Star Wars - Ztracené hvězdy

Star Wars - Ztracené hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273449/bmid_star-wars-ztracene-hvezdy-uLW-273449.jpg 4 105 24

Thane Kyrell a Ciena Ree se znají už od dětství a sdílejí spolu lásku k létání. Přijetí na imperiální akademii je pro ně jako splněný sen. Jenže pak do jejich životů brutálně vstoupí galaktická občanská válka.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars - Lost Stars , 2015


více info...

Přidat komentář

tomasabi
22.02.2024 5 z 5

Knihu jsem četl už 2x a čte se velmi dobře. Jde o jednodušší příběh, který potěší jak fanoušky SW tak i čtenáře, kteří se o vesmír Hvězdných válek tolik nezajímají. Autorka nám přináší úplně nové postavy z nové planety, které volně prolínají hlavní dějovou osu původní filmové trilogie, a mezi kterými se odehrává romantický příběh z úplně odlišných sociálních vrstev. Jejich sociální rozdíly ovšem spojuje láska k létání a sen stát se elitním pilotem Impéria. Příběh začíná po konci Klonových válek, kdy je naše ústřední dvojice pouhými dětmi a celá galaxie vzhlíží k lepším zítřkům s nástupem Impéria a koncem republiky, kterou propaganda vykresluje jako starý zkorumpovaný zkostnatělý systém. Náš pár roste a roste, jsou skvělými přáteli a společně se připravují na přijímací zkoušky na akademii pilotů nacházející na hlavní planetě Impéria. Jak naši hrdinové rostou, musí se vypořádávat se změnami na jejich planetě v důsledku příchodu nového politického systému. Jak tyto dvě děti postupně stárnou, mění se i jejich pohledy na sebe samé, na jejich vztah a nakonec i na život a svět. S měnící se planetou vyvstávají pochybnosti, zda je Impérium opravdu lepší, než byla Republika a také vyvstávají otázky o loajalitě a cti. Nic opravdu hlubokého nehledejte. Jde poměrně o lehkou četbu, kde nějaké hluboké existenciální otázky nenajdete, ale jde o jednoduše načrtnutou zápletku, kdy se děti, které obdivují sílu a majestátnost Impéria s postupným dospíváním ptají sami sebe, zda je vše, čeho jsou svědky nutným zlem k vybudování něčeho většího a lepšího, či pouhým zlem. Ovšem díky názvu knihy víme už dopředu, která je ta temná a světlá strana. Pro fanouška SW jde o svěží příběh obyčejných lidí jako jsme my, s absencí rytířů Jedi a Sithských lordů. Potěší ovšem, že v příběhu vystupují okrajově důležití imperiální důstojníci známí už z filmů, kteří fanouškům zahrají na nostalgickou notu a vrhnou je nepřímo do období, kdy kdesi pobíhá Luke Skywalker s princeznou Leiou, aniž by měli nějaký vliv na děj knihy. Naši hrdinové se účastní některých bitev, které jsme viděli v původní trilogii, účastní se misí, o kterých se mluví ve filmové trilogii, ale jsou stále pány svého vlastního příběhu, který stojí samostatně na pozadí této galaktické ságy. Ságy, která opěvuje rytíře a generály, ovšem v této knize jde o příběh lidí, se kterými se můžeme snadněji ztotožnit, protože jsou pouze jedni z mnoha pilotů a důstojníků galaktických flotil či obyčejných mechaniků. Ve svém žánru jde o velmi povedené dílo, které je vždy příjemné si znovu přečíst. Je to skvělá oddychová četba, co Vám zpříjemní dva či tři večery

ArkAngel
06.01.2023 4 z 5

Ztracené hvězdy jsou příběhem zakázané lásky, která není jen o tom, že Thane je z prominentní rodiny a Ciena ne, ale vztahy jsou zakázané také na Imperiální akademii a následně se oba milenci ocitnou na opačné straně konfliktu. Ciena jako zástupkyně Impéria a Thane zase Povstání. Jen málo děl ukazuje příběh Star Wars z pohledu "obyčejných lidí" a Claudia Gray myslím skvěle dokázala zpracovat pochyby i fanatismus některých postav nebo reakce lidí na větší události. Jen je škoda, že jsme se po letech zatím nedočkali pokračování a také, že kniha nevyšla až po filmu Rogue One, protože některé reakce by byly ve výsledku úplně jiné.


Zak66
25.04.2022 5 z 5

Tak tato kniha mě absolutně překvapila. Opravdu jsem nečekal tak skvělý příběh. Obě dvě hlavní postavy jsem si zamiloval a fandil jim po celou dobu. Procházíme jejich životy od dětství až do dospělosti. I vedlejší postavy jsou bezvadné. A dojde i na setkání se starými dobrými známými postavami. Je tu krásné napojování na děj originální trilogie. I přes svou tloušťku se kniha čte pěkně rychle. Za mě prostě bomba a neodsuzujte to jenom kvůli tomu, že je to canon!

daniel6725
13.03.2021 4 z 5

Tahle kniha má všechno - známé postavy, místa i děj a přesto se je podařilo zachytit novým, originálním pohledem. Je to dílo, které si hraje s tím, jak se Impériu podařilo skrze galaxii rozšířit narativ o předimperiálním chaosu a kde Síla a Jediové ustupují do pozadí coby mýty. Není divu, že se hlavním hrdinům od počátku jeví imperiální kariéra jako prestižní a ambiciózní sen, který se s postupem času v kontrastu s realitou rozplývá. Jedinou výtku bych měl k tomu, že příběh nijak neřešil mnohé otázky, které sequely nastolily. Těšil jsem se na to, že se ponoříme hlouběji do přerodu Impéria v První řád, což se nestalo.
Byť se kniha svým rozsahem může jevit jako sáhodlouhé čtení, opak je pravdou. Osobně jsem ji přečetl za nějakých 20-25 hodin. Děj se zbytečně nezadrhával, všechny postavy dostaly dostatek času k tomu, aby se s nimi čtenář seznámil a pochopil je a nechyběla ani akce. Mezi novými kanonickými díly příjemné překvapení. Doporučuju.

Archibalt
01.03.2021 5 z 5

Opravdu jsem nečekal, že tato kniha dopadne tak to dobře. Čekal jsem nějaký román spíše pro dámy a mladší diváky, proto mně také velmi překvapil opravdu kvalitní a v celku dospělý příběh.

kacaav
25.01.2021 5 z 5

Původně jsem byl vůči knize skeptický. dle anotace to měla být nějaká YA romance předělaná do star wars a tak jsem knihu dlouho odkládal. Nakonec jsem se pustil do čtení a byl jsem překvapen. Kniha měla svižné tempo, chvílemi byla i napínavá. Troufám si tvrdit, že dokonce jedna z nejlepších knih z tohoto univerza.
Pokud jste ještě žádnou SW knihu nečetli, toto je pro vás ideální start.

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Dobrá kniha

BetSolo
29.10.2020 5 z 5

No tedy wau! Tahle knížka byla naprosto dokonalá. A neříkám to jen jako fanynka Star Wars. Knížka mělo prostě všechno a od začátku mě zcela pohltila. Přečteno rychlostí světla. :)

farys_books
04.09.2020 4 z 5

Bylo strašně super, číst si o událostech, které známe z filmů, ale tentokrát z jiného pohledu, často z pohledu příznivců Impéria. Plus si myslím, že tahle knížka je ideální pro někoho, kdo by chtěl s SW knížkami začínat.
Co se týče časového období, tak tu máme docela dost velký úsek - začátky našich dvou hrdinů, poté jejich výcvik na akademii, a pak známé bitvy - Yavin, Hoth, Endor a Jakku.
Celou dobu sledujeme osudy dvou hrdinů, kteří se znají od dětství a jejich snem je - alespoň zpočátku - sloužit Impériu. Velmi se mi líbilo, jak v knize byly zobrazeny proměny charakterů, a že byl vidět přerod Thanea od Imperiálního důstojníka k rebelovi. A také Cienina oddanost jejím slibům byla úžasně popsaná.
Co bych knize vytkla? Asi to, že mě občas trošku nudily některé pasáže. A také za trochu useklý konec, jelikož bych uvítala více informací o tom, co se s Cienou a Thanem stalo poté.
Jinak ale knížku hodnotím velmi kladně a jsem ráda, že jsem si ji konečně přečetla.

Forest66
02.08.2020 4 z 5

Asi nejlepší z toho, co do SW vypustil Disney. Napínavý a dobře plynoucí děj, kterému ale nechybí ani hlubší myšlenky. A i když některé věci se dali celkem očekávat, dokázala mě knížka i překvapit

gimli35
27.05.2020 5 z 5

Ztracené hvězdy jsem původně vnímal jako pouhou oddechovku - a velmi příjemně mne překvapilo, jak jsem se mýlil. Román je totiž velice silným a neobyčejně čtivým dílem, poutavě popisujícím osud dvou nerozlučných přátel na pozadí událostí v předaleké galaxii; krom toho poskytuje i zajímavý náhled do fungování totalitního Impéria. Ke svižnému tempu příběhu přispívá i skutečnost, že autorka dává nahlédnout na probíhající události optikou tu Cieninou, tu Thaneovou.
Jsem rád, že právě Ztracené hvězdy se staly mou první přečtenou knihou ze světa Star Wars a už teď se těším na další. :)

julythreemosen
28.01.2020 5 z 5

Tak tohle byla neskutečná jízda! Přiznám se, na filmy jsem začala koukat až minulý rok a dost mě zajímala jedna z nejvychvalovanějších knih v SW světě. A páááni, tohle jsem opravdu nečekala. Bylo to totiž tak strašně DOBRÉ... Čtenář se v knize dostává za oponu imperiálních vojáků, do myslí lidí oddaných myšlenkám Impéria, tak dokonale je tam vyobrazeno, že lidi nemusí být nutně zlí, aby sloužili Impériu, že je to vlastně všechno jen vážně dokonalé divadlo a i slušní a hodní lidi tomu můžou věřit. Dvě hlavní postavy mě vážně nestkutečně bavily, něco jako Romeo a Julie - na opačných stranách barikády, a i tak se jim podařlo na sebe neustále narážet. Nechci moc zabíhat do detailů, já jsem knihu četla s minimální znalostí děje a právě tak jsem si ji neskutečně užila. I kdybych o Star Wars nic nevěděla, tuto knížku si užiju jako to nepáradnější sci-fi vůbec... Claudii Gray mám v hledáčku již nějaký ten pátek a je jasné, že po této knize se urychleně podívám i na ty další.

jesterkan
20.11.2019 5 z 5

Jedna z nejhezcich knih ze star wars. Byla svizna a kdyz pominu nektera fakta, ze uplne nesedeli s novym vyvojem SW tak se mi cela zapletka a smysl knihy velice.libil. Byl zde videt vyvoj hlavnich postav a dej nam nabidnul pohled na cele bitvy popsany ve filmech z jinych smeru a tim i obohatil nase povedomi o techto akcich. Velice doporucuji, krasne cteni

Sarah11
29.08.2019 4 z 5

Nejsem zrovna skalní fanoušek Star Wars, ale příběh jakéhosi Romea a Julie ve vesmíru mě zaujal, navíc jsem četla autorčinu sérii Ohnivák, která se zařadila mezi mé oblíbence, takže volba byla jasná. A neudělala jsem chybu.
Příběh krásně plyne, líbí se mi, že sledujeme hlavní postavy už od dětství, takže jde krásně vidět, jak se jejich názory, osobnosti, ale i svět kolem nich postupně vyvíjí a mění, a jak se navzájem sami sobě oddalují a zase sbližují.
Zarytým fanouškům asi příběh nepřinese žádné nové informace, ale je to takový hezký průřez celou Star Wars ságou i pro lidi, kteří se v tom až tak neorientují. Vlastně ani není podle mě potřeba ji znát, protože si příběh užijete i tak. I když vám postavy možná nepřirostou k srdci, budete chápat jejich pohnutky a proč dělají to, co dělají, což ne vždycky ve všech knihách funguje, romance je krásná, ale ne násilná a rozhodně to není čtení jen pro kluky. Za mě velké překvapení a doporučení.

Denčaa
27.10.2018 4 z 5

Ztracené hvězdy byla moje vůbec první kniha o Star Wars a to jsem velký fanoušek filmů. Ohledně této knihy byl na Instagramu velký boom, byť je to starší titul, tak jsem po ní musela sáhnout, zvláště po přečtení Tisíc kousků tebe od stejné autorky. Chvilku mi na začátku trvalo, než jsem se zorientovala ohledně politické situace a v jaké době se přesně děj odehrává. Hned od první kapitoly jsem měla pocit, že je tento titul napsaný spíše pro mladší čtenáře. A vůbec jsem nepoznávala styl Claudie. Hlavní hrdinové byli moc fajn a dobře se četla pasáž každého z nich. Jen Cienu jsem ke konci úplně nechápala, její smýšlení ohledně války. Ale chápu, že byla oddaná slibu věrnosti. Bohužel, u knihy jsem neshledala takovou napínavost, jakou jsem očekávala. Ono to bylo hodně způsobeno tím, že člověk věděl z filmů, jak celá občanská válka dopadne. Ale bylo fajn to pozorovat z jiných úhlů pohledu. Ale pro ty, co zase neviděli filmy, můžou části týkající se války působit trochu zmateně, jelikož mu není přikládána až taková důležitost. Více na: https://www.instagram.com/knizni_dilna/

LilianaFalcon
23.10.2018 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem trochu zklamaná. Proto jen 3 hvězdičky.
Začátek byl super. Moc se mi líbilo, jak postavy rychle stárly a my tak získaly ponětí o tom, s kým máme tu čest. Kvůli úhlu pohledu obou hrdinů jsem si ale nestihla oblíbit jiné postavy, takže mně to nepřišlo dojemné, když asi mělo.
Za nejsilnější motiv příběhu považuju milostnou linku, taková variace Romea a Julie.
Celkově to prostě byl zamilovaný příběh ze světa Star Warsů. Ne že by to bylo špatně, jen se mi nelíbilo, jak od začátku muselo být každému jasné, na čí straně je pravda. Autorka si mohla ušetřit snahu šedého podání a radši zůstat jen u černo-bílého.

Alee
06.09.2018 4 z 5

Pokud jste fanoušek Star Wars a rádi čtete romantické příběhy, kniha vám určitě udělá radost. Mě se líbila, ale upřímně bych uvítala trošku méně romantiky a místo toho se třeba dozvědět víc z hlavního příběhu. Nějaké větší napojení na hlavní události nebo nějaké další „easter eggs“ k epizodě VII, kterých tam příliš nebylo (kromě jména planety Jakku a havarovaného Hvězdného destruktoru). Ale nakonec můžu říct, že je to dobrá knížka. Čte se jako po másle, je akční a určitě stojí za to.

Raylo
25.01.2018 5 z 5

Z nově kánonických Star Wars knih se zatím jedná o můj nejoblíbenější román. Klasická romantická zápletka á la Romeo a Julie, kdy se do sebe zamilují příslušníci soupeřících stran, zkrátka funguje i v těchto kulisách a jedná se o překvapivě záživné a osvěžující čtení. Upřímně doufám v pokračování.

Thrawn89
31.12.2017 4 z 5

Ztracené hvězdy jsou (smutně) romantickým románem ze světa SW, který se prolíná hlavními událostmi původní filmové ságy (epizody IV-VI) s několika málo odkazy na epizodu VII. Jde bezesporu o kvalitní počtení, které musí fanoušky SW potěšit, ale pro sebe zde vidím i několik problémů, které mě na knize vadily.
Příběh Thena a Cieny je opravdu zajímavý a dobře napsaný. Silný emoční vztah obou hlavních protagonistů, kteří jsou po celou dobu knihy okolnostmi nuceni bojovat s faktem, že nemohou být spolu, vytváří dostatečné napětí, které Vás u knihy udrží až do konce. Můj problém s knihou je v tom, že tento romantický vztah hlavních hrdinů poněkud přebijí okolní SW univerzum, která pak působí spíše jako kulisa. Vše je zda tak nějak naznačeno, povrchně popsáno, ale člověk se vlastně nic moc nového nedoví. Příběh velice rychle přeskakuje mezi jednotlivými události a nijak hlouběji je nerozvíjí. Čtenář se tak o bitvách o Yavin, Hoth, Endor prostě nedozví nic nového, pouze je vidí očima hlavních hrdinů, kteří řeší to, aby se náhodně navzájem nezabili... Co mě také zklamalo, bylo, že kniha nenabízí téměř žádné pochopení toho, jak to bylo mezi epizodou VI a VII. Např. jak vznikl První řád, kde se vzal Snoke, jak to bylo s Lukem a jeho novým řádem Jedi...? Na žádné z těchto otázek nezískáte odpověď, ani náznak odpovědi. Takže i když tam pár narážek je, vlastně to vůbec není kniha o "Cestě k VII. Epizodě". Ve výsledku tak jde o dobrou četbu, která ale nenaplnila potenciál, který jsem od toho čekal, horší 4 hvězdičky...

Albertos
03.10.2017 5 z 5

Hezký průlet obdobím celé původní trilogie s odkazy na čtvrtou, pátou i šestou epizodu. A takový volný, velmi volný úvod k sedmičce.