Zhroucený čas

Zhroucený čas https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433385/bmid_zhrouceny-cas-RQI-433385.jpg 4 328 88

Realita je rozvrácená. Zprvu se to tvářilo jako nemoc. Epidemie, která se šíří neznámými prostředky, a jež dohání své oběti k šílenství vzpomínkami na život, který nikdy nežili. Ale za běsněním, které obchází svět, nestojí žádný patogen. Je to jen první šoková vlna, uvolněná ohromujícím objevem – to, co je v ohrožení, nejsou naše mysli, ale samotná struktura času. Detektiv Barry Sutton se v New Yorku dobírá pravdy, zatímco ve vzdálené laboratoři si neurovědkyně Helena Smithová zatím neuvědomuje, že ona sama drží klíč k tomuto tajemství… A nejen to, i prostředky, jak s tím bojovat. Barry i Helena budou muset společně čelit svému nepříteli dříve, než budou oni i svět samotný uvrženi do stále rostoucího chaosu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Recursion , 2019


více info...

Přidat komentář

kikikrat
předevčírem 4 z 5

U knih autora musíte opravdu přemýšlet a nebylo tomu jinak ani teď. Vše je tak komplikované a je třeba se soustředit aby vám nic neuniklo. Pořád čtete a říkate si co? Cože? A pak spolu s hlavníma postavama začnete konečně chápat. Doporučuji všem, kteří mají rádi vědu a zajímavé příběhy u kterých musí přemýšlet.

alishek
26.03.2024 5 z 5

Knížka, kterou přečtete jedním dechem, skvěle napsané, informace přicházejí postupně, takže Vás udržuje neustále v napětí.


JiříŠkorpík
08.03.2024 5 z 5

Nejen námět, ale provedení je velmi dobré. Zvlášť oceňuji jak se autorovi povedlo postupně gradovat děj, prostě v událostech stále zrychlujeme a v poslední třetině je kniha těžko odložitelná.

Neo1tex
19.02.2024 5 z 5

Velmi zajímavý koncept, poutavý příběh, dobrá pointa, skvělé sci-fi, jakých se bohužel objevuje na trhu velmi málo.

Teribli
10.12.2023 5 z 5

Skvělé a napínavé! Novátorské, jak zde někteří píšou, mi to nepřislo, ale skvělé i tak!

Sanmark
19.09.2023 5 z 5

Novátorské a kvalitní zpracování ožehavého tématu "čas".
Chytlavý příběh.
Originální pozitivní vztahové drama.
Připomnělo mi přeceňovanou a plytkou "Půlnoční knihovnu", a trochu i příručku mladého astrofyzika aneb "Problém tří těles", ale ZČ je chytřejší a hlubší, resp. čitelnější, živější a zábavnější, že to se ani nedá srovnat. :-D

Awča
13.09.2023 5 z 5

Doslova mi spadla brada.
Tak krásně promyšlený a vystavěný příběh.
Tolik věcí k zamyšlení.
Zrovna tak skvělé jako Temná hmota.

m2056
30.08.2023 4 z 5

Moc dobrý čtení pro normální lidí co mají rádi dobrý příběh.

JankaV80
22.08.2023 4 z 5

Co se knihy týče, naprosto souhlasím s komentářem uživatele ThomasRuhe z 13.6.2023, vlastně ani nevím, co bych k tomu dodala :) snad jen, že se jednalo o první knihu od tohoto autora, určitě se k němu ještě někdy vrátím.

robinoza
17.08.2023 5 z 5

Skvělé. Temná hmota mě nebavila ale tohle byla paráda.

Julinka679
10.08.2023 4 z 5

Tohle bylo jedním slovem geniální!
Jak se jedná o cestování časem nebo dimenzemi tak mě do toho zapište protože to je moje oblíbené a Zhroucený čas si mě naprosto získal. Mělo to všechno (a ještě víc) - správná knížka má u čtenáře vyvolat plnou řadu emocí (splněno) a držet ho až do samotného konce (splněno), kde jej pustí s pocitem, že by si knihu měl přečíst přinejmenším ještě jednou (splněno).
Hlavní dvojice Barry a Helena do sebe zapadají jako dílky puzzle, navzájem se doplňují a já si je oba zamilovala. Děj plyne rychle takže za chvíli sedíte s dočtenou knížkou, kterou nebudete chtít dát z ruky.

Není co dodat, jasných 4,5* a naprosto doporučuji!

Rav3n
05.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Druhá kniha od autora a zase výborná. Tématicky je to podobné temné hmotě, i když poněkud z jiného úhlu. Logických chyb se autor vyvaroval, což je pro mě nesmírně důležité. Časový paradox, příčina a následek, vývoj osobnosti, filozofické disputace, to všechno tam je.
Velký smutek je závěr knihy. U tohoto typu prózy asi máme očekávat happy end, ale tenhle se mi tam prostě nehodil, byla jsem v očekávání epického konce všeho a ono to dopadlo dobře...
Ale ani tohle neubírá požitku při četbě samotné. Skvělé to je.

woita
22.06.2023 5 z 5

Fungování naší mysli, to, co nás utváří, fyzická podstata mozku a stejně tak časoprostor mě vždy táhly. Mysl je múza, o které se uvažuje ve vědeckých kruzích i na poli filozofie. Považme, že jde o téma velice komplexní, kterým opravdu rozumí jen málokdo. I proto to málo zajímavostí podaných v této knize, jsem vítal a nasával jako houba vodu po dešti.

Za zajímavým názvem knihy bylo možné tušit nabytou story s přesahem pozměnit vnímání toho, co považujeme za svou realitu. Takové myšlenky dokážou vyvolat jen dobře napsané tituly, které poodkrývají a rozšiřují naše tužby. Pak mě napadlo, že podobného počinu jsem se už z rukou stejné spisovatele dočkal.
Temná hmota měla obdobnou tématiku, kde namísto časem se cestovalo napříč prostorem. V jádru obě knihy využívaly k transmisi podobných mechanismů ukrytých hluboko v našich mozcích. Když mi došla tato podobnost, obával jsem se pocitu dejavu. Temná hmota byla dobrá kniha, ale nijak jsem netoužil po kopii a ještě od stejného autora, který vykrádá sám sebe. Mohu uznale uvést, že mé obavy byly liché. Dočkal jsem se něčeho, co částečně myšlenkou mohlo navazovat a rozvíjet jinou knihu Chronolity od R.Ch.Wilsona (podobnost dopadu zhmotněním budovy Big Bendu s chronolity), a stejně tak jakoukoli s tématikou o cestování časem. Vskutku bylo napínavé sledovat Helen s Barrym, jak cestují napříč časem pamatují si minulé životy a přitom se vzdalují od své původní linie, která se zdála vést jenom do pekel. Narozdíl od mnohých publikací užívající Wellsův chronokomunikátor, v Zhroucenem času jsem snad prvně mohl sledovat komplexní proměnu světa i charakteru, jež cestování časem může vyvolat. Některé časoprostorové efekty, kterých byl Barry svědkem, byly surrealistické. Bez odezvy nebyly ani ty části, kdy člověk byl nucen opakovaně sledovat konec světa (vydržela by to má mysl?).

Obě hlavní postavy jsou vyvážené, doplňují se a postupně si předávají pomyslnou štafetu jako vedoucí charaktery. Helena mohla působit jako tichý génius bojící se roztáhnout křídla, jenže s rozvinutím pravdy o křesle se z ní postupem času stal zlomený člověk bojujícího se samotným osudem jako Don Quijote s větrnými mlýny. Také Berry se proměňoval. Na počátku to byl tvrdý a zarmoucený noirový detektiv, na konci bojovník s myslí vědce.

Kniha překvapí, plyne samospádem a zaujme intelektuálně. Co více si od dobrého čtení snad přát.

cetriolo
18.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle se povedlo. Na začátku nemá čtenář moc tušení co se děje a postupně odhaluje co si na něj autor přichystal. K tomu odhalení dojde poměrně brzy, ale to vůbec nic neubíralo na napínavosti a celý příběh má skvělé tempo, zvraty a taktéž závěr.

Během čtení mi to nedalo a velice dlouho jsem přemýšlel kam bych se chtěl vrátit a co bych všechno ve svém životě udělal jinak... :)

megamysl1901
14.06.2023 5 z 5

Druhá kniha od tohoto autora a zase naprostá paráda. Styl psaní skvělý, napínavý příběh, plno zvratů. Řadí se mezi mé TOP knihy. Hned se vrhám na další díla. Hodnotím 5*.

ThomasRuhe
13.06.2023 3 z 5

Zhroucený čas má zajímavý průběh tak i dobré zpracování. Akorát zhruba v poslední třetině příběhu nastane pořádný zmatek. I z toho autor nakonec vybruslil a dovedl děj do srozumitelného konce.

elcapitano
08.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Dost mne to bavilo, zpočátku se kniha tváří jako úplně nekomplikovaná oddechovka, ale pak to nějak chytne grády..dobře a rychle se to čte, je to takový akčňák :)
Pak přeci jen přijdou momenty k zamyšlení: co pro člověka znamenají vzpomínky a jak moc ho utvářejí, co je vlastně pro jednoho minulost a budoucnost, apod.. plus pokus o vhled do osobnosti, která prožívá 30-ti letou časou smyčku znovu a znovu.
Niméně, jak píšu, je to oddechovka, mne by asi ale víc bavil hlubší ponor do psychiky postav a koneckonců bych snesl nějak víc rozepsat všechny ty časové paradoxy.

Tano
04.06.2023 4 z 5

Příběh začal nenápadně, pak se rozjela totální pecka, pak se člověk vciťuje do hlavních postav a jejich únavné a vyčerpávající honby za záchranou lidstva (což si teda ani nechci představit, vzdala bych to dřív :D ) a nakonec vlastně lup lup a bylo vyřízeno. Musím říct, že rychlý spád konce mě vlastně neuspokojil, dočetla jsem poslední stránky a měla jsem pocit, že mi autor ještě pár stránek něčeho dluží :)
Opět se jedná o velice snadno čtivou oddechovku, kdy nemusím přemýšlet na zápletkou dnem i nocí, ale zájem příběh udržet zvládne.

SparklingDori
23.05.2023 5 z 5

Helena touží pomoci své matce trpící těžkou chorobou a sestrojí křeslo pro mapování vzpomínek. Nikdy by ji však ani nenapadlo, že vytvoří nástroj šílenství. Strach a napětí na čtenáře doslova dýchá a na každé stránce knihy se skrývá další zápletka. O nečekané zvraty zde není nouze a ztotožnit se s postavami vůbec není těžké. Děj rychle plyne a na tří stech stránkách se toho odehraje až neskutečně moc. Tohle je knížka, kterou přečtete jedním dechem :)

VA_Krtek
29.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo dobrý. Každá kniha kde mi začne záležet na postavách a na tom co se s nimi stane si zaslouží aspoň 4*. Nečekal jsem že na mě budou ty neustálé restarty působit stejně depresivně jak na postavy v knize. Dobře napsané.