George Lucas: Život stvořitele Star Wars

George Lucas: Život stvořitele Star Wars https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360797/mid_george-lucas-zivot-stvoritele-star--zMo-360797.jpg 4 91 19

Přes veškerou popularitu Star Wars a jejich tvůrce George Lucase dosud neexistovala spolehlivá kniha o režisérově životě a díle. Nyní přichází biografie jak pro skalní fanoušky, tak pro běžné diváky, pro milovníky filmu i popkultury. Přináší spoustu zajímavých informací ze zákulisí značky Star Wars, jejíž osmá epizoda - již bez Lucasova zapojení - vstoupí do českých kin 14. prosince. Knihu George Lucas: Život stvořitele Star Wars v překladu Michala Prokopa a Jana Kalandry vydává Nakladatelství Paseka. „Něco málo přes rok před chystaným uvedením do kin byl projekt Star Wars v hrozném stavu a zdálo se, že pokud film vůbec kdy spatří světlo světa, bude příšerný. Tím si byl Lucas jistý,“ píše v úvodu autor Brian Jay Jones. Popisuje, s jakými těžkostmi natáčení začalo: proti režisérovi se spiklo počasí, nefunkční roboti i producenti. Na všechny kolem sebe i na sebe samého kladl Lucas vždy ty nejvyšší nároky. „Jonesova kniha zachycuje Lucase jako výjimečně nadaného tvůrce těch největších popkulturních legend moderní doby, který nechtěl a nechce slevovat ze svých představ,“ říká redaktor knihy Pavel Kořínek. Jones, jinak oceňovaný autor životopisů spisovatele Washingtona Irvinga nebo loutkáře Jima Hensona, odhaluje Lucase zároveň jako milovníka automobilů, který se v mládí málem zabil při autonehodě, jako nefalšovaného vizionáře, panovníka marketingového impéria, průkopníka vizuálních a zvukových efektů i zakladatele společností Pixar a Lucasfilm. „Zájemci o dějiny filmu pak dostanou příležitost zblízka nahlédnout tvůrčí i osobní přátelství i rivality s jinými velikány oboru: Stevenem Spielbergem či Francisem Fordem Coppolou, ale třeba i Martinem Scorsesem, kterého Lucas dvakrát nemusel, protože měl pocit, že mu pokukuje po manželce,“ dodává Kořínek. Fanoušci Star Wars se na 560 stranách dozvědí i mnoho zajímavého ze zákulisí vzniku celé série, například jak to bylo s ponecháním si práv na merchandising, kolik že „epizod“ bylo původně v plánu, a co Lucase vedlo k tomu opakovanému přepracovávání a předělávání klasické trilogie. „Osobně mi přišlo velice zajímavé, jak se vyvíjely postavy v jednotlivých verzích scénáře od hrubého náčrtu až po finální,” přibližuje překladatel Michal Prokop. „Některé byly původně okrajové a teprve postupně se dostávaly na výsluní, dokonce i klíčový protagonista Darth Vader. Rozebírá se taky, jak vzniklo celé náboženství, respektive filozofie kolem Síly.“ Brian Jay Jones (1967) je rodák z amerického Středozápadu. První zkušenosti získával jako autor projevů amerických senátorů. Napsal již tři biografie věnované ikonám americké populární kultury. Washington Irving (2008), Jim Henson (2013) i George Lucas (2016) jsou oceňované za spolehlivost a poutavý a průzračný styl. Kniha Briana Jaye Jonese George Lucas: Život stvořitele Star Wars obsahuje 560 stran a její cena je 499 korun.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Paseka
Originální název:

George Lucas: A Life , 2016


více info...

Přidat komentář

tomasabi
28.02.2024 4 z 5

Velmi příjemná autobiografie o muži, který měl obrovský vliv na naši popkulturu, která ovšem nezapomíná ani na jeho přátele a spolužáky z branže jako byl Scorsese, Copola či Spielberg a jejich vlastní pohled a styl na tvoření filmů, které se tak odlišují od práce George Lucase. Kniha je psaná velmi čtivě a může potěšit nejen skalní fanoušky Star Wars ságy, ale i filmové nadšence obecně. Autor nezapomíná brát v potaz celý vývoj filmového průmyslu té doby a mnoho geniálních lidí, bez kterých by nemohli ani Star Wars vzniknout a jejichž jména nejsou pro širokou veřejnost tak známá, neboť vše zastínilo jméno Lucase, který měl sice ten prvotní nápad, ale bez armády nadšenců do filmu, by nikdy nemohla vzniknout tato skvělá space opera.
Autor knihy má vše skvěle ozdrojované a na konci knihy najdete všechny odkazy od knih, rozhovorů a článků, které kdy vyšli. Tato kniha je jako svět Star Wars. Nese sice jméno tvůrce těchto filmů, ale nezapomíná na další významné umělce, kteří stáli u budování nové továrny na sny a vyprodukovali mnoho skvělých filmů, které patří do zlatého fondu kinematografie.

Maki_Puchalovic
04.06.2023 4 z 5

Jako vášnivá fanynka filmové série Star Wars jsem nemohla odolat pokušení a sáhla po této knize. A musím říct, že mě velmi mile překvapila. Text je opravdu poutavý a detailně se zaměřuje na každou stránku života George Lucase. Autor nám poskytuje nejen úžasný pohled na jeho tvůrčí proces jako filmového inovátora, ale také nám otevírá dveře do jeho osobního života.

George Lucas je zde zachycen jako obyčejný člověk, který dělá spoustu chyb, ale také jako génius, jehož vize a kreativita přenesly svět filmů na neuvěřitelnou úroveň. Tato kniha je nejen důležitá pro fanoušky Star Wars, ale rozhodně i pro ty, kdo mají rádi Indiana Jonese.


INCOGNITOREADER
14.02.2023 4 z 5

Jako velký fanoušek Star Wars a Indyho jsem si knížku opravdu užil. Naprosto z ní dýchá nadšení pro film. A měl jsem několikrát husí kůži.
Poslouchal jsem jako audioknihu. A tady mám opravdu, ale opravdu velkou výtku. Kniha obsahuje naprosto nehorázně špatnou výslovnost, která se navíc během knihy několikrát mění. Nejde tady o něco co by bylo těžko dohledatelné. Ale máme tady například 9 filmů Star Wars, kde se dá většina odposlechnout. To se tady nestalo. Takže místo Tatooine máme "Tatún". Jedi je nekdy "jedi" někdy "džedi" někdy "džedáj". A to je jen začátek. Je toho mnohonásobně víc, ale snažil jsem se to co nejdřív zapomenout.
Není to samozřejmě chyba interpreta, ale režiséra.
Audio zpracování knihy, která podle mě vyšla hlavně pro fanoušky. Bohužel moc péče nedostala a to je obrovská škoda. Takže doporučuji rozhodně papír!
Co se mi líbí, je to, že George Lucas tady není vyobrazený jen jako ten hodný strýček, který dal světu Star Wars, ale je to poměrně komplikovaná osobnost. A nemá ani omylem jen kladné vlastnosti. Nedokážu samozřejmě říct na kolik je to objektivní. Ale rozhodně to působí realističtěji.

jaroiva
15.04.2022 5 z 5

Nevím, jestli se vůbec můžu přiznat, ale neviděla jsem ani jeden díl Star Wars. Vím sice, jak vypadá Yoda, ale to bude způsobeno spíš tím humbukem kolem merchandisingu a průmyslem těch "blbostí" kolem.
Budiž mi ale omluvou, že Indianu Jonese miluju. (I když poslední díl už mě nenadchnul a Chrám zkázy je na můj vkus dost temný)
Když jsem četla před nedávnem knihu Továrna na sny, měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí hollywodského businessu a dostatečně si ho znechutit.
A proto mi tato kniha byla o to sympatičtější, že G. Lucas se alespoň snažil se zavedeným způsobem realizace filmových zakázek bojovat, i když po svém...
Nevím, nakolik je kniha objektivní, ale po přečtení jsem si musela George Lucase zamilovat.
Srovnala bych to s Jobsovým životopisem, kdy, přestože nejsem příznivcem Applu, knihu jsem si moc užila a ráda jsem se dozvěděla informace z pro mě neznámého prostředí.

boxas
01.02.2022 5 z 5

Super!
Velice "hutné", řekla bych. Mnoho různorodých informací, podrobné a precizní.
I když jsem fanouškem Star Wars, a tak můj názor není asi úplně objektivní, myslím, že se kniha dá s čistým svědomím doporučit i těm, kteří nikdy o síle, co nás všechny provází, neslyšeli a jednu dalekou, předalekou galaxii znají jen z krabic Lega pro děcka.

FirstDaw8ID
25.07.2021 5 z 5

Knihu jsem si, i přes její tloušťku, sbalil na dovolenou a pravidelně se do ní začetl. Čte se lehce, ale přesto je nabitá informacemi. Nečekejte, že se dozvíte o natáčení Star Wars první a poslední, tohle je především knížka o životě George Lucase, jeho cestě k filmu a jeho vlivu na filmový průmysl, když se snažil vymanit ze spárů nekompromisního Hollywoodu. Samozřejmě, o samotných Star Wars se dozvíte spoustu zajímavých věcí, kniha například úspěšně vyvrací mýty o tom, že měl režisér celou ságu promyšlenou už od začátku, ale není to alfa a omega knihy. Kniha je hodně podrobná, v úvodu rozebírá nejen Lucasovo mládí, ale i rodinné poměry, do kterých se narodil, včetně života jeho otce. Čtenář tak získá širší obraz o životě autora a podobně podrobný je popis i jeho školních let nebo prvních filmových zkušeností. Autor knihy si dal s podklady neskutečnou mravenčí práci, všechny výroky má řádně ozdrojované, vše vypráví v podstatě chronologicky a musím velmi docenit i to, že se nejedná o autorizovanou biografii, jen díky tomu se člověk může dozvědět věci, které by sám George Lucas nepřiznal nebo je raději zamlžil. Části v knize, které zmiňují režisérovi digitální zásahy do původní trilogie mně navíc připomněli, že mám dlouho v hledáčku na dokument The People vs. George Lucas, který si po přečtení knihy musím brzy pustit. Pokud jste někdy toužili poznat George Lucase do hloubky a dozvědět se něco víc o fungování filmařiny, určitě budete nadšeni stejně, jako já.

Vendy1993
01.06.2021 3 z 5

Mám George Lucase moc ráda, i všechny jeho filmy....a dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí za které mu celý filmový průmysl musí líbat nohy....ale bože...ta knížka je taaaak moc popisná :( měla jsem kolikrát velký problém udržet koncentraci :( ale asi to tak musí být když píšete o životě a tvorbě jednoho z největších režisérů v historii

Ianrou
19.02.2021 4 z 5

Kniha plná informací, které by si žádný fanoušek Lucasova díla neměl nechat ujít. Pro bohužel ne moc čtivá. Bojoval jsem sní pěkně dlouho.

Berny97
27.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Jakožto osoba, která na Star Wars vyrůstala od nejútlejšího věku s obrovským zájmem o ,,how is it made" jsem se dozvěděl neskutečné množství zákulisních informací o tomto kultu.

V každé kapitole na vás vyskočí nějaká informace, kterou jste opravdu nečekali, nicméně zda bych udělal výtah těch, které mě zaskočili či pobavili :)

- o postavu Jar Jar Binkse se ucházel Michaela Jackson a opravdu ho chtěl hrát
- ve Velké Británii při sčítání lidu označilo jako náboženství, ke kterému se hlásí, Jedi - až půl milionu lidi
- až George dotočil první trilogii, tak se s ním manželka rozvedla a ano 50 % majetku ji ve splátkách rozložených do řady let musel vyplatit
- Druhý díl série o Indianovi Jonesovi byl obraz psychického rozpoložení obou hlavních tvůrců - S.Spielberovi rok zpět ve filmu zemřeli 3 herci a G.Lucas upadl do deprese z rozvodu - výsledkem byl dosti sugestivní a drastický díl této série
- George vlastně vůbec nechtěl točit velké trháky a celý život si hledá čas na tvorbu malých nezávislých a uměleckých filmů (stále čekáme)

Kniha přes svou obsáhlost se čte velmi lehce a čtivě. Čtenář se dozví velké množství informací nejen o Star Wars, ale především o filmovém průmyslu, které Georgi obrovským způsobem dokázal formovat. Rozvoj firmy ILM (Industrial, lights and magic) byl ohromně zajímavý a stál by za samostatnou knihu. Věřím, že doba, ve které tito tvůrci a velcí kamarádi jako G.Lucas, S.Spielberg, F.F.Copolla či R.Howard, byla naprosto jedinečná. Co pro IT svět znamenali B.Gates s S.Jobsem, tak pro filmový průmysl znamená G.Lucas.

tlllk
22.08.2020 4 z 5

Nikdy som nebol veľkým fanúšikom hviezdnych vojen, prišlo mi to infantilné, preto ma prekvapil prístup niektorých dospelých kolegov v USA, ktorí to mali písmo sväté.

Nič som od tej knihy nečakal, navyše ten rozsah ma dlhodobo odrádzal, ale nakoniec to bolo celkom fajn, kniha je dobre napísaná, vtiahne do deja a popritom priblíži zákulisie točenia filmov.

KubaHanzelin
03.03.2020 5 z 5

Filmový producent, filmový režisér, sběratel umění, střihač, kameraman, scenárista, herec, spisovatel, autor sci-fi, filmový herec, výkonný producent, vizionář a obchodník..to a mnohem víc je George Lucas, pro mě osobně je to hlavně tvůrce mého milovaného Star Wars.
Trvalo mi skoro rok, než jsem se rozhoupal ke koupi a následně čtvrt roku, než jsem se dostal ke čtení této skromné bichličky o člověku, který si dokázal prosadit své, i když s ním občas bylo těžké pořízení jelikož byl posedlý kontrolou nad svým životem a filmy na kterých pracoval ať už byl na jakékoliv tvůrčí pozici.
Je toho spoustu co bych tu mohl psát, ale možná bych vyzradil spoustu věcí z knihy, kterou si určitě chcete přečíst, pokud pročítáte komentáře a přemýšlíte o pořízení a zajímá vás nejen Star Wars, ale celkově hollywoodský filmový průmysl od 60. let až po téměř současnost..Jdetě sakra do toho:) Nebudete litovat

callahanh
23.08.2019 4 z 5

I pro člověka, který Star Wars zná a respektuje, ale nikdy jim nepropadl, mezi něž se počítám, je životopis jejich stvořitele velkým přínosem. Autor naštěstí nepředpokládá, že čtenářem bude SW fanatik a vše uvádí do kontextu a odhaluje, že chybělo málo a jedna důležitá kapitola dějin filmu by vůbec nevznikla. Jones Lucase nijak neadoruje a ukazuje i jeho špatné a stinné stránky, mezi které rozhodně patří prakticky neschopnost pracovat s lidmi a až chorobná posedlost dokonalostí vlastní vize. Pro mnohé bude určitě překvapením, v čem všem má Lucas prsty, a že právě on změnil chod filmového průmyslu i podoby kin, jak je známe dnes. Navíc se tu čtenář dozví mnoho zajímavostí o Indianu Jonesovi, mimoděk i o jiných slavných autorech zlaté éry Hollywoodu a také o jiných filmech, které třeba upadly v zapomnění. Vše je čtivé i přes větší rozměr a počet stran, autor málokdy sklouzne k odbornosti a vše člení do rozumných a chronologicky řazených kapitol. Jestli bych knize měl něco vytknout, byla by to asi absence více obrázků a závěrečné filmografie a shrnutí důležitých dat Lucasova života. To už jsou ale jen drobnosti. Další výborná biografie na českém trhu. 80 %

R0ger
13.06.2019 5 z 5

Když dostanu knihu jako dárek od přítelkyně, stojí to vždy za to! Tahle tlustá bichle je něco jako povinná četba pro každého nadšence do Star Wars, bavit by ale měla i ty, kteří tomuto sci-fi šílenství úplně nepodlehli. Kniha popisuje výjimečný život kluka, později muže, a jeho cestu za splněním šíleného snu, inspirativní příběh o tom, že je třeba nikdy se nevzdávat a že kdo vydrží, může inspirovat miliony lidí po celém světě. Na druhou stranu jsem rád, že autor Lucase zbytečně neadoroval, ukázal ho se všemi jeho otravnými vlastnostmi, protože každý génius je asi tak trochu cvok a všem kolem sebe leze na nervy. 540 stran není moc, uvidíte obrázky z natáčení, zjistíte zákulisní perličky a jako fanoušci Star Wars možná trochu víc oceníte, že tato trilogie (hexalogie, nonalogie) vůbec vznikla, protože to bylo fakt o fous. Takže pokud někdo váhá, zda si přečíst tuto knihu nebo se znova podívat na The Last Jedi, nepřemýšlejte a mazejte do knihovny.

LuiCJ
13.06.2019 5 z 5

George Lucas. Filmový velikán, ktorý započal novú mytológiu, príbehy, svety. A práve o ňom napísal americký spisovateľ Brian Jay Jones životopis, ktorý je aj môj úplne prvý. Náučnú literatúru som v minulosti čítal viackrát, no s biografiou či memoármi som sa stretol po prvý raz. Toto je tiež prvé dielo, ktoré som od B.J.Jonesa čítal. Aj keď síce veľmi dlho, stálo to za to. Knihy týkajúce sa umenia sa mi vždy páčili. Konkrétne táto veľmi zaujímavo popisuje Lucasov život a jeho samotného ako človeka s chybami a nie najľahším životom. Či už fanúšik alebo bežný čitateľ tu nájde obrovské množstvo zaujímavostí, faktov, informácií, ktoré ja považujem za skutočne pozoruhodné. Na niektorých miestach som možno čakal viac, ale nedá sa predsa všetko narvať do jednej knižky. Inak ide stále o výborné dielo. Jednoznačne odpočúram všetkým čitateľom a hlavne fanúšikom filmu.

Zahonek
19.05.2019 5 z 5

Super dárek od přítelkyně pro milovníka Star Wars. Nikdy bych nevěřil, že mě kniha ze světa filmového průmyslu bude tak bavit. Ale kniha je zajímavá právě tím, že Lucas se snažil z této mašinérie vymanit a dělat si to po svém. Člověk by na první pohled čekal snobský Hollywood, ale opak je pravdou. Filmy v podání George Lucase jsou dřina a souhra mnoha lidí, kteří odvedli dobře svou práci. Kniha nás poutavě přenese zákulisím vzniku filmů a popisuje všechno, co je k jejich zdárnému dokončení potřeba. Poodhalí i Lucasův život a potřebu mít až křečovitě vše pod kontrolou. V knize je i spousta informací, které nejsou běžně k mání a mnohé může překvapit, v čem všem mají George Lucas a jeho společnosti prsty. Čeho podle mně mohlo být v této biografii více, jsou fotky. Zajímavých jsou urcite mraky.

Spoonman82
01.05.2018 3 z 5

Kniha neobsahuje tolik zajímavých informací, které by člověk, trochu se zajímající o popkulturu již neznal, což je při 450 stránkách celkem zarážející. Autor mi navíc přijde dost servilní a i když Lucase kritizuje, dělá to tak, aby z toho strejda George vyšel vlastně dobře...ale na to konto se nemůžu zbavit dojmu, že je Lucas tak trochu pitomec (což určitě není dojem, s kterým měl člověk po přečtení odcházet). Na druhou stranu je to napsáno svižně a má to spád, což je určitě dobře, ale stejně v člověku nakonec zůstane pachuť toho, jestli to stálo za přečtení

OldřichHanton
14.02.2018 3 z 5

Řemeslně dobře napsaná biografie kultovního režiséra. Věnuje se nejen Lucasovu soukromému životu a pozadí vzniku jeho úžasných filmů, ale i Lucasovi jako podnikateli a vizionáři, což bylo pro mě možná ještě zajímavější. Autor tvůrce Star wars nijak nešetří, často ho popisuje jako tvrdohlavého autoritáře, se kterým je náročné vyjít a co musí mít nad vším kontrolu. Samozřejmě nechybí ani pár pikantních historek. Pro fanoušky Star wars, nebo životopisů slavných určitě dobrá volba.

martin3683
27.01.2018 4 z 5

Asi je to nevyhnutelné, ale podle životopisů zakladatelů mnou obdivovaných firem (Tesla, Apple, Amazon, Lucasfilm a jiné) musíte být autoritářem, diktátorem a trochu bláznem, abyste dokázali realizovat své vize. Lucas do této partičky velmi dobře zapadá. Pravda, nechtěl kolonizovat Mars, nechtěl nejlepší osobní PC či odvládnout všechen obchod na světě, chtěl jen točit filmy a hlavně, aby mu do toho filmová studia nekecala.

Perfekcionismus, potřeba totální kontroly nad svým dílem a jeho realizací ho nakonec dovedly, ač velmi klikatou cestou, k tomu, že si vybudoval vlastní filmové impérium. Lucas je další z řady velmi úspěšných podnikatelů, který je posledlý mikromanagementem a nejradši by si všechno dělal sám, lidé jsou pro něj jen prostředky k naplnění jeho vizí. Vizí nakonec natolik silných, že výrazně ovlivnil či dokonce změnil podobu dnešního filmu a jak ho vnímáme a "konzumujeme. Ne nadarmo se o něm říká, že je Edisonem moderního filmového byznysu. Nejsou za ním "jen" franšízy Star Wars či Indiana Jones, ale i největší trikové studio ILM, prosazení natáčení na digitál, založení studia Pixar, technické standardy v kinech jako THX a další, promítání filmu v kině digitální formou, dotažený filmový merchandise a plno dalšího.

Pokud, stejně jako já, o Star Wars něco víte, ale nikdy jste nebyli hardcore fanouškem, že byste se zajímali o život jejich stvořitele, tak budete spokojeni. Kniha je plná informací, ale neočekává, že o Star Wars něco víte, ale pokud ano, tak si najdete plno zajímavých bonbónků ze zákulisí o hlavních aktérech a tvorbě postav a vlastně celého univerza.

Tradičně, jako u většiny podobných životopisů, je nejzajímavější prostřední část, když se buduje impérium a vše to začne do sebe zapadat. U téhle knihy mě ale docela bavily i jeho začátky a mládí, nenudilo mě to, i když to není o Star Wars. Posledních 100 stránek ale už trochu nudou je, autor knihy pak už docela přeskakuje roky, ale asi už se tam nic moc zajímavého pro potřeby knihy neudálo. Z Lucasfilm se stala fabrika na Star Wars licence k hračkám a další a další pokračování, seriály, hry apod. Kniha končí prodejem do Disney.

Kniha má už vyhrazené místo v mé knihovně vedle životopisů Baťi, Jobse, Muska, Havla, Bezose, Einsteina a dalších velikánů.

Aquarek
08.12.2017 4 z 5

Neskutecne zajimava kniha, plna informaci. A to je jediny problem - obsah by se dal alespon o petinu ztencit.... Ale jde jen o muj subjektivni pocit. :-)

Štítky knihy

životopisy, biografie Star Wars

Autorovy knížky

Brian Jay Jones
americká, 1967
2017  87%George Lucas: Život stvořitele Star Wars

Kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars je v

Právě čtených5x
Přečtených110x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce84x
Chystám se číst46x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x