SparklingDori SparklingDori komentáře u knih

☰ menu

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Kdo by se nechtěl na chvíli zastavit v poklidné kavárně ve středu města Thune, kde za pultem stojí usměvavá bojovnice? Neskutečně příjemná atmosféra přátelsky působící kavárny a splněného snu mi zaručeně zvedla náladu. Akce se v této knížce moc nedočkáme, ale receptu na šťastný život rozhodně ano. :)

23.01.2024 5 z 5


Den nula Den nula C. Robert Cargill

Příběh začíná ve zdánlivě klidné budoucnosti. To, že se robotičtí pomocníci chystají uskutečnit převrat, nikdo netuší. A už vůbec ne robotická chůvička v existenciální krizi.
Děj je sice předvídatelný, ale napínavý a dobře napsaný. Pěkné čtení na pár dní, u kterého se rozhodně nebudete nudit. :)

15.12.2023 3 z 5


Ctnosti králů Ctnosti králů Ken Liu

Když jsem poprvé otevřela tuto knihu a zadívala se na první větu příběhu, nikdy by mě nenapadlo, jak komplexní děj je schovaný uvnitř. Na každé straně jsem se dočetla o složitých intrikách králů a generálů, o vojenských taženích a především o vztahu dvou ,,bratrů", jejichž sny o dokonalém světě se rozcházely. Při popisech velkolepých bitev jsem jen tajila dech a při smutných osudech vlivných žen jsem rozmrkávala slzy. Nemůžu jinak než doporučit. :)

10.08.2023 5 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Příběh o hledání partnera v magickém světem s korunou na hlavě? Ano! Bohužel ne podle mých představ. Hlavním hrdinou je novopečený král, který se snaží získat srdce svého dvorního kouzelníka. Bohužel ani jedna z postav se nijak neposouvá dopředu a nijak se nevyvíjí. Na každé straně si hlavní postava pohrává stále se stejnými myšlenkami, které jsou ještě ke všemu pokaždé skoro stejně formulované. Snaha o vtipy byla zřejmá, bohužel ne moc efektivní.
Jestli ale hledáte něco k čaji na odvedení pozornosti; něco, co nevyžaduje logické myšlení; něco, od čeho moc nečekáte, v tomto ohledu je kniha perfektní. :)

31.07.2023 2 z 5


Zhroucený čas Zhroucený čas Blake Crouch

Helena touží pomoci své matce trpící těžkou chorobou a sestrojí křeslo pro mapování vzpomínek. Nikdy by ji však ani nenapadlo, že vytvoří nástroj šílenství. Strach a napětí na čtenáře doslova dýchá a na každé stránce knihy se skrývá další zápletka. O nečekané zvraty zde není nouze a ztotožnit se s postavami vůbec není těžké. Děj rychle plyne a na tří stech stránkách se toho odehraje až neskutečně moc. Tohle je knížka, kterou přečtete jedním dechem :)

23.05.2023 5 z 5


Návrat čarodějnice Návrat čarodějnice Paula Brackston

Kdybyste mohli cestovat v čase a zachránit tak své blízké, udělali byste to? Elizabeth rozhodně. A tak začíná dobrodružství cestování časem, objevování lásky a rodiny, a návraty na nostalgická místa.
Přestože tento námět není vůbec špatný, autorka jej plně nevyužila. Nerada píši špatné hodnocení knížkám, ale tento příběh mě nijak nenadchl. Stylisticky je kniha napsána špatně: časté opakování slov, neohrabané a kostrbaté věty, stále stejná struktura vět. Dějově kniha nijak nepřekvapí a konec je uspěchaný. Přesto si ale myslím, že přečtení litovat nebudete, protože se konečně uzavře příběh z prvního dílu. :)

13.05.2023 2 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Dějová linka je ze začátku jednoduchá a popisuje jenom zmateného a vystrašeného muže, jehož dosavadní život se obrátil v prach. Jak ale příběh postupuje, můžeme sledovat nejenom složitější děj, ale i proměnu hlavního hrdiny, který si uvědomí, co musí udělat pro své cíle. A ani paralelní světy mu nezabrání v hledání své rodiny, pro kterou by udělal cokoliv.
Je to čtivý příběh plný zvratů, které sice nemusí vždy být překvapivé, ale rozhodně čtenáře nenudí.

30.04.2023 5 z 5


Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Tohle je příběh o hledání štěstí v každodenním životě a o tom, že láska prostě přijde v dobu, kdy to nejméně čekáte. Hlavní hrdinka je osamělá žena, která najde štěstí u svého bývalého učitele ze střední a uvědomí si, že život plyne mnohem lépe s někým, koho milujete. Melancholická atmosféra a příjemný popis hospůdky, kam postavy chodí popíjet, jsou sice zosobněním nudného života všedních dnů, ale zároveň i tím, co při čtení utkví v srdci čtenáře.

24.04.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Která žena se někdy nesetkala s diskriminací a předsudky? Hlavní hrdinka se ale nebojí postavit se tomu a využít svých schopností. Svou láskou pro vědu okouzlí nejenom každou ženu v domácnosti, jež se snaží podpořit jak nejlépe může, ale i kdekoho jiného. Na cestě svým životem nás vezme na horskou dráhu plnou emotivních a vtipných momentů. A přestože tato kniha může mít předvídatelný děj, pěkně se čte a k odpolední kávě je víc než ideální.

18.04.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Skvělá kniha k zamyšlení se. Hlavní postava moc hezky zosobňuje úzkost a strach v něčem vynikat, takže se s ní téměř každý zvládne ztotožnit. Děj je poutavý a přestože je hlavní postava poměrně dost filozoficky založená a uchopit některé její myšlenky není jednoduché, jazyk, jakým je kniha napsaná, je snadný na pochopení. Myšlenka příběhu je moc hezká, rozhodně doporučuji přečíst. :)

09.02.2023 5 z 5