tomasabi tomasabi komentáře u knih

☰ menu

Lovci Duny Lovci Duny Kevin J. Anderson

Lovci duny jsou psané v jiném stylu, jak už Vás upozorní sám autor v předmluvě ke knize. Určitě je to čtivé a různé koncepty z předešlých dílů jsou dále rozvedeny a vysvětleny. Co mě ale na knize o tak velkém rozsahu irituje nejvíce je to, že každá kapitola má rozsah čtyři a půl stránky. Skáčete v ději sem a tam a nedokážete se do něj pořádně ponořit. Jakýkoli zvrat, či souboj je spláchnut ve dvou až čtyřech větách a pak vesele pokračujete dál. Kniha se čte poměrně lehce, neboť jde skutečně o lehké čtení, ovšem s hlubokými myšlenkami, které ve finále zas tak hluboké nejsou, protože jsou napsány tak mělce. Temnota už není tak temná a tajemno se jaksi vytrácí. Navíc vzhledem k tomu, že je každá příběhová linka roztržena po 4,5 stránce a pak začíná další kapitola, kde se navazuje na další linie, tak jsem se nedokázal do knihy a příběhu, který má přes 500 stran, vůbec ponořit a správně se napojit na naše postavy. Nápady zde byly dobré, ovšem byly zpracovány nezáživným způsobem. Tato kniha zřejmě poputuje jako dar do městské knihovny, protože už teď vím, že až se k sérii Duna jednou vrátím, skončím u Kapituly.

01.03.2024 2 z 5


George Lucas: Život stvořitele Star Wars George Lucas: Život stvořitele Star Wars Brian Jay Jones

Velmi příjemná autobiografie o muži, který měl obrovský vliv na naši popkulturu, která ovšem nezapomíná ani na jeho přátele a spolužáky z branže jako byl Scorsese, Copola či Spielberg a jejich vlastní pohled a styl na tvoření filmů, které se tak odlišují od práce George Lucase. Kniha je psaná velmi čtivě a může potěšit nejen skalní fanoušky Star Wars ságy, ale i filmové nadšence obecně. Autor nezapomíná brát v potaz celý vývoj filmového průmyslu té doby a mnoho geniálních lidí, bez kterých by nemohli ani Star Wars vzniknout a jejichž jména nejsou pro širokou veřejnost tak známá, neboť vše zastínilo jméno Lucase, který měl sice ten prvotní nápad, ale bez armády nadšenců do filmu, by nikdy nemohla vzniknout tato skvělá space opera.
Autor knihy má vše skvěle ozdrojované a na konci knihy najdete všechny odkazy od knih, rozhovorů a článků, které kdy vyšli. Tato kniha je jako svět Star Wars. Nese sice jméno tvůrce těchto filmů, ale nezapomíná na další významné umělce, kteří stáli u budování nové továrny na sny a vyprodukovali mnoho skvělých filmů, které patří do zlatého fondu kinematografie.

28.02.2024 4 z 5


Před pádem Před pádem Noah Hawley

Příjemná jednohubka, kdy jde o takový knižní scénář k akčnímu filmu s tajuplným dějem, který ve svém rozuzlení ani tak tajuplný není, ovšem kouzlo příběhu je v tom, že po havárii letadla se začne vypravovat příběh každé jedné postavy, až se dostanete k té poslední, která Vám tu zápletku konečně objasní. Autor se zaměřuje mimo jiné na moc médií a jejich touze přinést hlavně senzaci, která vydělá peníze, než nestranně informovat. Postavy jsou nijaké. Miliardář, milionář, jejich ženy, malíř a posádka letadla. Všichni jsou jaksi šablonovití a jednodušší. Dobrá četba na dovolenou s tím, že knížku můžete nechat v šuplíku na hotelu. Vozit ji zpět domů by byla zbytečná zátěž

23.02.2024 3 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

To bylo velmi těžké čtení, ale jsem rád, že jsem tu knihu nakonec přečetl. Původně jsem ji četl už na základní škole, abych jí odložil a po 15 letech se k ní vrátil a pomalu jí přežvýkával. Tato kniha je tak skvěle napsaná, že její čtení je stejným utrpením, jako bylo utrpení lidí v koncentračním táboře. Já osobně cítil vztek, ale i bezmoc. Cítil jsem i hmatatelné znechucení k Němcům, kteří nosili nacistické uniformy, stejně jako k Němcům, kteří nechtěli ani vědět, co se děje na kopci za městem. Aneb nevědomost je sladká a nezájem je tak pohodlný. A mnoho Němců, kteří se přiživovali na systému, včas uteklo do Švýcarska i s naloupeným majetkem. Znechucen až do konce a ještě poté, protože s koncem knihy nepřichází porážka nacistické ideologie, ale pouze její odsun někam mimo obzor, jako varování pro naší generaci.

22.02.2024


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Má první kniha od Remarque a zřejmě i má nejoblíbenější. Musím přiznat, že jsem ji četl někdy v 15 letech, takže mě hodně zasáhl romantický příběh o nešťastné lásce. Na knize také oceňuji to, že se odehrává mezi válkami, což je pro mě trochu odlehčující téma, než jiné Remarqueho knihy, které jsem četl, a které se odehrávají během války. Naši tři kamarádi jsou úžasní a já si je všechny zamiloval. Tato kniha je i přes temný tón hospodářské krize, boje mezi komunisty a nacisty o moc, mou nejoblíbenější od daného autora. Remarque je pro mě srdcovou záležitostí a Tři kamarádi ještě více.
Nechci se více rozepisovat, protože jedinou recenzi, kterou jsem dostal, byla přímo od mamky, když jsem si jí bral z její knihovničky, se slovy “prostě si to přečti a neptej se

22.02.2024 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Zhodnotil bych to asi tak. Přečteno už několikrát a vždy když dočtu knihu, tak vzhlédnu někam ke hvězdám a doufám, že beránek nesnědl růži.

22.02.2024


Jak Krtek ke kalhotkám přišel Jak Krtek ke kalhotkám přišel Eduard Petiška

Mohu zpětně hodnotit něco, co jsem už ohodnotil jako dítě svýma dětskýma očima a svou dětskou duší ??

22.02.2024 5 z 5


Star Wars - Ztracené hvězdy Star Wars - Ztracené hvězdy Claudia Gray (p)

Knihu jsem četl už 2x a čte se velmi dobře. Jde o jednodušší příběh, který potěší jak fanoušky SW tak i čtenáře, kteří se o vesmír Hvězdných válek tolik nezajímají. Autorka nám přináší úplně nové postavy z nové planety, které volně prolínají hlavní dějovou osu původní filmové trilogie, a mezi kterými se odehrává romantický příběh z úplně odlišných sociálních vrstev. Jejich sociální rozdíly ovšem spojuje láska k létání a sen stát se elitním pilotem Impéria. Příběh začíná po konci Klonových válek, kdy je naše ústřední dvojice pouhými dětmi a celá galaxie vzhlíží k lepším zítřkům s nástupem Impéria a koncem republiky, kterou propaganda vykresluje jako starý zkorumpovaný zkostnatělý systém. Náš pár roste a roste, jsou skvělými přáteli a společně se připravují na přijímací zkoušky na akademii pilotů nacházející na hlavní planetě Impéria. Jak naši hrdinové rostou, musí se vypořádávat se změnami na jejich planetě v důsledku příchodu nového politického systému. Jak tyto dvě děti postupně stárnou, mění se i jejich pohledy na sebe samé, na jejich vztah a nakonec i na život a svět. S měnící se planetou vyvstávají pochybnosti, zda je Impérium opravdu lepší, než byla Republika a také vyvstávají otázky o loajalitě a cti. Nic opravdu hlubokého nehledejte. Jde poměrně o lehkou četbu, kde nějaké hluboké existenciální otázky nenajdete, ale jde o jednoduše načrtnutou zápletku, kdy se děti, které obdivují sílu a majestátnost Impéria s postupným dospíváním ptají sami sebe, zda je vše, čeho jsou svědky nutným zlem k vybudování něčeho většího a lepšího, či pouhým zlem. Ovšem díky názvu knihy víme už dopředu, která je ta temná a světlá strana. Pro fanouška SW jde o svěží příběh obyčejných lidí jako jsme my, s absencí rytířů Jedi a Sithských lordů. Potěší ovšem, že v příběhu vystupují okrajově důležití imperiální důstojníci známí už z filmů, kteří fanouškům zahrají na nostalgickou notu a vrhnou je nepřímo do období, kdy kdesi pobíhá Luke Skywalker s princeznou Leiou, aniž by měli nějaký vliv na děj knihy. Naši hrdinové se účastní některých bitev, které jsme viděli v původní trilogii, účastní se misí, o kterých se mluví ve filmové trilogii, ale jsou stále pány svého vlastního příběhu, který stojí samostatně na pozadí této galaktické ságy. Ságy, která opěvuje rytíře a generály, ovšem v této knize jde o příběh lidí, se kterými se můžeme snadněji ztotožnit, protože jsou pouze jedni z mnoha pilotů a důstojníků galaktických flotil či obyčejných mechaniků. Ve svém žánru jde o velmi povedené dílo, které je vždy příjemné si znovu přečíst. Je to skvělá oddychová četba, co Vám zpříjemní dva či tři večery

22.02.2024 5 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Třetí a závěrečný díl se vrací k dalším osudům našeho hrdiny z dílu prvního a atmosféricky je mu podobný taktéž. Ovšem nedosahuje bohužel kvalit prvního dílu, i když nápady jsou zde zajímavé. Kniha nám odpoví na otázky dílu prvního, což je trochu škoda, neboť mizí veškerá mystika a kouzlo post apokalyptického života v moskevském metru. Místo toho máte pocit, že žijete v úplně normálním světě se všemi jeho každodenními problémy, kde jediným rozdílem je to, že na povrchu je radiace. Konečné rozuzlení není vlastně ani rozuzlením, neboť lidské chování a mentalita se nezměnila ani po jaderném konfliktu, takže Vás vlastně nic nepřekvapí. Naneštěstí závěrečný díl nenabízí nic moc navíc a je tak dějově sterilní, i když se celou dobu pohybujete ve špíně a radiaci. Škoda.

19.02.2024


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Druhá kniha je volným pokračováním dílu prvního. Hlavní hrdinka prochází metrem s vojákem, jehož charakter je velice komplikovaný a bylo by zajímavé ho i sledovat, kdyby měl nějaký vývoj. Jeho tvrdá emoční slupka se silně propisuje do tónu knihy. Hlavní hrdinka je zase mlaďounce naivní aktivistka. Spolu tvoří nesourodé duo, s totálně odlišnými pohledy na život. Bohužel i zde je promarněn potenciál a vývoj jejich vztahu vyprchá do prázdna. Jejich nepřítelem navíc už není nic tajemného, ale i tak se neviditelně šíří metrem a zabíjí. Po pár stránkách vlastně víte s čím naši hrdinové bojují, takže je to spíše detektivní adventura, kde jsou naše charaktery celou knihu téměř neměnné. Tajemno a příšery se vytratili do vakua, takže metro působí jen jako rozvětvený podzemní bunkr. Další mínus pro nevyužití naší dvojice. Knihu jsem četl během lockdownu a je čtivá. Její děj je v jádru velmi zajímavý a nahlíží na další aspekt obrovské tikající bomby, která může všechny zabít, ovšem je zpracována nezajímavě. Když nad tím zpětně uvažuji, tak jsem rád, že jsem jí věnoval svůj čas, ale podruhé bych si jí přečetl, jen kdyby to byla poslední kniha na zemi a slza by mi tedy ukápla, proč zrovna ta.

18.02.2024


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

První a poslední třetina knihy mi doslova vyrazily dech. Odporná brutalita zrcadlící se v primitivnosti některých lidí zůstává po staletí a tisíciletí historie lidského druhu téměř neměnná. Temné části výpovědi zvolna přechází k pozitivnímu konstatování, že takový prostě život je a i přes krutost systému stvořeného krutými hlupáky si zachovává náš vypravěč optimistický pohled na svět a vesmír, jehož jsme neodlučitelnou součástí. Jsou zde poutavě popsány přírodní zákony, které jsou neměnné i když se je snaží naše moderní civilizace násilně nahrazovat svými “humánními zákony. Prostřední část knihy je putováním předešlými životy. Některé příběhy jsou poutavé a u některých jsem doslova trpěl a počítal stránky. Nicméně Jack London zde opět potvrzuje jen to, že patří k nejlepším spisovatelům nejen americké, ale i světové literatury. Tento příběh ve mě zanechal hlubokou brázdu a mnoho podnětů k přemýšlení či jen potvrzení toho, že některé aspekty života vnímám podobně, ovšem nejsem je schopný tak nádherně pojmenovat.

18.02.2024 4 z 5