosof
03.11.2019 5 z 5

Výborná kniha. Něco takového tady dlouho chybělo. Jsem v půlce, kniha je opravdu rozsáhlá. Alespoň budu mít co číst o dlouhých zimních večerech. Oceňuji autorův nadhled, humor a lehkost s jakou i velmi složitá témata dokáže vysvětlit tak, že je pochopí naprostý laik nebo třeba i desetileté dítě. Super!

jirka_karas
jirka_karas
01.11.2019 5 z 5

Výborná kniha, nemám co vytknout. Přečetl jsem doslova jedním dechem. O Vánocích ji budu číst znovu. Těším se na další díl. Kdy bude, autore? :-)

danuska848
danuska848
01.11.2019 5 z 5

Knížka je výborná. Dostala jsem ji k narozeninám. Miluji japonskou kulturu, tradiční umění, příběhy ze starého Japonska, bojové umění atp. A tahle kniha přináší informace o tom všem v míře vrchovaté. Upřímně doporučuji všem, kteří se zajímají o samuraje, bojová umění nebo Japonsko a jeho dějiny obecně :-)

urhen1
urhen1
22.10.2019 5 z 5

Super kniha. Poněkud dražší, ale všimnul jsem si, ža často mají zajímavé slevy, takže stačí si počkat. P.S.: Autor slibuje, že budou i další díly :-)

laco.michajlov
laco.michajlov
18.10.2019 5 z 5

Super kniha, bol som naozaj prekvapený kvalitou. Odporúčam.

siaga_shotgun
siaga_shotgun
17.10.2019 5 z 5

Super počtení. Dovolím si malou hyperbolu - je úplně zbytečné kupovat cokoliv jiného co u nás kdy na toto téma vyšlo - stačí Vám tahle kniha. A ještě dostanete asi 50% informací navíc. A to vůbec nepřeháním. Kniha je super a postavím na ní svojí bakalářskou práci. Děkuji autorovi za zdařilé dílko.

LonelyRonin
LonelyRonin
17.10.2019 5 z 5

Skvěle. Něco takového jsem dlouho hledal. Kvanta informací, žádné mlácení prázdné slámy, oblbování čtenářů atp. Nevím jak dlouho se s tím autor dělal, ale muselo to dát strašně moc práce. Klobouk dolů a těším se na další :-)