Podivné počasí v Tokiu

Podivné počasí v Tokiu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389052/bmid_podivne-pocasi-v-tokiu-XQk-389052.jpg 4 218 72

Křehký příběh o přátelství, které časem přerostlo v lásku. Hlavními postavami jsou dva osamělí lidé uprostřed velkoměsta – sedmatřicetiletá Cukiko a její bývalý učitel ze střední školy. Kniha je neotřelým průvodcem po Japonsku, protože čtenáře nenásilně seznamuje i s japonskou kuchyní, kulturou, zvyky i zajímavými místy v Tokiu a jeho okolí. Zdánlivě prostý příběh křehkého vztahu sedmatřicetileté Cukiko a jejího mnohem staršího bývalého učitele, citlivě napsaný příběh plný očekávání a pochybností, rozchodů, náhodných setkání, nadějí a zklamání. Kniha získala v roce 2001 Cenu Džuničiróa Tanizakiho (Tanizaki Džuničiró šó) a později byla i zfilmována. Existuje také její zpracování do podoby kresleného komiksu manga.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Sensei no kaban / 先生の鞄 , 2001


více info...

Přidat komentář

LordSnape
28.12.2023 4 z 5

Stejně jako jiným, mi vadil překlad názvu knihy, protože "Taška pana učitele" vystihuje lépe to, o čem vlastně román je. Abychom pochopili, v čem je kniha jiná, tak se musíme ponořit do toho, jak fungují vztahy v Japonsku. Tam prostě neexistuje něco jako, že by si takto starší muž nabrnkl mladší ženu (a navíc svojí bývalou žačku) a měli spolu něco jako vztah. Proto i sama hlavní hrdinka o svých pocitech pochybuje a rozebírá je skrz na skrz. Je to vlastně román o tom, že vás nějakým způsobem formuje kultura a civilizační návyky místa, kde žijete. Ty vnitřní city se pak stanou jakoby takovým vetřelcem. Pokud tudíž pochopíme to, že v Japonsku je spousta vztahů pořád "dohozená" a že námluvy mají formu přijímacího pohovoru do nové práce, tak musíme ocenit to, že Cuciko a Sensei prožili něco zakázaného, neslýchaného, ale zároveň jedinečného, co dělá jejich příběh pro Japonce hůře pochopitelným a fakticky zajímavým.

NorthFinder
20.09.2023 5 z 5

Příběh z jiné kultury, s jinými zvyky a melancholickými náladami... Čtivé, poutavé...


Nofar197
07.06.2023 5 z 5

Osamělá úřednice Cukiko a její bývalý učitel na střední škole se postupně stávají přáteli, ale jejich vztah nakonec přeroste v krátkou, ale velice intenzivní lásku. Silný příběh, který čtenáře zároveň seznámí s japonskou kulturou, kuchyní, nebo místními zvyky. Za mně pět hvězdiček.

Marcela52
21.05.2023 5 z 5

Krásný, poetický příběh o lásce, přátelství ale také o osamělosti. Kniha se mi moc líbila nejen jako citlivě napsaný román o hledání lásky, ale také jsem se hodně dověděla o japonských tradicích, japonské kuchyni i o mnoha zajímavých místech v Tokiu a jeho okolí. Moc mě pobavil zvláštní jemný humor, takže rozhodně doporučuji jako kvalitní oddechové čtení.

Kaduri
12.05.2023 4 z 5

Krehký, poetický príbeh.
Áno, a trochu zvláštny, to tiež.
Celý ten vzťah hlavných hrdinov bol prchavý, éterický - vývoj aj jeho vyústenie.
Správanie Cukiko i Senseia, aj ich reakcie na jednotlivé situácie, mi prišli také "neeurópske", v dobrom zmysle exotické.
Zároveň sa to čítalo veľmi dobre. Je to taká nežná sonda do japonských zvykov, tradícií, kultúry...
A celý čas som mala chuť na pivo so saké:).

SparklingDori
24.04.2023 4 z 5

Tohle je příběh o hledání štěstí v každodenním životě a o tom, že láska prostě přijde v dobu, kdy to nejméně čekáte. Hlavní hrdinka je osamělá žena, která najde štěstí u svého bývalého učitele ze střední a uvědomí si, že život plyne mnohem lépe s někým, koho milujete. Melancholická atmosféra a příjemný popis hospůdky, kam postavy chodí popíjet, jsou sice zosobněním nudného života všedních dnů, ale zároveň i tím, co při čtení utkví v srdci čtenáře.

Teraesa
18.02.2023 4 z 5

To bolo milé, aj keď na konci trošku smutné.

Alžbětinka
13.02.2023 5 z 5

Kniha Podivné počasí v Tokiu je velmi poutavá. Jedná se o romantický příběh, který pomaloučku plyne. Cukiko, hlavní hrdinka, nemá přítele a životem volně proplouvá. Chodí do baru k Satoruóvi a nemá moc přátel. Sensei je bývalým učitelem Cukiko na vyšší střední škole a jeho manželka ho opustila. Veškeré dění se odehrává v ulicích Tokia nebo v jejich oblíbeném baru u Satoruóa.
Autorka Hiromi Kawakamiová pochází z Japonska. Má velmi specifický pohled na vývoj děje. Příběhy plynou a nedá se odhadnout, jak se změní. Publikace Podivné počasí v Tokiu získala japonskou cenu Džuničiróa Tanizakiho. Příběh byl též zfilmován. Kniha je velmi dobře hodnocena čtenáři. Kniha se v doslovném překladu z původní japonštiny jmenuje Aktovka pana učitele
Celý příbeh je o Cukiko a Senseiovi (sensei jap. učitel). Když byla Cukiko mladší, Sensei byl jejím učitelem. Jejich cesty se zkřížily po mnoha letech, kdy se neviděli. Setkávali se v hospůdce a popíjeli spolu saké. Postupně, i přes velkou věkovou rozdílnost, se jejich vztah prohluboval.
Kniha je zajímavá místem, kde se odehrává Tokio. Příběh plyne pomalu, tak jak plyne život Cukiko. Velmi poutavý je příběh rozdílností a podobností Cukiko a Senseie. Příběh je napsán velmi citlivě a skvěle popisuje pocity postav.
Podivné počasí v Tokiu je jednou z mých nejoblíbenějších knih. Je určena dospělým, ale pokud máte rádi knihy, které nemají rychlé zvraty a rádi si popláčete, nebojte se po ní sáhnout. Kniha má 213 stran, je krátká, ale nabytá emocemi. Kdykoli si na příběh vzpomenu zahalí mě vřelý pocit. Kdybych měla knihu shrnout třemi slovy, popíšu ji takto: lehkost, něha, vzpomínky.

A. K.

Janadvorackova
08.11.2022 5 z 5

Cukiko je na svůj věk trochu dětinská - na venek. Vnitřní monology a myšlenky mě hrozně bavily. A její vnímání důležitých maličkostí okouzlilo. Je to ovšem kniha, kterou si přečtu jednou a pak už ne. Ale mám tu od autorky ještě jednu :).

Japonské prostředí mám ráda, i když jsem tam nikdy nebyla. Hojně pomohly i vysvětlivky (jídla, fauna a flora, zvyky).
Také pomohlo mé věčné šmírování nejrůznějších kanálů právě z této země :).

tamara1351
21.09.2022 3 z 5

Milá a poklidná kniha o jednom nesourodém vztahu,o osamění,o spoustě jídla a spoustě,ale opravdu spoustě saké .A já myslela, že na špici v konzumaci alkoholu jsme my:)))).

OFKitsune
04.04.2022 4 z 5

Pěkný, jednoduchý příběh o dvou osamělých, naprosto odlišných lidech, kteří se postupně dávají dohromady. Nepřekáží ani výrazný věkový rozdíl.

Nečekejte nic úžasného a převratného. Je to oddechovka s krátkými kapitolami, které popisují všední události jako popíjení v baru, výlety (třeba na houby) a občas je to protkané filosofováním o životě a rozdílným pohledem na něj.

Velké plus je, aspoň pro mě, že oproti jiným knihám, kde je jedním z hlavních témat milostný vztah, je tato kniha uvěřitelná. U jiných knih si vždycky říkám, jak je to zamilování, a celkový průběh přibližování se a výsledného vztahu, úplně mimo mísu a takhle to v realitě opravdu nefunguje. Tento příběh byl reálný a daný vztah působil přirozeně. Aspoň co se mě týče.

Knihu doporučuji jako oddechovou četbu. Možná bych jí dala méně hvězd než 4, ale když jsem se dívala na mé hodnocení jiných knih, rozhodně je tato na vyšší úrovni než ty, u nichž jsem hodnotila 2 a 3 hvězdami.

Marisol
19.02.2022 2 z 5

Dva osamělí lidé, touha po lásce, po blízkosti, filosofování, doslova zabíjení času po barech a spousta saké.... Starý pan učitel a jeho 37letá bývalá žačka. On věčně více či méně peskující a ona, nejprve tak nějak okouzlená, později zamilovaná. Ach tak.... Oba vlastně chtějí být spolu a přestože oba vědí, že tento vztah vzhledem k učitelovu věku může už brzy skončit, věčně se vzdalují, odcizují, vyhýbají se jeden druhému. Našinec by čekal, že si budou vážit každého dne, který můžou strávit spolu. A ejhle, ono je to úplně jinak.

IvaKo
24.01.2022 4 z 5

Pro Japonsko mám slabost a tak se mi tento subtilní příběh o zvláštním vztahu dvou naprosto odlišných lidí líbil. Děj plyne klidně na pozadí měnícího se počasí a zajímavých gastronomických a kulturních reálií, nechybí ale ani určitá tajemnost a lehká ironie. Trochu mě překvapilo jak moc se hlavní postavy věnovaly popíjení saké.

dollu
09.01.2022 4 z 5

Myslím, že příhodnější název by byl ten originální- Aktovka pana učitele.

helulka
10.12.2021 4 z 5

Bláznivě kouzelné. Kouzelně bláznivé. Příběh docela o ničem i docela o všem. Popíjení v baru popsané z růžového obláčku. Mysticky, pohádkově podivné Tokio jednadvacátého století. Sensei. Cukiko. Nádhera.

Macvosik
15.11.2021 4 z 5

Mono no aware. Vskutku, každá kapitola bola ako také poviedkové haiku. Zdanlivo všedné a banálne, ale aj podivne telesné, ukrývajúce viaceré vrstvy a roztápajúce sa do sveta. Akoby tento krátky okamih, táto orechová škrupinka ukrývala celý vesmír. A tak ako H, aj ja by som si v nej vedel predstaviť prežívanie večnosti a neustále plávanie skrz obrazy, napnuté medzi dvomi realitami ako fólia. Aj v tom Tokiu akoby príroda prehovárala nejako zmyselnejšie a hlasnejšie než u nás, akoby rozprávala nezakrytá závojom našich vedomí. Vďaka, naozaj vďaka za Japonsko. A vďaka aj za Kawakami, vďaka za lyriku skrytú aj vo všednosti prózy.

osman111
23.04.2021 4 z 5

Skvělá kniha pro milovníky jídla a japonské mentality, kultury, prostě všeho. Kniha má zvláštní atmosféru a obsahuje ono japonské podivno. Doporučuji všem, kteří se zajímají o Japonsko a taky těm, kteří mají rádi zdánlivě obyčejné příběhy, které však mají v sobě něco navíc.

Fontak
15.03.2021 4 z 5

Japonská literatura mě začíná bavit čím dál tím víc. Tohle byla pěkná exkurze po Japonsku, mnoho (ale opravdu mnoho!) vypitých lahví saké, spousta jídla. Jen ten konec jsem jaksi úplně nepochopil.

marvarid
05.03.2021 5 z 5

Velmi melancholický příběh. Chtěla jsem napsat milostný, ale je to spíš příběh o hledání blízkého člověka, který poskytne útěchu v samotě. Jde tu o navázání křehké intimity, důvěry, možnosti trávit čas s druhým uvolněně, bez pocitu křečovité ostražitosti. Nejde o milostnou vášeň (vždyť při milostné vášni často nemusí jít o důvěrný vztah). Tuhle atmosféru vytvoří HK (prostřednictvím nebývale upřímného a přitom věcného vyprávění Cukiko) dokonale. Kniha se mi moc líbila, víc než Vetešnictví

Clair16
21.02.2021 5 z 5

Vzpomínáte, jak si hlavní hrdina Hard-boiled Wonderlandu ještě před cestou do podsvětí chystal mořské řasy a další pochoutky k obědu? Murakami tomu říká "jednoduché jídlo", ale já pokaždé obdivuji už proces přípravy... Sensei a Cukika z Podivného počasí v Tokiu se seznámí v baru a společně si vychutnávají místní kulinářské speciality, doplňované pivem nebo saké. To je ale samozřejmě jen kulisa netypického vztahu ovdovělého učitele japonštiny a jeho dávné žačky, který mi zpočátku připomínal neurčitou vazbu mezi modelkou a soudcem v Kieslowskiho Červené. Je ale vrstevnatější v nevyzpytatelném humoru i neočekávaných reakcích obou protagonistů, kteří spolu tráví spoustu času, a přesto se snaží zachovat si odstup.

"I ve chvílích, kdy jsem byla se Senseiem, jsem se necítila nějak jinak než předtím, když jsem všude chodila úplně sama. Zdálo by se, že je tedy vlastně jedno, jestli jsem, nebo nejsem s ním. Ale abych řekla pravdu, když jsem všechny ty věci dělala spolu s ním, cítila jsem, že se to tak nějak patří. Zní to asi divně. Bylo to spíš, jako když člověk nechá knihu, kterou si koupí, raději ovinutou papírovou páskou, než aby tu pásku strhl a vyhodil."

I z odtažitého postoje dvou samotářů může vzniknout, slovy profesora, „vztah založený na lásce“, a mě ta cesta k němu, včetně způsobu vyprávění, opravdu bavila, a to i ve chvílích, kdy veselé historky vystřídaly ty melancholické. Komorní, tichý, srozumitelný a dojemný příběh.

Štítky knihy

Japonsko zfilmováno japonská literatura

Autorovy další knížky

Hiromi Kawakami
japonská, 1958
2019  79%Podivné počasí v Tokiu
2018  75%Vetešnictví pana Nakana
2024  77%Manazuru

Kniha Podivné počasí v Tokiu je v

Právě čtených7x
Přečtených287x
Čtenářské výzvě90x
Doporučených19x
Knihotéce115x
Chystám se číst222x
Chci si koupit53x
dalších seznamech8x