Asfaltová pustina

Asfaltová pustina https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497485/bmid_asfaltova-pustina-8ZK-497485.png 4 58 17

„Bug“ býval nejlepším šoférem podsvětí, než se ošklivě spálil a starý život raději hodil za hlavu. Vybudoval vlastní autodílnu, miluje svou ženu, stará se o rodinu a vášni pro rychlost podlehne jen občas. Jenže pak se to zase zvrtlo, podnik drtí konkurence, poctivá práce nevynáší a „Bug“ se nechá umluvit k poslední velké akci. Vždyť tam, kde se vůně benzinu mísí se strachem, na něj nikdo nemá. A tak to riskne. Najde v asfaltové pustině, kde ho nepronásleduje jen přízrak dávno ztraceného otce, ale i stíny vlastní minulosti, tu správnou cestu? Nebo naopak přijde o všechno, na čem mu záleží?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Blacktop Wasteland , 2020


více info...

Přidat komentář

soupik2012
14.02.2024 5 z 5

Při poslechu této audioknihy jsem měla celou dobu pocit, jako kdybych sledovala akční film. A několikrát jsem si při tom vzpomněla na Gran Torino od Clinta Eastwooda. Přitom příběh je to úplně obyčejný. Ve filmovém provedení jedno z nejčastějších. Ale jde o způsob jakým je to napsáno. Jedna dějová linka, která hned od začátku nabere velice svižné tempo. Žádné nudné pasáže či odbočky a s blížícím se konce tempo ještě velmi výrazně graduje. Věrohodnost příběhu je vzhledem k danému žánru ještě akceptovatelná. Nenacházím nic, co bych této knize mohla vytknout. A to ani v provedení audiokniha, kterou naprosto fantasticky načetl pan Jan Teplý.

Dáma s hrnstjm
30.01.2024 5 z 5

To byla moc pěkná jízda! Rozjezd pro mne trochu pomalejší, ale brzy příběh dostává na obrátkách a není cesty zpět. Postavy jsou parádní, jen jsem měla lehký problém s představivostí, protože jsem se v podobném prostředí čtenářsky dlouho nepohybovala. Nicméně charaktery postav jsou skvěle načrtnuty a zápletka je dechberoucí. Dovolím si ještě stručnou poznámku k překladu. Na začátku jsem měla pocit, že zůstává něco "ztraceno v překladu," že to trochu drhne, že v tom prostředí "bílé chátry" se mluví tak nějak jinak. Ale později už veškerou mojí pozornost upoutal děj. Nevím, překladatel není žádný amatér, asi je to jen můj dojem.


Maky78
17.12.2023 4 z 5

Nadupaná gangsterka u které měl hlavní hrdina i srdce. Prostředí černé a ještě tmavší. Sem tam drogy, sex i kapka humoru.
Napsáno na pána, prostě jízda.

trudoš
29.10.2023 5 z 5

Tak nějak by vypadal scénář k Rychle a zběsile, kdyby jej dostal na starosti George P. Pelecanos a psal jej přitom jako poctu Donaldu E. Westlakeovi. Jenže taková podívaná by neuspokojila masy fanoušků, protože víc než na akci se zaměřuje na temnotu v lidských srdcích. Temnotu s níž každý bojuje sám a po svém, ale jen málokdo dokáže zvítězit.
S. A. Cosby napsal špinavou gangsterku, ve které nikterak nepřikrašluje prostředí městské periférie. Přesto své postavy žádným způsobem neadoruje jako ctihodné zločince, co bohatým berou a chudým dávají. Tohle má víc společného s realitou, než by se komu chtělo líbit a o to spíš vám postavy přirostou k srdci, protože se s jejich problémy dokážete ztotožnit. A třebaže autor pracuje se zaběhnutými motivy, umí je vysázet na stůl v takové hbitosti, že ani nepřemýšlíte nad jejich neoriginalitou. Připočtěte si k tomu adrenalinovou zápletku o jednom nepovedeném kšeftu a vyjde vám parádní čtení na jeden večer, kdy na moderní „bestsellery“ ani nepomyslíte.

mnohoknih
30.08.2023 5 z 5

Posloucháno jako audio a Jan Teplý svým přednesem byl gangterem, byl otcem, byl kamarádem, byl každým, kdo v příběhu vystupuje. A příběh má celou dobu zařazenou pětku nebo zpátečku v 80 km/h. Beauregardovi celou dobu držíte palce, i když víte, že tohle se nedělá, že takhle se situace neřeší. Je vám líto, že se špatně rozhodl a už se mu život hroutí pod rukama. A k tomu neustále slyšíte to burácení motorů. Jasný, audiokniha, takže fakt jo, ale příběh je tak akční, že to burácení uslyšíte i v knize. Příběh není nijak komplikovaný, ale přesto se dotkne i sociálních témat neb zde vystupují i feťáci, prostitutky, násilníci, ať černí či bílí. Neskutečná jízda. Takže nasedněte, kopněte tam kvalt a jedem!

SgtTračník
16.07.2023 5 z 5

Pořádná jízda a dobře napsaná. Jako by člověk sledoval film. Fajn čtení.

aralka
16.05.2023 5 z 5

Při čtení se mi děj odvíjel jako film, úplně jsem slyšela ty řvoucí motory silných amerických bouráků a viděla ty namachrované černochy :-) Jasně, že to není žádná hodnotná literatura, ale super čtivá, v rámci žánru perfekně napsaná odpočinková gangsterka se sympatickým hlavním hrdinou, kterému musíte fandit, přestože to není žádný svatoušek :-)
Sem tam jsou v knize i hluboké životní pravdy :
"Když přijde na věc, nikdo tě nebude mít rád tolik, jako máš rád sebe. Nikdy nedělej pro druhý něco, co by oni neudělali pro tebe."

"Ryba není hloupá jenom proto, že neumí vylézt na strom"

Dandy1
08.02.2023 4 z 5

No, to byla jízda. I když v reálu by to takto nešlo, užila jsem si to.

Pampalini
28.01.2023 3 z 5

Zběsilá gangsterka s nádechem sentimentu. Klasická pulpová literatura v pevné vazbě, který by mohl být béčkovým akčním příběhem o spravedlivém boji černých nebo bílých (nebo žlutých) bratrů. Jednoduchý příběh, ve kterém jsou téměř všichni prosáklý zločinem největšího kalibru. Msta je omluvou pro vraždy. Finanční problémy řešíme spravedlivým zločinem. Jak by obdobný příběh vnímal mentálně a morálně slabší jedinec? Naštěstí to nebude číst...

katasokolov
19.01.2023 5 z 5



Tohle dílko dal autor na pána.

Výborný nadupaný gangsta příběh o muži, který má v krvi neklidné geny a talent pro zběsilou jízdu, kteréžto se snaží vyvažovat s rodinným životem. Bug byl jako postava na jedničku a velice zdařile mu sekundovali i další protagonisté knihy.

Příběh je jedna velká smršť, kde nemáte čas se nudit, byť jen na maličkou sekundu. Adrenalin vám bude proudit žilami ještě po otočení poslední strany. Cosby je pro mne velkým objevem, a přestože k takovémuto čtivu nezasedám příliš často, tak ve finále se bude tento Američan řadit mezi mé oblíbence. Jazyk a hlášky, které Bug hází do placu jsou prostě topka!

Místy jsem si při četbě vzpomněla na svůj oblíbený seriál Animal Kingdom.

Za doporučení knihy musím vzdát dík @recenzujuknizky, jinak bych tenhle skvělej flák nenašla. Hodlám si od autora pořídit i letošní novinku Slzy ostré jako břitva, která snad brzičko vyjde.

“NEED FOR SPEED”

twiggynka
17.01.2023 4 z 5

Tyhle americký gangsterky fakt nemusím, ale uznávám, že tohle byla jízda .

Tatrman
03.01.2023 5 z 5

Román nabroušený jako břitva. I když tenhle typ literatury zrovna nevyhledávám, tak toto bude bezesporu top ve svém žánru. Po pomalejším počátečním rozjezdu se totiž strhne jízda doslova o život. Jak by taky ne, když se podíváte na samotný konec knihy, asi vás nepřekvapí, že ten týpek na fotografii, co si říká autor, neplácá prázdnou slámu a že může mít snad dokonce něco podobného odžito. No a nakonec nás možná samotné překvapí, jak moc dokážeme sympatizovat s tím lotrem Buggem a třeba zamáčkneme i nějakou tu slzu...

rodak
01.12.2022 5 z 5

Tohle byla fakt jedinečná gangsterka.Tak drsně a skvěle napsaná. A hlavně-rodina je vše.A prosim nechte to všechny prožít a pročíst a neprozrazujte děj v komentářích viz níže. Vždyť je anotace na obálce knihy.

bosorka
11.11.2022 4 z 5

Cosby se nikterak nezdržuje a nastartuje velice rychle poctivě vystavěný příběh "nejlepšího šoféra podsvětí" Buga, kterému se život zamotá víc, než by si přál. Bug se snaží stále tu nakloněnou rovinu, po níž klouže dolů, narovnávat a i se mu to chvíli daří, ale okolnosti prostě nechtějí, aby ji udržel zcela v rovině. A tak nastane veletoč, kdy trochu svým přičiněním do toho tobogánu vstoupí a pak už ho přitažlivost táhne a nechce pustit. A je to jízda. Autor čtenáře hodí do auta, které vystartuje šílenou rychlostí a řítí se vpřed zatáčka nezatáčka, na brzdu zapomeňte. Až filmově mi kniha běžela před očima, svižná, rázná a drsná jak šmirglpapír.

milanříský
23.10.2022 5 z 5

„Je to jak zkurvený prokletí. Peníze to nespraví a láska nezkrotí,“ přemítá v perfektním krimi románu o své násilné povaze hlavní hrdina Beauregard „Bug“ Montage. Bývalý kriminálník, co řemeslo pověsil na hřebík a živoří v autoservisu, se snaží poctivou prací živit rodinu a mít na nájem. Touha po lepším životě se však střetává s drsnou realitou, kdy dennodenně zasviněné ruce motorovým olejem nevydělají tolik, co kšefty s pistolí za pasem. A tak se rozhodne, k nelibosti manželky, vzít další špinavý kšeft.

Drsný a násilný příběh černocha z jihovýchodní Virginie, nájemného řidiče, co nejde pro ránu daleko a když se vytočí, je jako tank, není jen temnou kriminálkou. Rezonuje tu rasové napětí maloměstské Ameriky, Bug to kvůli barvě pleti schytává od chlapíků s jižanskými vlajkami na kšiltovkách a touha, aby se jeho děti měly jednou líp než on, jej žene za hranu zákona.

Nad tím vším se klene Bugův nevyřešený vztah s otcem, jenž před lety pláchl a od té doby o něm neslyšel. Zatímco se snaží podobnou chybu neudělat ve vztahu s vlastními dětmi, stále víc si uvědomuje, že svět nočních honiček a svištících kulek mu, stejně jako jeho tátovi, imponuje a velmi těžko se od něj odvrací. Protože tam, narozdíl od běžného života, je eso. A hříchy otce se tady přenášejí i na syna.

Krádež diamantů, jednorázovka na zaplácnutí nutných výdajů, se samozřejmě zvrtne a na Bugovu hlavu se začnou snášet další a další problémy. Cosby perfektně pracuje s adrenalinovou akcí, přátelstvím a zradou a do toho zakomponoval problémy chudých na okraji společnosti, jimž se americký sen už dávno rozplynul ve štosech nezaplacených složenek.

vnimat_Krasu
19.10.2022 5 z 5

Tenhle příběh je to nejlepší gétéáčko, který jsem kdy čet. Cosby skvěle píše. Od první do třístý stránky děj neplyne, ale závodí. A já si připomněl (kromě sandboxových videoher) i macho pouliční gangsterky od Macdonalda nebo Parkera, kde se šlo čistě po ději, nešetřilo se kulkama a řešilo se jen to důležitý. Namísto twistů množí Cosby podrazy a skvěle buduje Bugovu rodinnou motivaci, díky který si od začátku přejete happy end. A tahle knížka je happy end. Precizní thriller.

Roubas
18.10.2022 5 z 5

Mám doma všechno, co u nás vyšlo a napsali to páni Lehane a Pelecanos. Od doby, co jsem Asfaltovou pustinu viděl v edičním plánu, jsem se těšil, že se tu konečně objeví něco v jejich stylu. Parádní a drsná kriminálka, kde se klouže po hraně zákona, lidi jsou z masa a kostí a chybují a kde rána pěstí někdy řekne více než tisíc slov. A pan Cosby mi to všechno splnil. Nejenom, že vytvořil dokonale plastickýho chlapa, kterej je jak milujícím otcem a manželem, tak bývalým řidičem z podsvětí, co když sedne za volant, tak lítá a když si nekdo troufá, tak se mu plaší kladiva, ale zároveň to všechno zasadil do šipanavých kulis americkýho Jihu, kde se dá narazit na pěknou porci zákeřných parchantů, nebo tak kilometry na vůbec nic. No a když se "Bug" nechá ukecat na poslední prácičku, protože servis drtí konkurence a tři děti něco stojí, zadělá si tím na hodně problémů, který nejdou řešit verbálně.
Cosby to má absolutně v malíku, zvládá zápletku, tempo, hlášky, násilí, osudový dialogy, vztah otce a syna i emoce.
Kupte si to, protože bych si hrozně přál, aby se k nám dostalo všechno, co tenhle drsňák z jihovýchodní Virginie napsal.

Štítky knihy

americká literatura kriminální podsvětí krádeže a loupeže

Autorovy další knížky

S. A. Cosby
americká
2022  88%Asfaltová pustina
2023  81%Slzy ostrý jak břitva

Kniha Asfaltová pustina je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce66x
Chystám se číst64x
Chci si koupit31x
dalších seznamech1x