Tatrman Tatrman komentáře u knih

☰ menu

Mazal tov! Mazal tov! David Maxa

Velice zajímavá a moc hezky zpracovaná kniha.

21.04.2024 5 z 5


Hlubina Hlubina Jozef Karika

Začátek dobrý, napětí, tajemno, ale potom jedna velká slátanina. Jak kdyby pan Karika už nevěděl kudy kam. Posledních 50 stran nedočteno, to už se opravdu nedalo...

20.04.2024 2 z 5


Bohemia Bohemia Jan Svěrák

S+S mám moc rád, ale u mě skončili Vratnými lahvemi, které byly vynikající. Bohužel úroveň jejich další tvorby klesá. A co se týče této knihy, myslím, že je dobře, že zůstalo "pouze" u knihy a nevznikl film. Děj plyne odnikud nikam, a aby se čtenář aspoň trošku dostal do varu, okořeníme to zahýbáním a barvitým sexem. To je ale bohužel od držitele filmového Oskara žalostně málo...

26.03.2024 2 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Velice smutný příběh plný pravdy. Remarque opět nezklamal, pro mě je to PAN spisovatel.

11.03.2024 5 z 5


Surrender: 40 písní, jeden příběh Surrender: 40 písní, jeden příběh Bono (p)

Zajímavá autobiografie. Chvílemi nabubřelá a patetická jako Bono sám, ale my fanoušci U2 ho asi takhle máme rádi. Jen bych občas ubral na politických a aktivistických tématech a víc se ponořil do muziky.

02.02.2024 4 z 5


Miki Volek: nespoutaný život krále českého rock and rollu Miki Volek: nespoutaný život krále českého rock and rollu Jaroslav Kříženecký

Zajímavá kniha o zajímavé polozapomenuté osobnosti českého rokenrolu...

23.07.2023 4 z 5


Dávno Dávno Petr Janda

Četl jsem nové - druhé rozšířené vydání. Petr Janda je bezesporu ikonou naší populární (rockové) hudby 20. a 21.století. Uznávám ho jako skladatele a výborného kytaristu. V této knize dokládá, že je taky "člověčí" a život se s ním mnohdy nemazlil. Přečteno jedním dechem za tři dny -povinná četba pro všechny rockery v ČR.

18.07.2023 5 z 5


Devět křížů Devět křížů Roman Kulich

Musím souhlasit s níže uvedenými názory. Téma zajímavé, pověst tak nějak povrchně znám. Jen ten způsob zpracování mohl být lepší. Hvězda navíc za nečekaný a dobře vypointovaný konec.

15.07.2023 3 z 5


Kam na to chodím Kam na to chodím Vlasta Redl

Tato kniha je svérázná, jako je svérázný její autor. Ale buďme rádi, že máme takové originální umělce! Díky této knížce získavají Redlovy písně další přidanou hodnotu.

08.06.2023 5 z 5


Země Země Marek Epstein

Silný příběh, kniha je velmi čtivá a velmi dobře napsaná, jen to řazení kapitol... Opravdu si nemyslím, že by příběhu ubralo na kvalitě logičtější a hlavně chronologické řazení kapitol.

28.02.2023 4 z 5


Kandidát z Oráčova Kandidát z Oráčova Jakub Železný

Pozor, tuto knihu nedoporučuji číst příznivcům laciného populismu! Jakub Železný v tomto krátkém příběhu krásně a po svém vystihl právě proběhnuvší prezidentskou štvanici a nastínil, co by bylo, kdyby... Někdy až zamrazí, jak přesně vystihl to, co nemohl ještě ani tušit (knihu napsal v létě 2022). Pro mě je útlá knížka hezkou tečkou za událostmi, které hýbaly naším národem, a jsem velmi rád, že pro nás tento příběh ve skutečnosti končí přece jen jiným happyendem...

11.02.2023 4 z 5


O češtině s Karlem Olivou O češtině s Karlem Olivou Ivana Karásková

Skvělá kniha! Nejen pro ty, co měli vždycky jedničku z diktátu, ale pro všechny, kdo mají rádi svůj mateřský jazyk a chtějí se velice příjemnou formou rozhovoru dozvědět spoustu zajímavostí o záludnostech v češtině. Klobouk dolů před Vámi, pane Olivo, a poděkování také patří paní Karáskové.

09.02.2023 5 z 5


Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha Šéf - biografie Zdeňka Pohlreicha Zdeněk Pohlreich

Příjemná biografie jedné z nejznámějších kuchařských osobností, které u nás máme. Napsáno jasně a srozumitelně bez zbytečných kudrlinek a bulvárních senzací. Prostě naservírováno vše napřímo, čistě a bez zbytečné "oblohy", tak jsme od Zdeňka Pohlreicha zvyklí z jeho TV pořadů. Za mě slušná práce, šéfe!

08.01.2023 4 z 5


Asfaltová pustina Asfaltová pustina S. A. Cosby

Román nabroušený jako břitva. I když tenhle typ literatury zrovna nevyhledávám, tak toto bude bezesporu top ve svém žánru. Po pomalejším počátečním rozjezdu se totiž strhne jízda doslova o život. Jak by taky ne, když se podíváte na samotný konec knihy, asi vás nepřekvapí, že ten týpek na fotografii, co si říká autor, neplácá prázdnou slámu a že může mít snad dokonce něco podobného odžito. No a nakonec nás možná samotné překvapí, jak moc dokážeme sympatizovat s tím lotrem Buggem a třeba zamáčkneme i nějakou tu slzu...

03.01.2023 5 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Velké díky autorce za tuto knihu! Tyto události by neměly být zapomenuty nebo snad promlčeny. Povinná četba pro deváťáky do dějepisu. Fuck the KOMUNISM!

21.10.2022 5 z 5


Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Velmi dobrá autobiografie hudebníka, který zásadně spoluvytvářel sound počátku devadesátek. Škoda jen, že nám sem "nedal" víc Nirvany a občas bych trochu ubral na patosu a všeobjímající americké lásce. Ale jinak klobouk dolů před tímto chlápkem, chtěl bych ho poznat osobně!

11.10.2022 5 z 5


Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Velmi čtivý příběh o vášni, naději a lásce, kterou zničí neukojitelná touha po dobrodružství. Pro mě jsou Zloději nejlepším autorovým románem.

24.09.2022 5 z 5


Let do nebezpečí Let do nebezpečí Arthur Hailey

Nejlepší kniha resp. "knížečka" od autora. Má spád, napětí a dostačujících 122 stran, aby vaše oči připoutala k řádkám a vy jste proletěli dějem stejně velkou rychlostí jako její hlavní aktéři.

12.08.2022 5 z 5


Továrna na maso Továrna na maso Miloš Urban

Krásný "dobový" jazyk, ale příběh bohužel slabší. Dlouhý rozjezd - téměř polovina knihy, a potom spíše popis sexuálních anomálií pro danou dobu celkem nepřijatelných. Miloš Urban pro mě nadále zůstává záhadou české literatury.

06.08.2022 3 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Příjemné letní počteníčko.

08.07.2022 4 z 5