Tantalis Tantalis komentáře u knih

☰ menu

Ďáblův novic Ďáblův novic Ellis Peters (p)

Čtu již podruhé celou sérii, protože jsem se po přečtení posledního dílu nedokázal smířit s tím, že by měl bratr Cadfael zmizet z mého života. A po poslední stránce každé z knih v duchu děkuji autorce za tyto příběhy, kterých je v dnešní době zapotřebí snad ještě více, než v době jejich vzniku - totiž příběhy, ve kterých není oslavován zločin, ale jeho právoplatné potrestání, kde jsou vyzdvihnuty vlastnosti jako je odvaha, pracovitost, čest, silná vůle a odpovědnost člověka za své vlastní činy (narozdíl od současné módy prosazování vlastních práv a přehlížení vlastních povinností), a přesto je zachována složitost lidských charakterů a vztahů. Ano, přiznávám, že jsem bratru Cadfaelovi zcela propadl, a neumím si už představit svůj život bez jeho laskavého humoru a oddané péče, kterou mi - byť nevědomky - poskytuje.

28.02.2020 5 z 5


Svatopetrský jarmark Svatopetrský jarmark Ellis Peters (p)

Tentokrát velmi akční (na poměry této série) konec příběhu. Jinak klasický Cadfael, bystrý, laskavý a neúnavný při hledání pravdy.

24.07.2019 5 z 5


Jeden mrtvý navíc Jeden mrtvý navíc Ellis Peters (p)

Trocha politiky, ale ne tolik, aby člověka otrávila. Kořením tohoto dílu je setkání bratra Cadfaela s mužem stejně bystrého úsudku a z toho vyplývající úsměvné, ale zároveň i napínavé momenty příběhu.

21.07.2019 5 z 5


Mnišská kápě Mnišská kápě Ellis Peters (p)

Od první knihy pociťuji silnou závislost na příbězích bratra Cadfaela, jejich poklidném tempu, kde ale nechybí napětí, na krásném jazyku a laskavém hlavním hrdinovi. Takový balzám na duši.

21.07.2019 5 z 5


I-Ging - Kniha Proměn - Tajemná čínská věštba I-Ging - Kniha Proměn - Tajemná čínská věštba Richard Wilhelm

Popisuje neměnné principy ve světě pomocí krátkých alegorií.

14.07.2019 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Krásný román, místy i trochu napínavý a strašidelný. Hezká starší čeština v překladu paní Fastrové z roku 1954. Místy delší popisy, ale jinak velice čtivé. Nejvěrnější filmové zpracování je jedenáctidílná britská minisérie z roku 1983 s T. Daltonem, kde se snažili dodržet fyzický vzhled postav, kostýmy i prostředí.

14.07.2019 5 z 5


Rituál Turínského koně Rituál Turínského koně Martin Skořepa

Psychologicky velice hutné téma, zpracované spíše v obrazech a úvahách než v jasné dějové lince. Doporučuji každému, kdo se stará o svého nemohoucího bližního s podobnou diagnózou.

14.07.2019 4 z 5


Poslední rituál Poslední rituál Yrsa Sigurðardóttir

Sympatická hlavní postava, obyčejná žena se svými vlastními problémy, která nemá k dispozici perfektně vybavenou forenzní laboratoř, a přesto se pouští do vlastního vyšetřování. Pro mě zbytečně drastická vražda, ale to je u severských autorů běžné.

14.07.2019 4 z 5


Poselství od protinožců Poselství od protinožců Marlo Morgan

Nezáleží na tom, zda je příběh pravdivý. Kniha používá příběh jako nosnou konstrukci pro své poselství - podobně jako třeba Alchymista a jiné.

14.07.2019 4 z 5


Denik Ostravaka 1 Denik Ostravaka 1 Ostravak Ostravski

Humorné oodechové letní čtení.

14.07.2019 3 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Velice poutavý popis vesnického života a "čarodějnictví". V dějové lince jsem se mírně ztratil a na konci knihy mi zůstalo pár otazníků.

14.07.2019 2 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Nádherné rytmické verše, vukově dotažené k dokonalosti. Příběh je spíše vedlejší a slouží jen jako nosný podklad pro úvahy o světě i životě jedince.

14.07.2019 5 z 5


Dobře utajené housle Dobře utajené housle Miroslav Horníček

Laskavý humor, životní moudrost ve všednodennostech.

14.07.2019 5 z 5


Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) William Shakespeare

Perfektní překlad, méně poetický než jiné, ale o to blíže nejspíš k originálu. Patrná snaha zachovat slovní hříčky a celkové vyznění.

14.07.2019 5 z 5


Sex v pěti dílech světa Sex v pěti dílech světa Miloslav Stingl

MOhlo by být podrobnější, ale jako exkurze do jiných krajů a jejich mravů výborné.

14.07.2019 4 z 5


Zázrak svaté Winifredy Zázrak svaté Winifredy Ellis Peters (p)

Oddechová detektivka, téměř žádné napětí. Perfektně načrtnuté charaktery, hezká čeština, řešení případu jen na základě dedukce, jemný humor.

14.07.2019 5 z 5