thera23 thera23 komentáře u knih

☰ menu

Boh za teba bojuje do poslednej chvíle Boh za teba bojuje do poslednej chvíle Marián Kuffa

Tato knížka je nabitá příběhy, které jsou důkazem Boží existence a Božího milosrdenství...
Podle jakého kritéria se dělíme s blížním? Je to zásluha nebo spíš jeho potřeba? ;)

05.03.2018 5 z 5


Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola Veronika Kašáková

Když jsem jednou zjistila, že Veronika Kašáková do své dospělosti přebývala v dětském domově a že svůj příběh sepsala v knížce „Zpověď z děcáku až na přehlídková mola“, všechny ostatní knihy v mém čtenářském pořadníku musely jít stranou.
Kdo by mohl tušit, že tato úspěšná žena přišla na svět jako nechtěné a nemilující dítě? Koho by napadlo, že její první krůčky na tomto světě nedoprovázela otevřená náruč, ale samota, strach či hlad? Nahlédnout do života Veroniky bylo pro mě velmi bolestivé. Čtením knihy jsem se sama spolu s malou Verunkou mohla stát svědkem hrozivých scén, jež se děly v její domácnosti. To se opravdu mohlo stát? To se opravdu děje?
„Hleděli dva vězni z okna ven, jeden viděl hvězdy, druhý bláto jen.“ Těmito slovy začíná Veronika první kapitolu, jež jakoby zároveň shrnují celý obsah knihy a sebe sama ztotožňuje se situací vězně, co hleděl vzhůru. Píše o tom, jak důležité je snít… Na stránkách knihy popisuje, jak našla svoje místo ve světě a jak nalezla cestu ke svému duševnímu rozvoji. Neslibuje, že je to jednoduchá cesta, ale čtenáře ujišťuje, že určitě stojí za to tou cestou jít. To je dle mého názoru ta nejlepší motivace. Motivace nejen slovy, ale i svědectvím života. To k lidem nejvíce promlouvá.

26.11.2017 4 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Pan Tolkien nezklamal. Z počátku jsem se musela znova zorientovat v mapě a v rodokmenu, něco si připomenout ze Silmarilionu a pak to už jelo :-)... Často jsem nekontrolovaně skoro až vykřikovala, jak bych snad měla vliv na sudbu: "Nedělej to, prosíííím!!!... A ono se stalo..."

21.06.2017 5 z 5


Neumělcům života Neumělcům života Marek Vácha

Kniha, která dráždí myšlenkami nitro. Bojuj a porvej se o budoucnost! Tvým úkolem je vyždímat ze sebe to nejlepší! :-)
Opravdu zatím jedna z nejlepších knížek, kterou jsem kdy četla. Rozhodně se k ní ještě vrátím.

06.01.2017 5 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Fantastická kniha! :) Je neuvěřitelné, jak čtivým a srozumitelným způsobem dokázal autor napsat knihu o "filozofii"?!?!
Filozofie že je nuda? V žádném případě! O tom, že je může být i dobrodružstvím se můžete dočíst právě tady :).
Hltala jsem knihu až do konce!

01.09.2016 5 z 5


Myslet sociologicky: Netradiční uvedení do sociologie Myslet sociologicky: Netradiční uvedení do sociologie Zygmunt Bauman

Už jen pro někoho může být slovo "myslet" odstrašující víc než samotná sociologie :).
Ale nakonec uvidíš, že Ti to rozšíří obzory a budeš se na některé věci dívat jinak než doteď...
Za mě 4 hvězdy ****
Chceš se zamyslet nad vlivy, jenž nás dennodenně omezují? Nad reklamními triky, jenž nás zotročují? Chceš se seznámit s tím, jak nám společnost, vnucuje být tím, kým chce, abychom byli?
P.S. Taky musím bohužel přiznat, že kdyby knížka nepatřila do seznamu mé povinné četby, bych se do toho rozhodně nepouštěla :-D! Ale bohudík, že jsem po této knížce sáhla!

13.06.2016 4 z 5


Život Edity Steinové Život Edity Steinové Maria Amata Neyer

Edita Steinová byla opravdu svatou Ženou (schválně a oprávněně psáno s velkým písmenem)... S přibývajícím počtem přečtených stran jsem se v tomhle stále více a více utvrzovala. Je neskutečné, jak bohatý byl její duchovní život! Tato kniha doslova překypuje citáty, které rozjasňují mysl a pomáhají pochopit důvod, proč jsme zde na zemi. Doporučuji si citáty zapsat, případně podtrhovat si knize a vracet se k nim. Rozhodně nedoporučuji tuto knihu jen tak "zhltnout", ale promeditovat ji, není nejjednodušší ;-).

A jeden citát na závěr, ochutnávka: "Člověk je na světě, aby žil, a to pěkné, co je, má s vděčností přijímat. Jen by si neměl zoufat, když se něco ubírá jinou cestou, než jak si myslel. Pak je zapotřebí myslet na to, co nám zůstává, a také na to, že jsme tu vposled jenom na návštěvě a že to všechno, co na člověka tak krutě doléhá, se nakonec neukáže tak důležité nebo to získá úplně jiný význam, než jaký lze nyní rozpoznat. To, co od nás Bůh žádá a co mu můžeme dát, je odevzdání naší vůle."

14.02.2016 4 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Zrovna jsem tuto knihu dočetla a vrátila se zpátky ze Středozemě... Žasnu nad tím, jak jsou Tolkienova díla propracovaná! Pro ty, kdo knihu ještě nečetli- nezapomeňte pracovat s mapkou a už hned od počátku nepodceňujte orientaci ve jménech ;-). Pomáhají ještě více se vžít do příběhu, ba stát se jejich součástí a proniknout do světa smrtelníku, elfů, trpaslíků či jiných podivuhodných bytostí... Doporučuji!
"Válka dobra se zlem"- setkáváme se s tím dennodenně... Stojí za to žít pro Ilúvatara, je přítomen i v našem světě.

04.02.2016 5 z 5