Totus Totus komentáře u knih

☰ menu

Vedení Duchem Božím Vedení Duchem Božím Kenneth E. Hagin

„Nepohne se mnou to, co cítím. Nepohne se mnou to, co vidím. Pohne se mnou pouze to, čemu věřím“ (Smith Wigglesworth). Autor v knize pěkně nastiňuje svou zkušenost s Duchem svatým i své zázračné uzdravení, které vedlo k jeho obrácení. Hovoří o třech způsobech, skrze které nás Bůh vede (vnitřní svědectví, vnitřní hlas a hlas Ducha svatého). Velice trefně od sebe rozlišil pojmy tělo, duše a ducha. Úskalím knihy může být autorova snaha dostat čtenáře tam, kde je duchovně on, což vůbec není snadné (a nejsem si jistý, zda si to autor dostatečně uvědomuje, byť chápu, že jeho zkušenost je odlišná). Přesto je však jeho svědectví pro věřícího povzbuzením, jak Bůh může působit v lidském životě.

04.10.2023 4 z 5


Pramen dokonalé útěchy Pramen dokonalé útěchy Michal Altrichter

Kniha proniká jednak na hloubku dvou svátostí a pak se zamýšlí nad kázáním přítomném ve mši svaté. Jedná se v podstatě o dílo, které chce čtenáře přivést k osobní reflexi nad prožíváním těchto tří skutečností.

Ke každému tématu autor nejprve nabízí cenná zamyšlení (např. "eucharistie je nejpůsobivějším znamením Pánova milování naší existence" nebo "pohled na svátosti primárně neodhaluje naši technickou nevybavenost, ale to, jak Pán vítězně prochází našimi životy a také působí v ostatních lidech"). Celou knihou se prolíná tématika důležitosti srdce (např. Ježíšovo Srdce "pulzuje ve svátostech"). Každé téma obsahuje především řadu otázek, které mají vést čtenáře ke zpytování svědomí.

04.06.2022 5 z 5


Směrem k jádru Směrem k jádru Amedeo Cencini

Knihu vystihuje několik slov v úvodu: Člověk má uskutečnit vnitřní putování do osobního středobodu a odhalit, jak se plán Otce může dovršit i v jeho vlastní existenci. Knížka klade důraz na nalezení pravého a trvalého středobodu, který objevuje ve smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (důležitá je jistě otevřenost a bezpředsudkovost). Knížka není špatná, obsahuje pěkné a přínosné myšlenky. Mně osobně však tolik neoslovila (neobsahovala pro mě nové podněty). Přesto je jakýmsi krátkým a svižným shrnutím důležitého tématu.

14.03.2022 3 z 5


Život sv. Antonína Poustevníka Život sv. Antonína Poustevníka Athanasius

„Radostným srdcem zkrásní tvář, kdežto trápení srdce ubíjí ducha“ (Př 15,13).

Tato knížka pojednává o životě svatého Antonína Velikého, který ještě jako mládenec odešel žít do samoty a většinu svého života prožil na poušti. Proč tam šel? Aby se více sjednotil s Bohem. Je pravda, že některé pasáže knížky můžou na dnešního čtenáře působit nereálně a čitatel tak začne neprávem považovat dílo za pohádku, báji nebo starověký styl fantasy literatury. Mám na mysli Antonínův zápas s ďábli, kteří se ho snažili odradit od jeho asketického způsobu života. Přesto toto dílo má svoji hodnotu, protože právě skrze tyto barvité pasáže si můžeme uvědomit, že pokušitel (ďábel) skutečně existuje a naším úkolem je se mu postavit na odpor a usilovat o dobro. A tak tento světec svým životem vydává svědectvím a ukazuje, že Boží milost je silnější než ďáblovy nástrahy. Pokud tedy podstoupíme boj se zlem s důvěrou v Boží pomoc a ochranu a přijmeme svoji omezenost, můžeme se opravdu stát svobodnými, pochopit smysl naší existence a objevit ve svém nitru poklad.

Mně se tato knížka celkem líbila a četla se dobře. Doporučuji všem, kteří se rádi dozvědí něco více o tomto světci, o jeho myšlení nebo o způsobu života mnichů, kteří žili na poušti (2. pol. 2. stol. - 5. stol.).

09.12.2021 4 z 5


Zralost není luxus Zralost není luxus Josef Maureder

Je důležité se rozhodnout pro takové povolání, v němž budu více milovat. "Moje pomíjivost touží po vytvoření takového životního projektu, jehož smysluplnost přetrvá i po smrti." (K. Demmer)

Jezuitský kněz zde pojednává o důležitých prvcích, které bychom neměli v životě opomenout, a které nám mohou pomoci žít život naplno. Usilovat o vnitřní soulad, vytvářet vztahy, otevřenost vůči celé realitě, žít přítomnost, mít chuť učit se, budovat zdravý úsudek, přijmout sám sebe, snažit se dívat na věci pozitivně atd. Ve všem samozřejmě počítá s Bohem, a právě ono poznání, že člověk je milován, má být pro nás výzvou a hnací silou k překonávání strachů a výzev, které život klade a které nás mohou posunout dál.

Kniha se mi líbila a vnímám ji jako takové volné pokračování autorova dřívějšího díla Porozumět Božímu volání, které mně přišlo o něco lepší a obohacující. Přesto i zde se nacházejí pěkné myšlenky a autor tak od tématu povolání přechází k zrání člověka.

27.11.2021 4 z 5


Sedem dní, ktoré rozdeľujú svet: Vznik vesmíru podľa knihy Genezis a modernej vedy Sedem dní, ktoré rozdeľujú svet: Vznik vesmíru podľa knihy Genezis a modernej vedy John C. Lennox

"Země nemusí být ve středu fyzického vesmíru, aby byla středem Boží pozornosti." Bůh stvořil vesmír pro člověka - je vrcholem stvoření. Není produktem slepých neřízených procesů. Je na něm něco výjimečné...

Knihu jsme si rád přečetl, protože si myslím, že John Lennox je osobnost, která se snaží budovat mosty tam, kde by je jiní zbořily. Ukazuje na skutečnost, že biblická verze stvoření není v rozporu s vědeckým výzkumem, ale naopak lze nejít mnoho paralel. Kniha se čte samozřejmě obtížněji, protože nemáme český překlad a zřídka obsahuje náročnější pasáže, byť je napsána stylem určeným široké veřejnosti a obsahuje přínosný a ucelený pohled na dané téma.

27.11.2021 4 z 5


Templáři Templáři Barbara Frale

Velmi zajímavá kniha shrnující fenomén Templářského řádu. Stručně, výstižně a poutavě líčí příčiny, které vedli ke vzniku nejvýznamnějšího vojenského řádu, jehož působení zahrnovalo necelé 2 století, který přitom ovlivnil spoustu nadcházejících generací. Dílo líčí zrození řádu, jehož disciplína a morálka převyšovala veškeré ostatní armády. Zahrnuje i jednotlivé křížové výpravy a jiné historické okolnosti, které měly dopad na fungování řádu. Končí se zánikem řádu, na jehož pozadí stálo velké množství intrik francouzského krále Filipa Sličného proti templářům.

26.03.2021 5 z 5


Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

Knihu jsem přečetl po druhém shlédnutí filmu Mlčení (2016), který mě oslovil. Dílo se mi moc líbilo (z více důvodů):
1) Obsahuje poutavý a dobrodružný příběh kněze, který svůj vztah s Ježíšem se snaží žít naplno („Tak jak muže okouzluje tvář milenky, tak mne neustále přitahuje tvář Kristova.“). Samozřejmě se nabízí i otázka, nakolik byly jeho představy o Bohu, jeho vůli a záměrech pravdivé.
2) Kniha obsahuje duševní boj hlavní postavy a její vnitřní utrpení při střetu s mučednictvím („Pane, jak při tom všem můžeš mlčet?“).
3) Čtenář se dozvídá o historické události, která představovala velké utrpení japonskému obyvatelstvu (myslím si, že není až tak známá). Kniha se zřetelně zmiňuje o tomto krutém pronásledování obyčejných křesťanů.
Citát, jež ke konci pronesl hlavní hrdina - může být drobným spoilerem! - přesto stojí za zmínku: „Abych poznal tuto lásku, musel jsem projít tím vším, až do dnešního dne. Pán nemlčel. A i ve chvílích, kdy se mi zdálo, že mlčí – celý můj život o něm mluvil…“

27.01.2021 4 z 5


Cid a jeho věrní Cid a jeho věrní Václav Cibula

O odvážném a neohroženém španělském hrdinovi, mnohdy místy přikrášlené, přesto zábavné a trochu i úsměvné dílo. Vypráví o něm jako bojovníku ("ten, který se narodil ve šťastnou hodinku"), jež byl zkázou pro Maury a vždy obdržel po boji obrovskou kořist. Kniha se mi líbila, je čtivá a jistě pobaví.

27.01.2021 4 z 5


Svätý Ján z Kríža Svätý Ján z Kríža Reinhard Körner

Kniha se mi velmi líbila, protože podává nádherný obraz světce, který je bezesporu velkým vzorem. Především si cením jeho zápalu v službě druhým i v době utrpení od vlastních bratrů. Kniha je mírně náročnější oproti dílu Oheň lásky, kde se snaží vykreslit životopis světce poutavějším způsobem. Zde se autoři opírají více o podložená fakta.

27.01.2021 4 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Velice úsměvné a humorné dílo, které, si myslím, stojí za přečtení. Krásné ztvárnění a personifikace neřesti "lakomství" v podobě Harpagona, jehož předmětem zájmů není nic jiného než jen peníze a bohatství. Knížka má poměrně jasné poselství - chamtivost a honba za penězi v konečném důsledku ničí člověka a nejen jeho. Může být nakonec takový člověk doopravdy šťastný?

27.01.2021 5 z 5


Nebe začíná v tobě Nebe začíná v tobě Anselm Grün

Knížka mě velmi zaujala a oslovila. Podává čtenáři návod a rady, jak žít život, aby byl prožitý dobře se správnými hodnotami. Jak poznat sám sebe? Jaké prostředky zvolit pro dosažení cíle našeho pozemského putování? Právě tímto se kniha zabývá a ukazuje na cestu, která nás přivede k objevení samotného nebe již ve svém srdci. Inspirována životem a praxí pouštních Otců.

27.01.2021 5 z 5


Neboj se! Neboj se! Anton Kner

Knížka se mi celkem líbila. Autoři se v ní zamýšlí nad skutečností strachu a především úzkosti. V podstatě říkají, že si úzkostí musí projít každý - jedná se o běžnou věc. Nicméně jsou i úzkosti závažnější, které je potřeba léčit a snažit se ránu z minulosti uzdravit.

27.01.2021


Cesta čekání, Cesta pokoje, Cesta moci Cesta čekání, Cesta pokoje, Cesta moci Henri J. M. Nouwen

Krátké úvahy a zamyšlení nad podstatou čekání, které je pro člověka důležité a vede k vytrvalosti a trpělivosti na cestě, pokoje, který je potřeba získat a snažit se o něj usilovat, a moci. Kniha mně přišla jako jednoduché zamyšlení nad těmito tématy. Není špatná.

27.01.2021 3 z 5


Cesta ke světlu. Odkaz Břetislava Kafky Cesta ke světlu. Odkaz Břetislava Kafky Jan Laštovička

Pomocí uvedení člověka do stavu bezvědomí, psychotronik Břetislav Kafka dokázal existenci Boha a duše, když komunikoval s vědomím člověka a pronikal do hlubších tajemství...

Je těžké posoudit tuto knihu (nemám znalosti o těchto věcech překračující lidský rozum ani nějakou vlastní zkušenost). Kniha se mi na jednu stranu líbila a byla jakýmsi zajímavým obohacení a rozšířením obzorů toho, co je všechno možné. Na druhou stranu pro mě zůstává otázkou, zda je správné se pouštět do takových praktik, které navíc v sobě obsahují i jistá nebezpečí (jak to autor ve své knize zřetelně nastiňuje).

27.01.2021 4 z 5


Kto zomrie, uvidí - Očistec a raj Kto zomrie, uvidí - Očistec a raj Dolindo Ruotolo

Když jsem knihu začal číst, tak se mi nejprve hodně líbila, protože nabízí pěkné zamyšlení na téma očistec a ráj. Bohužel posléze obsahuje části, v nichž se autor opakuje a rozebírá konkrétněji danou problematiku a téma se stává zbytečně rozvláčné a prodlužované. Navíc o některých zázracích hovoří jako o podložených faktech. I tak jsem rád za přečtení této knihy, myslím si, že v některých věcech je jistě obohacující. "Očistec je jako souboj lásky mezi Bohem a duší." Don Dolindo Ruotolo

27.01.2021 3 z 5


Bůh jako vysvětlení Bůh jako vysvětlení Richard Swinburne

Kniha uvádí čtenáře k zamyšlení nad možnou, ale přitom nevylučitelnou, existencí Boha. Filosof předkládá stanoviska pro možný "výskyt" Boha. Předkládá důvody, proč by měl Bůh existovat. Přenechává však možnost čtenáři rozhodnout se, zda chce v Boha věřit nebo ne. Kniha se mi vcelku líbila postoji autora a argumenty. Nicméně je třeba zmínit, že jisté pasáže a kapitoly byly poměrně náročné na čtení, i když je kniha spíše koncipována lehkou formou. Autor se zde také mj. obrací k sv. Tomáši Akvinskému a především k jeho páté cestě, v níž podává tzv. teleologický důkaz – tedy z uspořádanosti a "zacílenosti" (směřování, mající smysl a řád) daných skutečností můžeme odvodit Boží existenci.

27.01.2021 3 z 5


Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži Marek Vácha

Nejsem si jistý, zda by byl autor rád (jak se domnívám po přečtení této jeho knihy), že zde píši svůj názor v souladu s hlavním tématem této knížky: Nepromarnit svůj život! Autor (kterého si vážím) v této knížce, nicméně, celkem rázně vybízí čtenáře a zvláště mládež k prožití plnohodnotného života, který je nutně spjat s překonáváním sebe sama. Knížka mě zaujala a líbila se mi (až na ten trochu diskutabilní začátek). Myslím si, že její téma je hodně aktuální.

27.01.2021 4 z 5


Cesty ke svobodě Cesty ke svobodě Anselm Grün

Benediktinský mnich se zde zamýšlí nad prostředky vedoucí člověka k opravdové svobodě. Inspiruje se Novým zákonem, myšlením řeckých filosofů, církevních otců a zakladatelů raného mnišství. Uvádí zde např., že naše svoboda by měla spočívat jak od našich závislostí a nezřízených vášní, tak od lidí a jejich očekávání. Skutečná svoboda, dle autora, může být dosažena jen v Bohu. Tato knížka se mi celkem líbila. Ve stručnosti jde o zamyšlení nad tématem svoboda. Nicméně, dle mého názoru, nepodává nic navíc, co by již nebylo dříve řečeno.

27.01.2021 3 z 5


Spiritualita zdola Spiritualita zdola Anselm Grün

Knížka, která se věnuje spiritualitě zdola (tedy pomocí svých těžkostí a nedostatků poznat sám sebe a nalézt tak Boha ve svém srdci). Knížka se mi vcelku líbila, protože může čtenáře obohatit o nové téma - cesty k prohloubení vztahu s Bohem. Tímto tématem se zabývá autor i např. ve své knížce Nebe začíná v tobě, která mně přišla mnohem zajímavější, obohacující a praktičtější. U Spiritualitě zdola jde v podstatě o představení daného tématu.

27.01.2021 3 z 5