O historii

O historii https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252704/mid_o-historii-252704.jpg 4 4 3

Plútarchos (po 45-po 120) z řecké Chairóneie patří k nejznámějším jménům antické literatury. Proslavily ho především Životopisy slavných Řeků a Římanů (vyd. v AK 2006 a 2007), v nichž vylíčil životní osudy významných řeckých a římských osobností. Mimoto je autorem více než dvou set drobnějších děl, jež věnoval nejrůznějším, především etickým otázkám lidského života (v AK soubory O lásce a přátelství, 1987, O politické činnosti, 2014). Z nich čerpá i svazek O historii, obsahující čtyři pojednání, věnovaná nejslavnějším obdobím a nejproslulejším představitelům řecké a římské historie (O Štěstěně Římanů, O Štěstěně či Zdatnosti Alexandra, Proslavili se Athéňané více ve válce než v umění?). Plútarchos líčí, jak se přitom uplatnila bohyně Tyché (Štěstěny) soupeřící s Areté (Zdatností) a dokládá řadu příkladů z dějin politických a dějin umění.... celý text

Přidat komentář

trautenberk
24.11.2021 4 z 5

O historii nehistoricky aneb Vrtochy Štěstěny

Pozitiva:
Tentokrát nám edice Antická knihovna předkládá část Plútarchových kratších textů známých pod názvem Moralia, které se týkají historických témat. Knihu jsem přečetl až po "Životopisech" z pera stejného autora a musím i zde ocenit jeho příjemný a čtivý jazyk. Jsme seznámeni s vzájemným poměrem mezi personifikacemi Štěstěny a Zdatnosti a jejich vlivem na jednotlivé národy či osobnosti.
Postupně se věnuje Římanům, Alexandrovi, Athéňanům (u nichž se zamýšlí zda se proslavili více bojem a statečností či uměním!). V knize nejde o historickou přesnost, ale o poučení a vysvětlení ctností které nezávisí na šťastných okolnostech. Samozřejmostí je obsáhlý a přehledný aparát vysvětlivek.

Negativa:
Narozdíl od "Životopisů" nemá Plútarchos takový prostor rozvinout téma do šířky ani do hloubky. Je otázka, zda si kniha zasloužila vzhledem k rozsahu vlastní svazek, osobně bych ji spíše spojil s předcházejícím svazkem "O politické činnosti".

Celkové hodnocení:
V rámci Antické knihovny rozhodně jedna z více čtivých knih, tématem zajímavá, rozsahem nenáročná, pro začátečníka ideální. Pro protřelé milovníky dávno minulého světa je to neopominutelná nutnost. Hodnotím 4* protože s "Životopisy", které jsou rozsahem i kvalitou legendární, se přeci jen srovnat nedá.

visisb
21.04.2021

Překlad Pavla Olivy obsahuje čtyři související pojednání o historii jež spojuje personifikovaná Štěstěna (Tyché) a Zdatnost (Areté). Ty dvě spolu na jednu stranu soupeří, ale v něčem se i doplňují. Historických postav je jinak jmenováno mraky, až se v tom neodborník ztrácí, ale mezi nimi přece jen vyniká Alexandr Makedonský, jemuž jsou věnována hned dvě pojednání (druhé a třetí). Poněkud mě překvapilo, že jej Plútarchos vnímá jako filosofa a to dokonce významnějšího než ostatní, filosofa, který filosofuje skrze činy. Helénistická "globalizace", kterou nastartoval, je považována za velký přínos. V závěrečném pojednání "Proslavili se Athéňané více ve válce než v umění?" idealista Plútarchos argumentuje takřka materialistickým způsobem, že vojevůdci a úspěšní válečníci a státníci (Miltiádes, Periklés, Themistoklés či dokonce Alkibiades aj.) jsou těmi, kdo šíří slávu Athén, kdežto autoři uměleckých děl z jejich činů jen tyjí, a bez nich by nebyli ničím. To je třeba považovat za poněkud jednostranný pohled, protože právě tak je možné tvrdit, že bez uměleckého ztvárnění a zvěčnění v díle, by historické události byli událostmi jen sotva. To si myslím v archaickém a možná ještě i v klasickém období uvědomovali mnohem lépe.


martin č.
22.04.2016 4 z 5

Šáhl jsem po této tenké knížečce, protože mne zatím odrazuje tloušťka známějších Plutarchových životopisů. A ano, Plutarchos nebyl historik, spíš takový starověký beletrista či novinář, který nám předkládá své názory na klasické starověké postavy a témata. Alexandra Velikého tedy např. chválí (a považuje za velkého filosofa) za jeho nošení perských šatů apod, protože tím sbližoval (nevýznamnou věcí) národy. Stejně tak polemizuje nad personifikovanými božstvy Římanů – Štěstěnou a Udatností. Dobrý pohled do tehdejšího myšlení.