SCP SCP komentáře u knih

☰ menu

Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Mladý člověk, který se sráží s realitou. Vyprchané nadšení, nezařaditelnost, nepochopení, nemožnost opustit jedno pro druhé. Obžalovává společnost, systém a doktory, jejich přístup a postupy.

03.09.2023


Dlhá cesta nadol Dlhá cesta nadol Jason Reynolds

Autor má potenciál, nicméně na začátku jde až moc vidět, že se snaží manipulovat se čtenářem, aby v něm vyvolal určité pocity. Popis gangů a život kolem je bravurní, nic není přikresleno či vynecháno. Ještě dlouho po přečtení si na něj člověk vzpomene, když potká někoho ve výtahu.

30.08.2023 3 z 5


Pákistán Pákistán Jan Marek

Vtěsnat dějiny do 150 stran je umění. Jiný pohled na Rawalpindi Conspiracy. Česká, anglická podoba a někdy přepis pákistánských jmen a reálií k pozdějšímu dohledávání. Skvělý humor v informacích pro turisty.
Autor vypadá na znalce vojenství, které dokáže poutavě podat.
Obálka nevysvětlena.

28.08.2023 5 z 5


Voda mrtvá a živá Voda mrtvá a živá Sophie Mackintosh

O kultu, fanatismu a co to dělá s lidmi. Nejstarší z dívek je 30, ale máte pocit, jako by to vyprávěly děti. Škoda, že nebyly zmíněny ty zásadní knihy, které četly.

15.08.2023 4 z 5


Motocyklové deníky Motocyklové deníky Ernesto Che Guevara

Kluk, co to nemá ještě v hlavě srovnané, si chce odpočinout od školy. Cestuje po Latinské Americe, využívá dobroty místních lidí a utíká, když se vyskytne nějaký problém. Dvojí názor na dobyvatele (obdiv a kritika, která se dále rozvíjí v druhé části knihy). V doslovu (Che Guevarův medailonek) bych radši informace o tom, jak to v zemích vypadalo v době psaní, proč byl vydán, jaké pasáže byly upraveny a kdy apod. Argumenty jsou napadnutelné.

15.08.2023


Dezorientálka Dezorientálka Négar Djavadi

Velice zdařilé dílo (5*) nakonec sama autorka k závěru ničí (3*). Težší pasáže přeskakuje až příliš častou výmluvou nepamatuji si, nechci teď o tom mluvit, nevnímala jsem apod. Problém vidím také v tom, že se snaží dotknout mnoha témat (Írán, migrace, dospívání, drogy, bisexualita, mateřství...), a tak se některá zdají méně propracovaná.

21.04.2023


Čeští spisovatelé korejským dětem Čeští spisovatelé korejským dětem Vilém Závada

Formálně zdařilé básně a povídka. Jedná se o kritiku USA, které se zapojilo do korejské války bakteriálními zbraněmi (bohužel roku 1997 potvrzeno bývalým senátorem Burtnem - pouze k experimentalním účelům).
Ukazuje se zlo války a nemocí, které nejvíce postihuje děti, oslavuje se Korea a naděje v lepší zítřek. Celkový dojem kazí patos, který je vytvářen tvrzením, že Stalin je ten, kdo přinese mír. Symbolika.

08.01.2023


Demokracie Demokracie Joan Didion

Život jedné fiktivní významné rodiny té doby. Jedná se o krátké zápisky a myšlenky vypravěčky-spisovatelky, takže události dostáváme po kouscích a na přeskáčku. Na konci pak vidíme celý příběh.

Poklona nakladatelství, které uznává důležitost překladatele a tiskne ho na titulní obálce, perfektní práce překladatele a editora, obálka vystihuje náladu knihy.

01.11.2022 5 z 5


V noci je každá krev černá V noci je každá krev černá David Diop

O válce z pohledu válkou zničeného muže (dobrovolně narukovaného). Psychické narušení a dětský pohled (vzpomínky) dávají autorovi prostor na mlžení - co se opravdu děje, co je zkreslené úhlem pohledu. Prvky magického realismu.

24.10.2022


Najdeš mě v Havaně Najdeš mě v Havaně Serena Burdick

(SPOILER) Matka vypráví dceři, dcera matce o nevyřčených pocitech, nedorozuměních a prázdnotě. Jedna katastrofa za druhou, kubánské revoluce, předjímaní událostí. Sexuální a domácí násilí.

23.10.2022


Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

Až posedlost člověkem, který miloval slova, hledání odpovědí a změna. Kniha je protknuta láskou k Lisabonu. Jestli jste ji ztratili, pomůže vám k ní najít cestu.

18.10.2022


Hledání ráje: Můj život s gepardy Hledání ráje: Můj život s gepardy Matto Barfuss

Plno informací o gepardech a afrických národních parcích (Keňa, Tanzánie, Namibie, Zambie). Styl autora je trochu naivní, arogantní, často kritizuje něco, co pak sám dělá.
Jak to dopadlo s ostatními gepardy?

06.10.2022 4 z 5


Digitální minimalismus Digitální minimalismus Cal Newport

(SPOILER) Dejte přednost náročné aktivitě před pasivní konzumací. Vytvářejte za pomoci svých dovedností hodnotné věci ve fyzickém světě. Vyhledávejte aktivity vyžadující reálné, strukturované společenské interakce.
Sezónní a týdenní plán volného času.

25.09.2022


Slzy pro Ommu Slzy pro Ommu Michelle Zauner

4,5*. Syrová výpověď s nádechem melancholie. Na začátku popis složitých rodinných vztahů, které jsou pak v průběhu doplňovány (otázky identity a dospívání). Starost o matku během nemoci a vyrovnávání se se ztrátou. Jídlo je důležitou součástí života, protože jeho prostřednictvím nejvíce cítí lásku své matky a spojení s celou rodinou.
V českém vydání je použit dvojí přepis jihokorejských reálií.

24.09.2022


Pamatuj, že tě mám rád Pamatuj, že tě mám rád Luis Leante

Stavovské poměry Španělska, západosaharská otázka, hledání.
Příliš romantické zobrazení Západosahařanů (možná účelové), nedostačující doslov (nevysvětleny některé reálie v textu). Doporučuji si něco nastudovat nebo promluvit s nějakým Španělem, který o této otázce ví více.

30.08.2022 4 z 5


Spoveď levice Spoveď levice Mia Couto

Kritika víry v podřadné postavení žen, které umírají zaživa, brutalita většiny mužů z Kulumani, ale i síla některých lvic. Zvyky kmene, náznaky, alegorie.

20.08.2022 5 z 5


Vlci Vlci Farley Mowat

S nadsázkou a humorem vyprávěno o pozorování vlků v 50. letech a zjištění, která vláda tenkrát ignorovala.

19.08.2022


Podobojí Podobojí Daniela Hodrová

Jedinečný způsob zpracování. Informace se dozvídáme postupně, někdy vyjde najevo až později co je co a kdo je kdo (využívá metafor).

22.07.2022


Na počátku bylo moře Na počátku bylo moře Tomás González

V anotaci je již shrnuto vše podstatné, takže jen přidám, že nešťastný člověk je pohromou pro sebe i své okolí.

14.07.2022 4 z 5


Obecná teorie zapomínání Obecná teorie zapomínání José Eduardo Agualusa

Několik paralelních příběhů, které se doplňují. Proměna charakteru postav v čase, vina a zapomínání. Na pozadí část angolské historie (boj za nezávislost, občanská válka a dny poté).

Chico Buarque - Funeral de um Lavrador

26.06.2022