Deníky 1938

Deníky 1938 https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95542/bmid_deniky-1938-Mrx-95542.jpg 3 14 4

Autentický deník jednoho z nejvyšších pohlavárů nacistického Německa, ministra propagandy. Pro nás jsou zajímavé zejména zápisky z roku 1938, například poznámky na téma jak je důležité, aby Němci získali tajně do vlastnictví některé francouzské noviny (jak překvapivé, že se v nich pak začaly objevovat články proti spojenectví s Československem) nebo o tom, že Hitler považoval prezidenta Beneše za velmi nebezpečného protivníka.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Dialog
Originální název:

Das Tagebuch 1938 , 1938


více info...

Přidat komentář

trautenberk
15.01.2021 5 z 5

Když se tvoří dějiny...

Pozitiva:
Kniha podává autentické svědectví "z druhé strany" k událostem kterými gradoval vznik Velkoněmecké říše, především Anschluss Rakouska a znovupřipojení Sudet. Líčí události, nálady obyvatel ve všech zúčastněných zemích, reakce státníků a politiků. Ať si čtenář myslí o osobě pisatele cokoli, Dr. Goebbels byl důvtipný člověk a skvělý pozorovatel a měl přístup k důležitým lidem a důležitým informacím, takže byl přímo "u toho" a mohl se doslova dívat pod ruce velkým státníkům své doby. Nelze nebýt stržen naléhavostí a dramatem popisovaných událostí a jistým nadšením s kterým jsou v deníku vykresleny. Na pozadí těchto velkých změn se odehrává osobní drama o nevěře a věrnosti, přízni a nemilosti a o mocenském boji mezi vlivnými osobami Třetí říše, které je navíc tu a tam vtipně bonmotováno.

Negativa:
Jako u každého deníku. Autor je přirozeně zaujatý co se týče objektivity hodnocení událostí a přes své nepopiratelné schopnosti poněkud přehrává svou roli a snaží se místy zlehčovat zásluhy jiných. Často se vyjadřuje detailně k banalitám a důležité věci přejde stručným zápisem.

Celkové hodnocení:
Narozdíl od jiných knih zabývajících se deníky Josepha Goebbelse, což jsou většinou výběry a komentáře, je tato kniha, zpracovaná k vydání Davidem Irvingem, ponechána v surovém stavu. Nic nevynechává, nic nepřidává. Neříká čtenáři co si má o čem myslet a nesnaží se vykládat myšlenky z roku 1938 optikou z roku 1948 a dále, a i proto hodnotím pěti hvězdami. Čtenář který se o dějiny Třetí říše a druhé světové války nezajímá si ale čtení příliš neužije.

Pavelpi
10.08.2018 2 z 5

Mistr propagandy v Německu.Lepší se už od té doby ani nenašel.Ale to co propagoval to bylo zločinné a rasistické.Vždycky si kladu otázku,jak se tak inteligentní a pracovitý člověk mohl nechat zblbnout a věřit tomu,že co dělá je správné a potřebné.


Mimir
25.07.2018

Štylisticky to nemožno hodnotiť, pretože je to denník a obsahovo mi prišli osobné zápisky majstra persuázie a demagogizácie celkom zaujímavé. Mnoho ľudí sa ešte dnes pozastavuje nad otázkou: "ako je možné, že bol nemecký národ hluchý k zločinom nacistov a ignoroval agresívnu politiku?" Odpoveď nie je, že pred zločinmi prižmúril oči ako daň za bezstarostný a prekvitajúci život, odpoveď je, že Joseph Goebbels vykonával svoju prácu tak dôsledne, že bez neho, by Hitler ani len nevykonal svoje prvé kroky ( anšlus Rakúska a České sudety) bez negatívnej odozvy národa, ktorá bola zažehnaná obratnosťou práve ministra propagandy. Z denníka cítiť nadradené sebavnímanie, ktoré pôsobí ako balzam pre jeho dušu. Tú od roku 1914, ktorý mu priniesol sklamanie vo forme odmietnutia do náboru kvôli zmrzačenej nohe, trápil komplex menejcennosti. Obávam sa, že nadpriemerne inteligentní trpitelia komplexu menejcennosti sa stávajú skutočne nebezpečnými, práve v okolnostiach, kedy dostanú do rúk moc.

Filatov
25.04.2014 5 z 5

Tohle bylo nahlédnutí do duše ďábla, ze kterého prostě čišela nenávist vůči těm, kteří nevěří v ideologii nacismu a zejména nenávistná vůči Čechům. Zároveň zde bylo krásně vidět, jak JG opravdu věřil, jak je v roce 38 Německo mocné a že jednou opravdu ovládne celý svět.